Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

Bağlama Günleri

24 Mart 2015 Salı 00:00
GÜRAY HAFİFTAŞ Ustalık Sınıfı
Saat: 12.00

Güray Hafiftaş

1966 yılında İstanbul'da doğan Güray Hafiftaş, bağlamayla küçük yaşlarda tanışır. Babası Sevdakâr Hafiftaş ve ablası Nuray Hafiftaş'tan bağlama çalmayı öğrenir. Ortaokul, lise ve üniversite eğitimini 1978'de girdiği İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitimi Bölümü'nde tamamlar. Konservatuvarda başta Nida Tüfekçi olmak üzere dönemin usta eğitimcilerinden dersler alır.

1981 yılından bu yana albüm kayıt çalışmalarını sürdüren Güray Hafiftaş, yurtiçinde ve yurtdışında birçok konserde sanatçılara bağlamasıyla eşlik etmiştir. Eşlik ettiği albüm sayısının 3000 den fazla olduğu tahmin edilmektedir.

Halen TRT İstanbul Radyosu'nda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu'nda sözleşmeli bağlama sanatçısı olarak çalışmaktadır. Sanatçı evli ve üç çocuk babasıdır.

PANEL

''TOPLUMSAL, KÜLTÜREL VE SİMGESEL ÖZELLİKLERİYLE BAĞLAMA''

OTURUM BAŞKANI (YÜCEL PAŞMAKÇI)
Saat: 14.30

Öğr. Gör. Yücel Paşmakçı

1935 Yılında İstanbul Kadıköy' de dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini sırasıyla Moda İlkokulu, Kadıköy Ortaokulu ve Haydarpaşa Lise'sinde tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne girdi. Bu fakülteye iki yıl devam etti ve Müziğe olan tutkusu nedeniyle ayrıldı. 1951 yılında bağlama çalmayı öğrenmeye başlayan Yücel Paşmakçı, 1954 yılında İstanbul Radyosunda açılan "Stajyer Saz Sanatçılığı" sınavında başarılı olarak "Yurttan Sesler" kadrosuna dahil oldu. Bu tarihte İstanbul Radyosu'nda yeni kurulmuş olan topluluk, 14 kişiden oluşuyordu. Topluluk, çalışmalarını önce Muzaffer Sarısözen ve ardından da uzun yıllar Ahmet Yamacı yönetiminde sürdürdü. Yücel Paşmakçı, İstanbul Radyosu'ndaki çalışmalarının yanısıra 1961 yılında Adnan Ataman yönetimindeki İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Türk Halk Müziği icra Heyeti üyeliğine atandı ve aynı zamanda Şef Yardımcılığı görevini üstlendi. Buradaki çalışmalarını 1972 yılına kadar sürdüren Paşmakçı, 1972 yılında TRT İstanbul Radyosu Türk Halk Müziği ve Oyunları Şube Müdürlüğü'ne ve 1976 yılında da TRT Müzik Dairesi Başkanlığı THM ve Oyunları Merkez Müdürlüğüne getirildi. Merkezi Cenevre'de bulunan Avrupa Yayın Birliği (EBU) nin Alt Çalışma Grubu'nda TRT Kurumunu temsilen iki yıl görev yaptı.(1977, 1979)

1974 yılından itibaren bir buçuk yıl süreyle İstanbul Türk Folklor Kurumunun Genel Başkanlğını üstlenen Yücel Paşmakçı, TRT İstanbul ve Ankara Radyolarında " 4 Ses 4 Saz" ,"Yurttan Sesler", " Kadın ve Erkek Toplulukları " programlarını yönetti. "50 yılda Türk Halk müziği" ve "Halk Müziğimizin Eski ustaları" adlı açıklamalı programlar hazırladı. Dışişleri Bakanlığı ve TRT' nin Kıbrısta ortaklaşa düzenledikleri Barış Şenliklerinde Halk Müziği Koro Konserlerini Yönetti.(1976) 1966 yılından itibaren uzun yıllar "TRT Denetleme Kurulu Üyeliği" 1972 yılından itibaren de "Bilimsel Araştırma ve Repertuvar kurulu üyeliği " ve "Stajyer Sanatçılara Repertuvar Öğretmenliği" yaptı.

