Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

BBC Proms "Doğu’dan Vaatler"

29 Temmuz 2014 Salı 18:30
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası
Sascha Goetzel, şef
Daniel Hope, keman

Program:
M. Balakirev: Islamey
G. Holst: Beni Mora
G. Prokofyev: Keman Konçertosu, "1914" (solist: Daniel Hope, keman)
W.A. Mozart: Saraydan Kız Kaçırma Uvertürü
G.F. Händel: Süleyman operasından "Seba Melikesi'nin Gelişi"
O. Respighi: Seba Melikesi Belkıs



İngiliz Onyx firmasından çıkardığı CD'leri dünya müzik piyasasında beğeni ile karşılanan BİFO'nun BBC Proms konseri, topluluk için özel bir anlam taşıyor. Daha önce de birlikte çaldığı kemancı Daniel Hope'un solist olarak katıldığı konser BİFO'nun sanat yönetmeni ve sürekli şefi Sascha Goetzel yönetiminde gerçekleşecek. Bestecileri veya yapıtlarıyla Avrupa'nın doğusuna odaklanan programda Balakirev'in Islamey, Holst'un Beni Mora, Mozart'ın Saraydan Kız Kaçırma Uvertürü, Händel'in Solomon Uvertürü, Respighi'nin Saba Melikesi Belkıs yapıtları seslendirilecek. Konserin ilk yarısında ayrıca, büyük Rus besteci Sergey Prokofyev'in torunu olan besteci, prodüktör ve DJ Gabriel Prokofyev'in BBC Proms siparişi üzerine I. Dünya Savaşı anısına bestelediği Keman Konçertosu'nun da dünya prömiyeri gerçekleşecek.

BBC Proms 2014

I. Dünya Savaşı'nın da yıldönümü olan 2014'te 120. yaşını kutlayan BBC Proms her yıl dünyanın önde gelen toplulukları, şefleri ve sanatçılarını müzikseverlerle buluşturuyor. Konserlerin hemen hemen çoğunun Royal Albert Hall'da gerçekleştiği etkinlik kapsamında Cadogan Hall'da oda müziği konserleri yer alıyor. 1996'dan bu yana "Proms in the Park" temasıyla ülke çapında parklarda canlı konserler de gerçekleştirilerek festivalin geniş kitlelere ulaşma misyonu destekleniyor. "Last Night of the Proms" adındaki son gecesi çok ünlü olan festivalin bu son konserinde İngiliz kahramanlık temalı ve popüler yapıtlar seslendiriliyor. Son günün diğer kaçırılmayacak etkinliklerinden biri de "Proms in the Park" kapanış partisi oluyor.

2014'te BBC Proms'un 80'e yakın konserinde Sir Simon Rattle, Bernard Haitink, Valery Gergiev, Daniel Barenboim, Jiří Bělohlávek, William Christie, Daniel Harding, Riccardo Chailly, Ivan Fischer, Marin Alsop, Roger Norrington, Semyon Bychkov, Sir John Eliot Gardiner gibi büyük şefler yönetiminde Berlin Filarmoni, BBC Senfoni, Londra Senfoni, BBC İskoç Senfoni, Celeveland, Leipzig Gewandhaus, Doğu-Batı Divan, Les Arts Florissants orkestraları ve English Baroque Soloists gibi günümüzün en iyi toplulukları ve Joshua Bell, Diana Damrau, Janine Jansen, Alisa Weilerstein, Ha-Na Chang, Leonard Elschenbroich, Benjamin Grosvenor, Håkan Hardenberger, Itamar Golanve Daniel Hope gibi yıldız solistler yer alıyor. BBC Proms'un vazgeçilmezlerinden olan popüler etkinliklerde Laura Mvula'nın kabare temalı programı, İngiliz popunun ikonlarından Pet Shop Boys ve Rufus Wainwright konserleri dinlenebilir.

BBC Proms: Bir Tarihçe

İlk konseri 10 Ağustos 1895'te gerçekleştirilen BBC Proms, İngilizce emprezaryo Robert Newman'ın bir projesi olarak doğdu. Newman başlangıçta salonda senfonik konserlerden oluşan etkinliği daha popüler programlar ve daha rahat bir atmosferle çok daha geniş bir kitleye ulaştırmayı amaçlıyordu. Besteci, orgacı ve aranjör Sir Henry Wood'un uzun yıllar şef olarak verdiği destekle Newman'ın hedefi gerçekleşti ve "Mr Robert Newman's Promenade Concerts" adıyla başlayan mütevazı etkinlik, büyük bir vizyonun gerçekleşmesinin kanıtı oldu. 1927 yılında BBC'nin finansal olarak sahiplendiği etkinlik giderek daha büyük kitlelere ulaşmaya başladı. II. Dünya Savaşı döneminde 1939–1944 arasında BBC'nin desteğini çekmek zorunda kalmasına rağmen varlığını sürdüren festival, 120. yılını kutladığı 2014'te dünyanın en popüler klasik müzik etkinliği olarak anılıyor.

"Popüler ve bilindik olanı yenilikçi ve şaşırtıcı olanla birleştiren" programlarında konserlerin yanı sıra konuşmalar, eğitim programları ve popüler etkinliklere de yer veren BBC Proms'un en çarpıcı özelliklerinden biri de her konserde 500 ila 1400 arasında kişiye çok düşük biletlerle ayakta sattığı biletler. İngilizce gezinti anlamına gelen promenade sözcüğünün festivalin en ikonik niteliklerinden birine dönüşmesi de böyle oluyor. Festivalin ana mekânı olan ve her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin etkinlik izlediği 6000 kişilik Royal Albert Hall'un podyumun hemen önünde keyifle yerde oturan veya galeri kısmında ayakta gezinen izleyiciler, tarihsel gezintili konser keyfini 21. yüzyılda da yaşamaya devam ediyor.

Yayınlar

BBC Proms'un tüm konserleri BBC Radio 3'den canlı yayımlanıyor. Etkinlikler 2014'te BBC Radio 1, Radio 2, Radio 3, Radio 4 ve Radio 5'ten canlı ve BBC One, BBC Two ile BBC Four televizyon kanallarından izlenebilecek. Ayrıntılı bilgi için: bbc.co.uk/proms

Yorumlar

Aynı gece