Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

1871’ den 2013’e TANBURİ CEMİL BEY

5 Kasım 2013 Salı 20:00
Etkinlik İptal Olmuştur.


Oturum ve Konser
İcra topluluğu : Mehmet Bitmez
İstanbul Sazkâr Topluluğu
Programda konuşmacı Katılımcılar;
-Niyazi Sayın -Necdet Yaşar -İhsan Özgen -Erol Deran -Mutlu Torun

1873-1916 tarihleri arasında yaşamış olan çağının ve günümüzün hâlâ en büyük tanbur ve üç telli klasik kemençe virtüözüdur. Sadece tanbur ve kemençeyle kalmayıp aynı zamanda viyolonsel, eski bir Türk çalgısı olan lavta ve yaylı tanburun da ustasıdır.
Cemil bey, bu önemli saz ustalığı hususiyetinin yanısıra güçlü ve çok önemli saz musikisi bestekârıdır. Eserleri bugün Hâlâ aynı güzellikte ve heyacan çerçevesinde icra edilmekte,icracılara beste konusunda form ve kompozisyon, usul kullanımı, makam anlatımında ise; nazariyat örneği teşkil etmektedir.
Cemil bey icrada kıvraklık ve çabukluk açısında son derece hızlı (ajilite) sağ ve sol elinde olaganüstü yeniliklerle alışılmışın dışında yaptığı süslemeler, cümle istiflemeleri, çarpma, glissando ve mızrap çırpma hareketleri gibi her iki elinin de senkronize kullanabilme beceri ve hareket kabiliyetine sahip büyük bir ustalık sergilemiştir.
Dönemin tanbur ustaları Cemil Bey'in bu alışılmadık icrasını kabullenememişler ama;sonraki yıllarda bu tavrı benimseyen sayısız icracılar vasıtasıyla Cemil Bey'in ünü ve haklı başarısı devleşerek bugünlere gelmiştir.

Hemen Dünyanın her yerinde giderek tanınan Cemil Bey, doğu müzikleri temelinde aynı ses sistemi ve makam geleneğini kullanan özellikle tüm Arap coğrafayasında giderek devleşip yaptığı eserleri ile de büyük üne kavuşmuştur.
Bu program ile; Tanburi Cemil Bey'in, yine alanlarında önemli bir yere söze ve yetkiye sahip Türk müziği'nin seçkin usta icracı ve hocalarının katılımıyla icracılığı, virtüözitesi, bestekârlığı, icrasını ayırdeden tüm müzik elemanları ve özellikleri anlatılacak.
Mehmet Öztekin'in koleksiyonuna ait gramafonların,Mehmet Bitmez'in koleksiyonuna ait Cemil Bey'e ait taş plakların ve fotoğraflarn sergileneceği CRR Konser Salonu fuayelerinde yapılacak olan oturumdan sonra;1871′den 2013′e Tanburi Cemil Bey programı, Cemal Reşit Rey konser salonunda Tanburi Cemil Bey tarafından bestelenen önemli eserlerin Mehmet Bitmez yönetiminde ki "İstanbul Sazkâr Topluluğu" tarafından seslendirilecek konserle sona erecektir.

Yorumlar

Aynı gece