Yücel Paşmakçı, 1979 yılında kendi isteği üzerine TRT İstanbul Radyosuna tayin oldu ve 1983 yılına kadar "Program yapar uzman " olarak çalıştı. 1983 yılında, TRT kurumunun muvafakati ile, kuruluşu (1975) ve öğrenime başlaması aşamasında (1976) Kurucu Yönetim Kurulu üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunduğu İTÜ Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı'na Öğretim Görevlisi olarak naklen atandı. Konservatuvar'da "THM Solfej ve Nazariyatı", "THM Repertuvar" gibi derslerin hocalığını üstlendi. Bir süre " Temel Bilimler Bölümü THM Ana Sanat dalı Başkanlığı" görevini yürüttü. Ayrıca, İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Musıki Ana Sanat dalı Master Programında "Türk Halk Çalgıları" ve " Oyun Ezgileri" dersleri verdi. İTÜ Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı' ndaki görevine ek olarak, Adapazarı Belediye Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak da çalışan Yücel Paşmakçı, ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı'nda da THM Bölüm Başkanlığı ile Bir süre "Genel Sanat Yönetmenliği" görevini yürüttü. (1997- 2005) 2000 yılında, 65 yaş sınırı nedeniyle İTÜ Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı' ndan emekli olan Yücel Paşmakçı, halen Haliç Üniversitesi Konservatuvarı'nda Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Türk Musıkisi Vakfı Mütevelliler kurulu üyesi olan Yücel Paşmakçı, Ülkemiz genelinden 500 civarında halk ezgisini derleyip notalayarak büyük bir kısmını TRT THM Repertuvarına ve ulusal toplum belleğine kazandırmıştır. 2012, 2013 yıllarında Gaziantep Üniversitesi, İstanbu Teknik Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Senatolarınca Fahri Doktora ünvanına layık görüldü.



KONUŞMACILAR

Öğr. Gör. Okan Murat Öztürk

1967 yılında Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde aldığı lisans eğitimini (BA, 1993), Hacettepe Üniversitesi Etnomüzikoloji Bölümü'nde gerçekleştirdiği "Zeybek Kültürü ve Müziği" konusundaki Yüksek Lisans (MA, 2003) ile tamamladı. Geleneksel müziği ve bağlama çalma tekniklerini, Muharrem ve Neşet Ertaş, Ramazan Güngör, Feyzullah Çınar gibi yerel müzisyenler ile Nida Tüfekçi, Mehmet Erenler, Musa Eroğlu, Talip Özkan ve Arif Sağ gibi usta icracıları dinleyerek öğrendi. Metin Aktan, Coşkun Güla ve Tevfik Arca gibi üstadlarla doğrudan çalışma olanağı buldu.

Kültür Bakanlığı Ankara DTHM Korosu'nda (1986-87) ve TRT'de (1992-96) bağlama sanatçısı olarak çalıştı. 1984'ten başlayarak, yurtiçi ve dışında, çeşitli düzeylerde bağlama eğitimciliği ve atölye çalışmaları yaptı. 1988'de Türkiye'de ilk kez, bağlama ailesi çalgıları ve Anadolu müziğini, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtma amacını taşıyan "Bengi Bağlama Üçlüsü"nü kurdu.

ABD, Almanya, Avusturya, Bahreyn, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, İngiltere, İsviçre, Küba, Tacikistan'da konserler verdi. 1990'dan itibaren, bağlama ailesi çalgıların (cura, bağlama, tanbura, divan) armonik çalınış olanakları üzerine, Türkiye'nin önde gelen besteci ve eğitimcilerinden, Prof. Ertuğrul Bayraktar'la çalışmalar yaptı.

Türk müziği ve özellikle de Anadolu makamlarına özgü bir çokseslendirme yöntemi olan, "Kemal İlerici (Dörtlü Armoni) Sistemi"ne dayanan bu çalışmalar sonucunda, özgün bir repertuvarın geliştirilmesini sağladı. Ayrıca, "dört telli bağlama", "perdesiz bağlama" ve "bas bağlama" gibi yeni çalgıların tasarım ve icrası üzerinde de çalışmalar yaptı.

