Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

Budapeşte Festival Orkestrası

16 Mart 2015 Pazartesi 20:00
" CRR KONSER SALONU YERLEŞİK ORKESTRASI"

Program

G. ROSSİNİ "La Cenerentola" - Külkedisi Uvertürü

W.A.MOZART 39. Senfoni, Mi bemol majör, KV 543

Z.KODALY Harry Janos Süiti

Z.KODALY Galanta Dansları



Budapeşte Festival Orkestrası ( BFO) Cemal Reşit Rey Konser Salonu' nun "Yerleşik Orkestrası" sıfatıyla 2015 sezonunun ilk konserini vermek üzere yeniden İstanbul'da…

Dünyanın en iyi on senfonik topluluğu arasında değerlendirilen BFO, konuk şefleri maestro Gabor Takacs Nagy ile şölensel bir program sunmak üzere yeniden İstanbul'da. Konserde icra edilecek Orta Avrupa dansları, roman havaları, Mozart'ın büyülü ezgileri, gerçekdışı hikayeler, birbirinden güzel sololar, Rossini'nin başdöndürücü kıvraklığı dinleyicilere masalsı bir program vaat ediyor.
Liszt ve Bartok ile birlikte Macaristan'ın en önemli bestecisi kabul edilen Zoltan Kodaly, uzun hayatı boyunca birbirinden güzel eserlere imza atmış, efsanevi bir müzisyen. BFO'nun konserinde özel bir yer ayırdığı Kodaly'ın en meşhur eserleri arasında sayılabilecek "Harry Janos Süiti" ve "Galanta Dansları", onun en hareketli ve eğlenceli yapıtlarındandır. Komedi tarzında bir Macar halk operası olan "Harry Janos", Napolyon Savaşları'na katılmış gerçek bir karakterden yola çıkarak yaratılmıştır. Kıdemli bir asker olan Harry Janos bu savaşlarda başından geçenleri komik, saf, trajik bir tonda ve abartılı bir üslupla anlatmakta çok ustadır.
"Galanta Dansları", günümüzde Slovakya sınırları içinde bulunan ve Kodaly'ın hayatının bir bölümünü geçirdiği Galanta kentinin halk müziğinden beslenmiştir. Galanta Romanlarının müzik kültüründen oldukça etkilenen Kodaly'ın birbirinden güzel bölümlerden oluşan bu popüler eseri bestecinin aynı zamanda dünyada en çok çalınan yapıtları arasındadır.
Rossini'nin iki perdelik "La Cenerentola" (Külkedisi) operası bestecinin en sevilen ve dünyada en çok seslendirilen operalarındandır. Operanın uvertürü bütün hınzırlığı, oyuncu atmosferi, anlık dramatik iniş-çıkışları, mücevher gibi parıldayan sololarıyla dinleyiciyi on dakika boyunca adeta esir alır. Mozart'ın "Mi Bemol majör 39. Senfoni"si bestecinin efsanevi 40. ve 41. "Jüpiter Senfonileri"yle aynı gruptandır. Bestecinin bu senfonisinin icrasını, sağlığında canlı dinleyip dinlemediği bilinememektedir. Patetik, şefkatli, dramatik, sevecen hisleri aynı bünyede kucaklayan ve yüce bir dinamizimle alev alev yanan "Mi Bemol majör 39. Senfoni" bir başyapıt olmanın keyfini her icrada sürmektedir.

Yorumlar

Aynı gece

  • Oy ve Ötesi

    16 Mart Pazartesi - 19:30
    Ülke ve demokrasi sevdalısı Oy ve Ötesi, 16 Mart, Pazartesi günü Babylon'da gönüllülerini ağırlıyor.…
  • İlyas Yalçıntaş

    16 Mart Pazartesi - 21:00
    Türk pop müziğinin yeni yıldızı İlyas Yalçıntaş, 16 Mart akşamı Jolly Joker İstanbul'da sahne alıyor…
  • JAM SESSION w BİLAL KARAMAN TRIO @ 60 m2 , 16 Mart Pazartesi

    16 Mart Pazartesi - 21:30
    House band: Baran Say (bass) Erdem Göymen (drums) Bilal Karaman (guitar) entry is free for all m…