Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

Ivo Pogorelich Piyano Resitali

26 Mart 2015 Perşembe 20:00
Program

F. Liszt Fantasia quasi sonata / After a Reading of Dante, Re minör, No 7

R. Schumann Piyano için Fantazi, Do majör, Op. 17

I. Stravinskı Petruşka Balesi'nden üç bölüm

J. Brahms Paganini'nin Bir Teması Üzerine Çeşitlemeler, Op 35



İşte kelimeleri cılız, soluk, kifayetsiz kılacak bir virtüöz…

Hatırlayanlar olacaktır, CRR'de, birkaç sezon önce inanılmaz bir programını, soluksuz dinlediğimiz Ivo Pogorelich, bu konserde, sanki dünyayı yerinden oynatmamış gibi, bir de bis olarak İslamey çalmıştı piyano literatürünün tepe noktalarından birini, on dakikalık bir müzik tufanını, sadece iki dokunuşundan bile ihyâ olacak dinleyicilerine, armağan etmişti. Hem de neredeyse dinlenircesine, o uçsuz-bucaksız kendiğindenliğiyle…

Belgrad'dan, Moskova'ya, Çaykovski Konservatuvarı'na; ustası, hocası, eşi, yoldaşı Aliza Kezeradze'ye; onun sayesinde Beethoven – Liszt silsilesine; Viyana'dan St. Petersburg aktarmalı kadim Piyanizm öğretisine uzanan eşsiz bir yolculuk; o eski ustalık geleneğinin 19.yy'dan, 20, hattâ 21. yy'a taşınmasında önemli bir halka Pogorelich. Kökleri çok derinde, eski usûl bir efsane, fenomen desek fazla olmaz.

Ayrıca yaptırdığı, desteklediği sağlık kuruluşları, hastaneler, amansız hastalıkların tedavisi için verdiği binbir türlü destek ile, tüm alçak gönüllülüğüne rağmen dünyanın haklı ilgisine öylesine mazhar oluyorki, UNESCO tarafından "iyi niyet elçisi" seçilmesinde (1987) şaşılacak bir nokta kalmıyor. Bunların yanında, çoğu çoktandır efsane olmuş sayısız plak ve CD kaydı hem de alanın ikon firması Deutsche Grammophon için bile, gölgede kalıyor.

Yorumlar

Aynı gece