Erkan Oğur, Musa Eroğlu, Mehmet Erenler, İsmail Demircioğlu ve Tolga Çandar gibi sanatçılarla birlikte, stüdyo çalışmaları, tv-radyo programları ve konserler gerçekleştirdi. Coşkun Güla ve Özay Gönlüm'e ait arşiv CDlerini hazırlayıp, yayınladı.

Albüm çalışmalarının yanında, tiyatro, belgesel film ve jenerik müzikleri de yapmış olan Öztürk, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Etnomüzikoloji Bölümü'nde, Halk Müziği ve Uygulamalı Halk Çalgıları; Başkent Üniversitesi Müzik Bilimleri Yüksek Lisans Programı içinde, Türkiye'de Etnik Müzikler derslerini verdi.TRT'de yayınlanan Katre adlı programı hazırlayıp sunmuştur.Halen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.



KONUŞMACILAR

Arş. Gör. Erdem Şimşek

1984 yılında Ankara'da doğdu. Bağlama çalmaya, dedesi Aşık Süleyman Koçak ve dayısı Hüseyin Koçak'tan etkilenerek, çok küçük yaşlarda başladı. İlk müzik eğitimini, bağlama icrasının usta isimleri arasında yer alan İhsan Öztürk'ten aldı. Daha sonra, kişisel tekniğinin gelişiminde asıl önemli katkıyı sağlayacak olan Okan Murat Öztürk'ten dersler almaya başladı. Bu çalışmalar süresince, geleneksel bağlama çalma tekniklerini ve Anadolu müziğindeki icra üsluplarını tanıma ve teknik olarak kendini geliştirme olanağı buldu.2003 yılında Bengi Bağlama Üçlüsü'ne katıldı. Üçlü içinde cura ve diğer küçük boy bağlamaların icrası üzerinde yoğunlaşan Şimşek, TRT Gençlik Korosu'nda da bağlama icracısı olarak görev yapmıştır.

Bağlamanın elle çalınış tarzı olan "döğme" ve "şelpe" teknikleri üzerinde, yerel kaynaklara ve usta yorumcuların icralarına dayanarak kişisel tekniğini geliştirmeye dönük çalışmalar gerçekleştirdi. Bu arada perdesiz gitarın öncüsü ve halen dünyadaki en önemli icracısı olan Erkan Oğur'dan büyük çapta etkilenerek, perdesiz bağlamanın icrası konusuna da ilgi duydu.

Özel bir sanatevinde başladığı bağlama eğitmenliğine, ODTÜ-THBT'de devam etti. THBT Bağlama Orkestrası, Lâl Bağlama Topluluğu ve Bâd-ı Saba müzik gruplarıyla da konserler vermektedir. Ayrıca Akdeniz Orkestrası, ABİS Deneysel Müzik Topluluğu ve Akdeniz Renkleri projelerinde de yer almaktadır. ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde lisans eğitimini ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nde ( MİAM ) Yüksek Lisans Eğitimi'ni 2009 yılında tamamlamıştır. Halen İTÜ'de Müzikoloji ve Müzik Teorisi Bölümü'nde doktora yapmakta olan Şimşek aynı zamanda İTÜ MİAM'da Araştırma Görevlisidir.



FUAYE KONSERİ
Saat: 16.30

Ramazan Bağgül

1985 yılında Sarıkaya-Yozgat'ta doğdu. Küçük yaşta bağlama çalmaya başladı. 12-13 yaşlarında başladığı düğünlerde bağlama çalma uğraşısını yaklaşık 10 yıl sürdürdü. 2007 yılında İstanbul'a yerleşen Ramazan Bağgül, Orta Anadolu usulü bağlama çalma alanında yetkin bir sanatçıdır.

Misafir sanatçı olarak TRT programlarında ve birçok festivalde solist olarak yer almıştır. Elektrik malzemeleri üzerine pirinç işleme fabrikasında işçi olarak çalışan sanatçı, evli ve iki çocuk babasıdır.

