Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

Budapeşte Festival Orkestrası Oda Müziği Topluluğu

22 Nisan 2015 Çarşamba 20:00
'' TÜRK BEŞLERİ İÇİN ''

Evin İlyasoğlu ile Konser Öncesi Söyleşi
Saat: 18.30 - 19.15


C.R.REY Andante ve Allegro, Keman ve Yaylılar için

N.K.AKSES Yaylı Sazlar Kuarteti

H.F.ALNAR Trio, Keman, Viyolonsel ve Piyano için

U.C.ERKİN Beşli, Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve Piyano için

A.A.SAYGUN Concerto Da Camera, Op 62



30 yıl kadar önce kurulmuş ve dünyanın en iyi on orkestrası arasında değerlendirilen Budapeşte Festival Orkestrası ( BFO ) Macaristan'ın müzik hayatında son derece belirleyici bir yere sahip. Bunun başlıca sebeplerinden biri, şüphesiz, kurucuları arasında dünya sahnelerinin iki idolü, şu anki müzik direktörü Iván Fischer'in ve efsanevî piyanist ZoltánKocsis'in yer alması.

BFO, onu oluşturan her bir bireyin sanatsal yaklaşımı, enerjisi ve kişiliğiyle şekillenen, eşsiz bir oda müziği karakteristiği yansıtan, öznel, ayrıksı, detaylı bir tınıya sahip. Macaristan için önemi, bir de sayısız yıldızı, müzik dünyasına yön veren ustayı, ülkeyle buluşturmuş olmasından kaynaklanıyor: György Solti, Yehudi Menuhin, Pinchas Zukerman, Gidon Kremer, Radu Lupu, Sándor Végh, András Schiff ve Richard Goode bu isimlerden sadece birkaçı. En önemli sahnelerin, kültür merkezlerinin, festivallerin aranan orkestralarından olmaları da şaşırtıcı değil. Ayrıca, çocuklar ve gençler için düzenlenen özel, tematik konserler ve eğitsel etkinlikler, kurumsal kimliği şekillendiren bütünün diğer değerli parçalarından.

"Bridging Europe" başlığı altında, orkestranın inisiyatifiyle, kendi adları altında gerçekleşen festivalleri, her yıl başka bir ülkenin kültürüne odaklanarak "köprüler kurmak"ı amaç edinmiş. Örneğin, bu konser için Türk Beşleri'nin eserlerinden oluşan bir program sunmaları oldukça çarpıcı. Türkiye'de şaşılacak derecede az icra edilen bestecilerimizi, bu kadim dost ülkenin en iyi orkestrasının oda müziği topluluğundan dinlemek hem hayli ilginç, hem de manidar olacak.




Evin İlyasoğlu ile Konser Öncesi Söyleşi

Cumhuriyet'in ilk yıllarında Avrupa'nın kültür merkezlerinde eğitim görerek yurda dönen genç müzikçiler, besteci, öğretmen ve kurumlardaki kuruculuk görevleriyle yeni Türk müziğinin kurucusu olmuşlardır. Türk Beşleri, Cemal Reşit Rey (1904-1985), Hasan Ferit Alnar (1906-1978), Ulvi Cemal Erkin (1906-1972), Ahmed Adnan Saygun (1907-1991) ve Necil Kazım Akses (1908-1999)'den oluşur. Bu beş besteci geleneksel Türk müziği birikimiyle evrensel söylemi birleştirerek yeni bir sentez yaratmıştır. Herbiri ilk çalışmasında Türk halk müziğini yalın bir armonizasyon ile aktarmış, sonraki aşamalarda daha evrensel ve özgür çağrışımlarla özgün bir yol seçmiştir. Bu bestecilerimiz 19.yüzyıl sonundaki ve 20. yüzyıl başında dünyanın diğer ülkelerinde yaşamış nice besteci gibi kendi öz kaynaklarını uluslararası dile dönüştürmüşlerdir.

Müzik eleştirmeni,yazar, Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi ve Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri Sanat Yönetmeni Evin İlyasoğlu, konser öncesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu fuaye alanında Budapeşte Festival Orkestrası Oda Müziği Topluluğunun seslendireceği yapıtlar ve Türk Beşleri'nin müziğimizdeki yeri üstüne bir konuşma yapacak.

Yorumlar

Aynı gece