Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

İleri Fotoğraf Teknikleri Atölyesi

3 Mayıs 2015 Pazar 12:00
Fotoğrafçılara Yönelik İleri Fotoğraf Teknikleri adlı atölye çalışması Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'nde eğitim veren akademisyenler tarafından yürütülecek. Toplamda 5 hafta sürecek olan atölye çalışması, alanlara dönük teorik bilgi sağlamasının yanı sıra, kullandıkları teknikleri kendi çalışmaları üzerinden anlatacak olan fotoğraf sanatçıları ile birlikte uygulama yapma olanağı da sunuyor.

1. Hafta – Panoramik Fotoğraf ve Anlatım Dili Üzerine / Doç. Çetin Ergand

Bu atölyenin amacı, geçmişten günümüze, resim ve fotoğraf tarihi boyunca, panoramik algı yaratmanın, teknik ve düşünsel bağlamlarda görsel sanatlar arasında edindiği yer ile ilgili bilgi paylaşımını sağlamaktır. Söz konusu etkinlikte, panoramik görüntülemenin, sayısal fotoğraf alanında geçirdiği teknolojik dönüşüm, günümüz interaktif ve multimedya uygulamaları arasındaki yeri -teknik ve içerik bağlamında- örnek görseller üzerinden aktarılarak, atölye katılımcıları ile birlikte örnek uygulama yapılacaktır.

2. Hafta – Çağdaş Fotoğraf Sanatında Gerçekliğin Yeniden İnşası: Kurgusal Fotoğraf / Yrd. Doç. Tuna Uysal

Kurgusal fotoğrafın temelleri, bu ifade biçiminin sanat olarak kabul görmeye başladığı ilk dönemlere kadar uzanır. Fotoğraf, diğer disiplinlerden biçimsel olarak ayrılsa da, çoğunlukla hikayelerini bu kaynaklardan sağlamıştır. Resim, edebiyat, mitoloji vb. birçok farklı anlatıdan referanslarını alan fotoğraf sanatı erken dönemlerde kendisine atfedilen "kopyalama cihazı" niteliğinden bu sayede kurtulmuştur.
Modernizmin en önemli sanatsal ifade araçlarından biri olan fotoğraf, ilerleyen dönemlerde referanslarını tamamen kendi oluşturduğu, gerçeklikle olan bağı daha kuvvetli bir dil oluşturur. Avangardı takip eden savaş sonrası toplumunda ise, modernizmin eleştirisi ile her disiplinde olduğu gibi fotoğraf da yeni bir anlatım dilinin arayışına girmiştir. Özellikle postmodern dönemlerde fotoğraf sanatı, gerçekliği aktarmak yerine erken dönemdeki sanatçıların yaptığı gibi, farklı disiplinlerden referanslar bulmuştur. Resim, edebiyat, tiyatro ya da mitolojiden olduğu kadar, sinema, basın, televizyon gibi kitle iletişimine yönelik alanlardan referansları da anlatısının içerisine katar.
Fotoğraf sanatının bu referansları kullanması, fotoğrafın sanat alanında kazandığı çok yönlü ifade biçimlerini korumak amaçlı olduğu kadar, gerçekliğin ve ele almış olduğu referans sahaları üzerinden kitle iletişiminin eleştirisi amaçlıdır.

3. Hafta – Stereoskopik Fotoğraf: Görüntüde Üç Boyutlu Derinlik Algısı/ Doç. Seçkin Tercan

'Stereoskopi' tüm üç boyutlu tekniklere verilen genel bir tanımlamadır. Stereoskopik fotoğraf ise 19. yüzyıl uygulamalarından bugüne birçok farklı teknik yapıyı ve içeriksel yaklaşımı barındırır. Diğer tüm üç boyutlu görüntü teknikleriyle yakın ilişkide olan bu fotoğraf tekniği, gerek içeriksel gerekse teknik bağlamda çok fazla detayı barındırmakta ve tarihsel süreçte birçok olguya da dokunmaktadır. Görsel kültür düzleminde değerlendirildiğinde birçok toplumsal olguyla iletişim halinde olan stereoskopik fotoğraf özel teknik yapılanmasını kendine özgü bir estetik limitle sunar. Atölye kapsamında tarihsel gelişim süreci ele alınırken aynı zamanda stereoskopinin teknik boyutu incelenecektir.

4. Hafta – Fotoğrafta Antik Avangard Yaklaşımlar ve 'Islak Kent sergisinin izinde 'Islak Kolodyon' Uygulamaları / Prof. Yusuf Murat Şen

Bu atölye 1960'lı yıllar sonrasında yeşeren ve "Fotoğrafın Antik Avangardı" olarak nitelendirilen eski fotoğraf tekniklerine dönüşü merkezine alır. Öncelikle, yeni bir dil arayışı ile eski fotoğraf tekniklerini kullanan çağdaş sanatçılar ve kullanılan teknikler örneklerle anlatılacaktır. Bunun peşi sıra atölye yürütücüsünün kentsel dönüşüm olgusuna odaklanan "Islak Kent" sergisi ve buradaki tekniklerin anlatıma katkısı tartışılacaktır. Kuramsal paylaşımın ardından uygulamaya geçilecek ve antik yöntemlerle "Islak Kolodyon" kapsamı altında Ambrotype ve Tintype çekimler yapılacaktır.

5. Hafta – Hareketli ve Durağan Görüntü Arası / Ar. Gör. Volkan Kızıltunç

Bu atölye çalışması zamanın farklı şekilde algılanmasını sağlamak amacıyla durağanlığın, sessizliğin, ışığın ve sinemasal kompozisyonun nasıl kullanılacağı üzerinedir. Atölye çalışması iki parçadan oluşmaktadır. İlk bölümde hareketli görüntü ve fotoğraf arasındaki ilişki üzerine teorik bir giriş yapılacak, örnek görüntüler izlenerek yorumlanacaktır. İkinci bölümde ise video çekme özelliği olan fotoğraf makineleri ile katılımcıların kendi özgün FOTO-FİLM'lerini üretmeleri için çekim ve çekim sonrası kurgu işlemlerinin yer aldığı bir uygulama yaptırılacaktır.

Başlangıç Tarihi: 03 Mayıs

Atölye Günleri: Pazar 12.00-15.00

Toplam Süre: 5 Hafta

Atölye kayıtlarımız devam etmektedir.

Yorumlar

Aynı gece