Erkan Çanakçı

TOKAT Turhal'da doğdu. Aslı Malatya Hekimhan Mezirme köyüne dayanır. Şah İbrahim Veli Sultan evlatlarındandır. İlk, orta ve lise öğrenimini Turhal' da tamamladı. İlk bağlama eğitimini Turhal'da Mehmet Şahin ve Aşık Mustafa Çanakçı'dan aldı. 10 yaşından itibaren memleketi Tokat'ta pek çok etkinliklere katıldı. 11 yaşındayken Turhal Halk Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği T.H.M. yarışmasında 3. oldu. 14 yaşında Tokat İl Turizm Müdürlüğünün düzenlediği ses yarışmasına katıldı ve bu yarışmada T.H.M. alanında Tokat il Birincisi oldu. Aynı yıl Tokat'ı temsilen Bartın'daki çilek festivaline ve daha bir çok festivale katıldı.
2002 yılında İstanbul'da İleri Bağlama Çalım Teknikleri dersleri almaya başladı. Aynı yıl İ.T.Ü. Konservatuvar sınavını 1. olarak kazanıp eğitim almaya hak kazandı. 2003 yılında 4 arkadaşıyla birlikte Dört Telli Bağlama grubunu kurdu. Bu grupla birlikte pek çok konser, radyo ve televizyon programına katıldı. 2005 yılında 1. İ.T.Ü. Bağlama günlerinde ilk solo konserini verdi. Erol Parlak tarafından yazılan Şelpe 2 kitabında Nihavend Longa adlı eserin şelpe düzenlemecisi olarak kitapta yer aldı. Erkan Çanakçı ayrıca pek çok bilinen müzik okullarında da dersler vermiştir. Erkan Çanakçı 2008 Ocak ayında İ.T.Ü. Türk Müziği Devlet Konservatuarından mezun olmuştur. Pek çok sanatçıya albümlerinde bağlamasıyla eşlik etmiştir. Erkan Çanakçı'nın "SOLUK" isimli albümü Beste Müzik tarafından Mart 2009'da çıkmıştır. Uzun yıllardır araştırdığı ve 2008 yılında bitirdiği "Derviş Ali'nin Hayatı ve Eserleri" adlı araştırma ve derlemelerden oluşan kitabı basıma hazırdır.Derleme ve araştırma çalışmalarına devam etmekte olup, üzerinde çalıştığı "Deruni Baba'nın Hayatı ve Eserleri" adlı araştırması bitmek üzeredir. Araştırma ve derleme çalışmalarına tüm hızıyla devam etmektedir. Bu çalışmaların ikinci meyvesi olan "SIRR-I KELÂM" Arda Müzik etiketiyle mart 2012 yılında çıkmıştır. 2013 ve 2014 yıllarında çıkan "Nevruz Deyişleri" ve "Zakir" albümlerinde; hem icracı hemde solist olarak katkıda bulunmuştur. 2003 yılında bulduğu "Tel Ayırma Tekniği" ile tek bir bağlamadan çok sesli müziği icra edebilmeyi amaç edinmiş ve bununla ilgili Türkiye'nin saygın üniversitelerinde (İ.T.Ü- O.D.T.Ü- BİLKENT- BOĞAZİÇİ- EGE ÜNİV.) konserler vermiştir. Tel Ayırma Tekniği ile ilgili icra eserlerinden oluşan albümü ve kitap çalışması yapım aşamasındadır. 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda Şanlıurfa Atatürk Anadolu Lisesi'ne Müzik Öğretmeni olarak atanmıştır. Halen Şanlıurfa da ki görevini sürdürmektedir ve müzikle ilgili çalışmalarına devam etmektedir.



