Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

CRR Türk Müziği Topluluğu

18 Kasım 2015 Çarşamba 20:00
( 130. Vefat Yılı Anısına )

Hacı Arif Bey

"Zülf-i Nigâr"

Türk Müziği tarihi içinde özellikle 19.yy'da bestekârlar tarafından en çok kullanılan ve halk tarafından beğenilen form "Şarkı"dır.
Şarkı kelimesini duyduğumuz zamanda aklımıza ilk gelen isim adeta bu formu tek başına ihya eden dahi bestekâr Hacı Arif Bey'dir.
1831 yılında İstanbul Eyüp'te doğan Hacı Arif Bey sırası ile Türk Müziği'nin en önemli isimleri olan Zekâi Dede, Eyyubi Mehmed Bey, İsmail Dede ve Muzıka-yı Humayun'da Haşim Bey'den meşk etmiştir.
Sultan Abdülmecid zamanında saraya giren Sultan Aziz, V.Murad, II. Abdülhamit devirlerini yaşayan, sarayda hocalık ve musahiplik görevlerinde bulunan Kürdîlihicazkâr makamını ve Müsemmen usûlünü terkip eden Hacı Arif Bey ayrıca saraydan yaptığı üç evliliği ile de çeşitli kitaplara, filmlere konu olmuştur.
CRR Türk Müziği Topluluğu, 28 Haziran 1885 yılında vefat eden Hacı Arif Bey'in 130. sene-i devriyesi sebebi ile bu konserini Hacı Arif Bey'in şarkı formundaki eserlerine ayırmıştır. Ayrıca CRR Türk Müziği Topluluğu Hacı Arif Bey'in hayatında önemli bir yer tutan ancak çok erken yaşta kaybettiği II. eşi "Zülf-i Nigâr" hanımın adını da konserin alt başlığı olarak hatırlatmak istemiştir.

Yorumlar

Aynı gece

  • Yasmine Hamdan

    18 Kasım Çarşamba - 21:30
    İnsanın ruhuna işleyen puslu sesiyle Lübnanlı sanatçı Yasmine Hamdan, 18 Kasım gecesi Babylon Bomont…