Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

Sinema Geleceğini Arıyor - I Yüz Yılın Ardından Türkiye Sineması: Tarihten Güncelliğe

16 Kasım 2014 Pazar 14:00
"Resmi tarih" çerçevesinde, Türkiye Sinema Tarihi, 14 Kasım 1914'te "Ayastefanos'taki (bugünkü Yeşilköy) Rus Abidesi'nin Yıkılışı"nın kaydı ve bu kaydı gerçekleştiren subay Fuat Uzkınay ile başlatılır.

Aslında sinemanın bu topraklara girişi, 1896-97 civarı Yıldız Sarayı'nda yapılan ilk gösterimlere kadar götürülebilir. O dönemin padişahının uzak durulmasını "tavsiye ettiği", onun indirilmesiyle de ilk sinema salonuna 1908 yılında kavuşan İstanbul, sinemanın da kalbi olageldi.

Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti'nin çöküşünün ardından kurulan genç cumhuriyet ise, "sinemaya layık olduğu ehemmiyeti vermeliyiz" diyerek yola çıkmıştı.
Peki o dönemden bugüne, yüz yılda bu topraklarda sinema ne söyledi, ne anlattı, bunu nasıl anlattı? Türkiye sinemasının tarihi nasıl analiz edilebilir? Memleketin iktisadi-siyasal-toplumsal süreçleriyle sinemanın gidişatı arasında nasıl bir ilişkilenmeden bahsedebiliriz? İktisadi olarak, teknik altyapı olarak nasıl bir zeminde üretildi filmler? Belli başlı "teorik" tartışmalar neler oldu sinemamızda? 1960'lardaki "devrimci sinema - ulusal sinema" tartışmaları nasıl ürünler verdi? Askeri darbeler, toplumsal muhalefet ve politizasyon dinamikleri, sansür, yasaklar, sinemayı nasıl etkiledi? Yeşilçam nasıl şekillendi? Sinemamızda herhangi bir ekol oluştu mu? Bugün Türkiye sineması ne halde?

İşte "Yüz Yılın Ardından Türkiye Sineması" atölyesinde, bu soruları ve daha başka pek çok soruyu nasıl yanıtlayabileceğimize ilişkin bir zemin örmeye çalışacağız. Ders mantığıyla değil, konunun çeşitli boyutlarıyla zengin bir buluşmanın yollarını hep birlikte döşeyeceğimiz bir çalışmayla, bir tarihi "kurcalayacağız".

Atölye eğitmeni: Bülent Görücü

Başlangıç tarihi: 16 Kasım 2014

Atölye günleri: Pazar 14:00 - 17:00

Toplam süre: 8 Hafta

Yorumlar

Aynı gece