Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

EMİN İGÜS

5 Mart 2015 Perşembe 21:30
"Kentte doğdum, kentte yaşıyorum. Türküleri toprağında, suyunda, havasında soluma şansım olamadı. Ancak bu gerçek onları sevmemi engellemedi. Her türlü donanımsızlığa rağmen, türkülerin, samimi olduğunuzu hissettirdiğinizde size kucak açtıklarını fark ettim ve kırk yıla yakın bir süredir bağlama çalıp, türkü söylüyorum."
Emin İgüs

Emin İgüs, orta öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Bölümü mezunu, 1978 yılından başlayarak İstanbul Belediye Konservatuarı'nda (şimdiki adıyla İÜ Devlet Konservatuarı) 6 yıl süreyle şan eğitimi aldı.

1976'da türkülerle henüz ilkbaharını yaşarken Ruhi Su ile tanıştı. 1976-1980 arası Dostlar Korosu'nda çalıştı. Aynı yıllarda Şişli Halkevi ve İşçi Kültür Derneği korolarında çalıp söyledi, idari sorumluluklar aldı.

12 Eylül 1980 darbesinden kısa bir süre sonra, 1981 yılı başlarında İşçi Kültür Derneği'nde birlikte çalıştığı Şebnem Ünal, Tugay Başar, Vedat Verter ve Hakan Yılmaz'la Ezginin Günlüğü'nü kurdu.

Grubun ilk yıllarında öncelikle geleneksel müzikten beslendiler. Ortaya çıkacak ürünlerin, "grup elemanlarının tek tek birikimlerinin üzerinde olması gerektiği" yaklaşımıyla yola koyuldular. Dokuz yıllık bir sürecin sonunda, bu düşüncenin giderek yıpranması, grubun bir döneminin kapanmasına neden oldu. Aynı dönemde; Hodri Meydan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdikleri konserlerin kayıtlarından yararlanarak oluşturdukları "İstanbul Konserleri" başlığını taşıyan kaset çalışmasının ardından, "Seni Düşünmek", "Sabah Türküsü", "Alagözlü Yar", "Bahçedeki Sandal" ve "Ölüdeniz" adlı albümleri yaptılar.

1991 yılında Eylem Pelit (bas gitar) ve Ahmet Özbilen (vurmalı çalgılar, vokal) ile 3'lü oluşturup geleneksel müzik ağırlıklı çalışmalar yaptı. Sonrasında farklı müzisyenlerle (Eylem Pelit, Ahmet Özbilen, Cüneyt Duru, Tanju Duru, Serdar Gönenç, Tugay Başar, İbrahim Metin Uğur, Mutlu Ödemiş, Hakan Oral, Orçun Gündem, Mircan Kaya, Erdem Tüzen, Alev Akçin -dans-) Emin İgüs Üçlüsü, Emin İgüs Dörtlüsü ve Emin İgüs Grup adı altında birlikte oldu.

1997 yılında Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı kurucuları arasında yer aldı ve 2yıl boyunca Vakfın Sanat Sorumluluğunu yürüttü.

1999'da Açık Radyo'da program yapımcılığına ve sunuculuğuna başladı. Başlangıçta 18. Yüzyıl Avrupa Müziği ve Aydınlanma konulu "Ses Ustaları", ardından Nimet Çakıcı ve Seyhan Şahin ile "20. Yüzyılda Bir Sanatçı Duruşu: Şostakoviç", sonrasında da Nimet Çakıcı, Seyhan Şahin, Serpil Özcan ve Özgür Ay'la 18. yüzyıldan günümüze Rusya ve SSCB'deki müzikal ve toplumsal değişimlere, gelişmelere vurgu yapan "Rusya'dan Rusya'ya Müzik" adlı programları gerçekleştirdi.

2000'de Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'nın çıkardığı "Nâzım Hikmet Şarkıları" video cd-kitapta yer aldı.

2002'de Hakan Oral (perdeli-perdesiz gitar), Mutlu Ödemiş (keman – klavye), Orçun Gündem (bas gitar) ve Ahmet Özbilen'le (vurmalı çalgılar) "Bu Dünya Bir Pencere" adlı albümü kaydetti.

2004'te "Bizim Ninniler" adlı albümün müzik yönetmenliğini yaptı. 2005 yılında Mircan Kaya'nın "Kül" adlı albümünün müzik danışmanlığını yürüttü. Aynı yıl Nâzım Hikmet Kültür Merkezi "Müzisyenler Atölyesi"nde çalışmaya başladı. Bu atölyede birçok panel, seminer ve toplantının yanı sıra "Kadıköy Caz", "Kadıköy Geleneksel" gibi etkinliklere ve sayısız konsere öncülük etti. Kültür Merkezi'nin çağrısı doğrultusunda Nâzım Kumpanya'nın kuruluş çalışmalarını yürüttü ve Kumpanya'da solist ve korist olarak görev aldı.

2008'de Nâzım Hikmet Akademisi'nin kuruluşunda yer aldı ve Müzik Bölümü'nün sorumluluğunu üstlendi.

Yine 2008'de Müzikotek'in "2 Saz, 2 Tarz" adlı stüdyo kayıtlarına katıldı.
Çizgi film, belgesel film, kısa ve uzun metrajlı film ve oyun müzikleri yazdı; 2010 yılında Nâzım Oyuncuları kadrosuna dâhil oldu, halen buradaki "müzik yönetmenliği" görevini sürdürmekte, solo ve grup çalışmalarını/etkinliklerini devam ettirmektedir.

Yorumlar

Aynı gece