Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

CRR Senfoni Orkestrası Konseri

3 Aralık 2015 Perşembe 20:00
CRR Senfoni Orkestrası

CRR Senfoni Orkestrası Konseri
"Geleneksel Osmanlı Müziği' nin Cumhuriyet Dönemi Türk Bestecileri üzerindeki etkisi"

Orkestra Şefi: Rengim Gökmen

Solistler: Hüseyin Likos "tenor"

Tahir Aydoğdu "kanun"

Canfeza Gündüz "İstanbul kemençesi"

Caner Altınbaş "ud"

Volkan Yılmaz"ney"

Özata Ayan "tanbur"


Program
Yalçın Tura Peşrev
Hasan Ferid Alnar Kanun Konçertosu
Necil Kazım Akses Bir Divandan Gazel
Evrim Demirel Fasıl No. 1
Muammer Sun Yurt Renkleri
Ulvi Cemal Erkin Köçekçe

Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası, Osmanlı dönemine ait eserlerden, müzik formlarından ilham alan çağdaş Türk bestecilerinin eserlerinden oluşan ve Osmanlı döneminin geleneksel müziğinin, çağdaş Türk bestecilerine etkisi konulu özel konseri ile müzikseverlerle buluşuyor.


Konser Öncesi Söyleşi 19.00 – 19.30

Konser Öncesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Ozan Binici , şef Rengim Gökmen ve besteciler Yalçın Tura ile Evrim Demirel fuaye alanında "Geleneksel Osmanlı Müziği' nin Cumhuriyet Dönemi Türk Bestecileri üzerindeki Etkisi " konulu söyleşi gerçekleştirecekler.



CRR SENFONİ ORKESTRASI

Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası (CRRSO), faaliyetlerine "Opera Orkestrası"olarak 1995 yılında Ü. Hacıbeyov'un "Arşın Mal Alan" Opereti ile başlamıştır.Türkiye'deki ilk yerel yönetime bağlı olarak çalışan orkestra olan CRR Senfoni,kuruluşundan bu yana farklı program içerikleri ile dikkat çekmiş ve başarılı konserler vermiştir. CRR Senfoni Orkestrası'nı yöneten şefler arasında Sir James Galway, Tadeus Strugala, Yoel Levi, David Gimenez, Orhan Şallıel, Emin Güven Yaşlıçam, Ender Sakpınar, Betin Güneş, Gürer Aykal, Rengim Gökmen, Carlo Palleschi, Ramiz Melik Aslanov, Alexander Rahbari; eşlik ettiği sanatçılar arasında ise Jose Carreras, Alison Balsom, Tasmin Little, Eva Lind, İdil Biret, Suna Kan,

Ayla Erduran, Cihat Aşkın, Feryal Türkoğlu, Maxim Fedotov, Lady James Galway,Min Lee, Bülent Evcil, Hasan Niyazi Tura, İsmail Aşan, Erol Uras, Mehveş Emeç,Arif Sağ-Erdal Erzincan, Judith Uluğ, Mesut İktu, Aydın Uştuk, Tahir Aydoğdu,Natalia Gutman, Fazıl Say, Zehra Yıldız, Vedat Kosal, Elina Kimanen, Lee Chin Siow, Fahir Atakoğlu, Nilüfer, Zuhal Olcay, Makvala Kashrashvili, Perihan Nayır,Güneş Gürle, Ece İdil, Anjelika Akbar, Musica Nuda, Marin Gheras, Burçin Büke ve Manolo Sanlucar bulunmaktadır. CRR Senfoni Orkestrası, 1997 yılında "Fahir Atakoğlu Senfonik Konser", 2000 yılında "İstiklal Marşı" ve 2002 yılında ise Tuluyhan Uğurlu'nun "Türkiye Senfonisi" isimli eserlerini kaydetmiştir. Orkestra, ayrıca CRR Opera ve Korosu ile birlikte, Osmanlı Cihan Devletinin 700. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Takımı ile bir mehter senfoni konseri vermiş, "75. Yılında Yaşasın Cumhuriyet Etkinlikleri" kapsamında ise Devlet sanatçısı Ayhan Baran'a eşlik ederek, besteci Muammer Sun'un "Cumhuriyet" filminin müziklerini icra etmiştir. Her zaman kaliteli, yenilikçi yaklaşımları ve yorumları ile dikkat çeken CRR Senfoni Orkestrası, 28 Nisan 2001 tarihinde Köln Filarmoni'nin davetlisi olarak, 27 Mart 2003 tarihinde de Budapeşte Bahar Festivali kapsamında Macaristan'da konser veren ilk Türk orkestrası olmanın gururunu taşımaktadır.

Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası 7-8 Eylül 2013 tarihlerinde Güney Kore Devleti ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ''İstanbul - Gyengju Kültür Expo 2013''kapsamında Gyeong sangbuk-Do Senfoni Orkestrası ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Anadolu Oditoryumunda ortak konserler vermiş,7 Kasım 2013 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldığı davet üzerine Bosna Hersek'teki organ bağışı konusundaki bilinci artırmak amacıyla ülkemizde faaliyet gösteren Memeriol Sağlık Grubu Organ Nakli Merkezi,Saraybosna Kantonu Sağlık Bakanlığı,Saraybosna Üniversitesi Hastanesi,Saraybosna MITA Grubu ve Bosnahersek Federasyonu Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Sayın Bakir İzzatbegoviç tarafından da desteklenen 'Hayat İçin Senfoni' başlıklı gala konserini Bosnalı şef Emir Nuhanoviç yönetiminde Saraybosna Tarihi Halk Tiyatrosu'nda gerçekleştirmiştir.



RENGİM GÖKMEN

Müziğe küçük yaşlarda annesi opera sanatçısı Muazzez Gökmen'in denetiminde başlayan sanatçı, piyano ve kompozisyon çalışmalarını Ankara Devlet Konservatuarı'nda Ferhunde Erkin , Nimet Karatekin, İlhan Baran ve Ahmet Adnan Saygun'la tamamladıktan sonra, orkestra şefliği öğrenimi için İtalya'ya Türk hükümeti tarafından gönderildi. Önce Roma Santa Cecilia Konservatuarı, daha sonra Siena Accademia Chigiana ve Santa Cecilia Yüksek Müzik Akademisi şeflik bölümlerinden Franco Ferrara'nın öğrencisi olarak birincilikle mezun oldu. Bu arada Türkiye'de başlamış olduğu keman ve yaylı çalgılar tekniği üzerine çalışmalarını İtalya'da altı yıl boyunca O. Vicari ile sürdürdü. Avusturya, İngiltere ve Hollanda'da orkestra şefliği üzerine çalışmalar yaptıktan sonra 1980 yılında katıldığı "Gino Marinuzzi" San Remo Uluslararası Şeflik Yarışması'nı kazanarak büyük başarı elde etti. Daha sonra Avrupa'nın hemen hemen bütün ülkelerinde , ABD'de ve Güney Amerika'da konserler yönetti. 1984-89 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müzik Direktörü , 1992-95 yılları arasında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olarak görev yaptı. Bu görevi sırasında Aspendos Opera ve Bale Festivali'ni başlattı. 1988 yılında İtalya hükümeti tarafından "Cavalleria" nişanı ile onurlandırılan sanatçı, 1991 yılında TÜTAV tarafından Türkiye'nin yurtdışındaki tanıtımına katkıları sebebiyle ödüllendirilmiştir. Sanatçı, Kültür Bakanlığı tarafından 1995 yılında "yılın en iyi şefi" 1997 yılında TOBAV tarafından "en başarılı opera şefi" seçilmiştir. Ankara ve İstanbul festivalleri danışma kurulu üyesi Rengim Gökmen , 1991 yılından bu yana sürdürmüş olduğu İzmir Devlet Senfoni Orkestrası müzik direktörlüğü görevi sırasında sayısız konser, kayıt, yurtiçinde ve yurtdışında turneler gerçekleştirmiştir. 1999 yılında Cumhurbaşkanlığı Yüksek Kültür ve Sanat Nişanı ile onurlandırıldı. Prof. Rengim Gökmen, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü görevini üstlenmiştir. Aynı zamanda sanatçı Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda öğretim üyesidir.

Yorumlar

Aynı gece