ERDAL ERZİNCAN VE BAĞLAMA ORKESTRASI
Saat: 20.00

Erdal Erzincan

1971 yılında Erzurum'da doğdu. Küçük yaşlardan itibaren yaşadığı bölgenin folklorunu gözlemlemeye başladı ve bağlamayla da o yaşlarda tanıştı. 1981 yılında İstanbul'a yerleşti ve 1985 yılında Arif Sağ Müzik Kursu'nda ders almaya başladı. 1989 yılında İ.T.Ü. Türk Müziği Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Bölümü'ne girdi ve aynı süreçte; "Tezenesiz (Şelpe) Bağlama Çalma Tekniği" ile ilgili araştırmalar yaptı. Üniversitedeki bitirme çalışmasını ise; "Parmak Vurma Tekniğinin Bağlamadaki Uygulanışı ve Notasyonu" konu başlığıyla sundu.

1994 yılında başladığı albüm çalışmaları Töre, Garip, Gurbet Yollarında, Anadolu (Enstrümantal), Al Mendil, Kervan, Giriftar (Enstrümantal), Girdab-ı Mihnet şeklinde devam etti. Bu çalışmaların yanı sıra "Türküler Sevdamız" ve "Concerto for Baglama" adlı projelerde yer aldı. 2004 yılında Viyana'da; Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'in desteğiyle Wiener Konzerthaus'ta, Russel McGregor yönetimindeki Ambassade Senfoni Orkestrasıyla birlikte bir konser verdi. İran'lı Kemança sanatçısı Kayhan Kalhor'la birlikte Amerika'da ve Avrupa'da konserler verdi. Bu proje "The Wind" ve "Kula Kulluk Yakışır mı" adlı iki farklı albüm olarak ECM etiketiyle yayınlandı. Ayrıca ikilinin Tahran konseri Kalan Müzik etiketiyle DVD olarak yayınlandı. Yine aynı dönemde kendi öğrencilerinden oluşan Bağlama Orkestrası'nı kurdu ve bu orkestrayla yurtiçinde konserler verdi. Bu proje "Erdal Erzincan Bağlama Orkestrası" adı altında Kalan Müzik etiketiyle albüme dönüştürüldü. 2009 yılında Arif Sağ ile birlikte hazırladığı "Bağlama Metodu" Pan Yayıncılık tarafından yayımlandı. Yurtiçi ve yurtdışında masterclass'lar düzenledi. Kendi adını taşıyan müzik kursu, Nazım Hikmet Akademisi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi gibi kurumlarda ders vermiş olup eğitimci olarak da çalışmalarını sürdürmektedir.

Yorumlar

Aynı gece

  • MİLLÎ REASÜRANS’TA PARLAYAN YILDIZLAR OĞULCAN YILMAZ

    24 Mart Salı - 20:00
    OĞULCAN YILMAZ bas-bariton Piyanist: FÜGEN YİĞİTGİL W. A. Mozart Madamina, il catalogo e questo (…
  • ALARGA // IF PERFORMANCE HALL

    24 Mart Salı - 20:00
    "ALARGA" 24 Mart Salı IF PERFORMANCE HALL Sahnesinde!!! 2014 yılının başında Ankara’da bi…
  • Nikbin Sirto // kargART gösterim

    24 Mart Salı - 20:00
    Bir DSLR kamera bir 19. Yüz yıl konağının harabelerinde nasıl hareket eder? Konak tarumar edilmiştir…
  • Öykü Gürman

    24 Mart Salı - 21:00
    Bu yılın başında çıkardığı son albümü "Rüya Bitti" ile geri dönen Öykü Gürman, 24 Mart'ta …
  • Prof. Dj on Stage II

    24 Mart Salı - 21:00
    Profesör Dj Kerem Alkin kısa bir aradan sonra tekrar Divine Brasserie dj kabininde. RnB, Funk, Disco…
  • The Secret Trio

    24 Mart Salı - 21:30
    kim? Ara Dinkjian, Tamer Pınarbaşı ve İsmail Lumanovski’den oluşan etnik müzik grubu. ne yaptı? E…
  • Deniz Gürzumar @ Mask

    24 Mart Salı - 22:00
  • Roxy Underground Vol VI

    24 Mart Salı - 22:30
    ‘Doğukan İres – Sercan Demir – Ece Özel’ (deep techno, tech-house, deep house & minimal house) U…