Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

Richard Clayderman

11 Aralık 2015 Cuma 20:00
Dünya çapında, 63 platin ve 263 altın albüme ve 2000'den fazla konsere imza atan Richard Clayderman, CRR Konser Salonu'nda hayranları ile buluşuyor. Bu kaçırılmayacak konserde, Clayderman'ın klasikleşmiş şarkılarına Yaylı Sazlar Oda Orkestrası eşlik edecek.

Richard Clayderman'ın hikayesi 1953 yılında Phillippe Pages ismi ile bir piyano öğretmeninin oğlu olarak Paris şehrinde doğması ile başlar. Çocukluk yıllarını ailesi ve kız kardeşi ile Paris'te geçiren Clayderman, ilk müzik eğitimini babasının öğrencilerine verdiği piyano derslerini dinleyerek alır. Henüz 6 yaşındayken dedesi tarafından ona hediye edilen eski bir piyano ile anadili olan Fransızca'dan daha kolaylıkla notaları okumaya ve piyano çalmaya başlar. 2 sene içerisinde hızlıca öğrenen Clayderman, yerel yarışmalar kazanmaya başlamıştır. 12 yaşında Paris Müzik Konservatuvarına kabul edilir ve burada 16 yaşındayken piyano yarışmasında ilk ciddi ödülünü kazanır. Bir klasik konser piyanistine göre kariyeri patlamaya başlamışken herşeyi bırakma kararı alır.

Clayderman o zamanlardan bahsederken; "Klasik bir piyanist olmak istemiyordum. Tamamen farklı bir hayalim vardı, bu yüzden arkadaşlarım ile birlikte bir rock müzik grubu kurduk. Zor zamanlardı ve az paralar kazanıyorduk. O parayı da müzik ekipmanlarına harcıyorduk." diye anlatır. Bu dönemde babası ciddi bir hastalık geçirir ve onu finansal olarak destekleyemez duruma gelir. Richard, gündüz bir bankada çalışarak, geceleri ise eğlence gruplarına eşlik çalarak para kazanmaya çalışmaktadır. Bir sene sonrasında, Michel Sardou, Thierry Leluron ve Johnny Halliday tarafından kabul edilir. "Gerçekten bir yıldız olma isteğim yoktu, gruplarla müzik yapmaktan eşlik çalmaktan mutluydum. Bu yüzden hiçbir zaman solo piyanist olmayı hayal etmemiştim." diye anlatmaktadır.

Adeline için Şarkı: 1976 yılında hayatı dramatik olarak değişir. Delphine isimli plak şirketinin yaptığı seçmelerde firma ortakları olan Olivier Troussaint ve Paul de Senneville tarafından seçilir. Kendi alanlarında çok başarılı olan bu iki prodüktör, Paul'un kızı Adeline için yazmış olduğu yumuşak geçişli parçayı çalması için özel bir piyaniste ihtiyacı olan ikili, yirmi piyanist arasından Clayderman'ı seçerler. O dönemde Clayderman halen asıl ismi olan Philippe Pages olarak biliniyordu. Clayderman o dönemi, "Prodükterlerim gerçek ismimin farklı dillerdeki telaffuz değişiminden endişelilerdi. Bizde yüzyıl önce İsveç'te yaşayan büyük annemin soyadını kullanmaya karar verdik. Sanırım bu isim benim sarı saçlarımı ve mavi gözlerimi açıklayacaktı." diye anlatmaktadır.

"Ballade pour Adeline" Avrupa ve çevresinde olağanüstü başarı kazanır. Önce İspanya'da, takiben Almanya, Fransa, Güney Amerika, Japonya, Avusturalya ve İngiltere'de toplam 22 milyonluk satış rakamı yakalar. Böylece Clayderman'ın kariyeri parlak bir şekilde başlamış olur.

Başarı: 1978 yılından bu yana Clayderman'ın kariyeri olağanüstü başarılara ulaşacaktır. Tarzını dünyaya duyurmak için heryerde konserler vermekteydi. Şov dünyasında en çok konser vermiş müzisyenlerin arasında olan Clayderman, müziğine karşı olan büyük talebi karşılamak adına yılda 200 konser düzenlemekteydi. Avustralya, Güney Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında konserleri kapalı gişe gerçekleşirdi. 1987 yılında Çin'de verdiği ilk konser AsiaVision'da yayınlanarak 800 milyon dinleyiciye ulaştı. 15 ay içerisinde popüleritesini Güney Doğu Asya'ya ulaştırarak, Thailand, Malezya, Singapur, Kore ve Tayvan'da turne düzenler.

Dünya Çapında Başarı: Ülkeler arası seyahatlerin kolaylaşması ile birlikte dünya artık onun için küçülmeye başlar. 1980'lerde o kadar ünlenir ki; "Clayderman Efekti" 80'ler ve 90'larda birçok çocuğun piyano çalması için ilham kaynağı olur. 1992 ile 2013 arasında geçen 20 yılda, özellikle Çin'de 70 şehirde, 30 turne, 200 performans ile 1.000.000 izleyiciye konser verir. Televizyon izleyicisini de katarsak yüz milyonlarda Çinli dinleyiciye ulaşan Clayderman, aralarında "The Butterfly Lovers" ın da olduğu onlarca Çin müzikal eserini yeniden düzenlenip, yorumlamıştır.

2011 senesinde Japonya'da yaşanan deprem ve tsunami faciasından sonra Japon dinleycilerine karşı olan sorumluluğu ile Japonya'da çocuklara ve halka yardım için okullarda konserler verir, faciadan etkilenen insanlar ile görüşür onlara destek verir. Clayderman her zaman müziğin insanların kalbine iyi geldiğine inanmıştır.

Clayderman,Londra Royal Filarmoni Orkestrası, Tokyo Senfoni Orkestrası, Beejing Radyo Senfoni Orkestrası ve Şangay Filarmoni Orkestrası gibi prestijli orkestralar ile unutulmaz performanslara imza atmıştır.

Sanatçının bugüne kadar albümleri 85 milyonluk satış rakamına ulaşan sanatçının son yıllarda düzenlediği turneler arasında; Prensin evliliği için kayıt ettiği "Prince of the Rising Sun" parçası ile Japonya, Kremlin'de verdiği iki anılara kazınan konseri ile Moskova, Tayland, İskandinavya, Yunanistan, Siri Lanka, Malta, Almanya, Hong Kong, Meksika, Türkiye, Dominik Cumhuriyeti, İngiltere, Tayvan, Malezya, Singapur, Fransa, Dubai, Brezilya ve Endonezya bulunmaktadır.

Yorumlar

Aynı gece