Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik GaRaJanda

ITEF 2013 : Şehir ve Oyun // kargART Festival

31 Ekim 2013 Perşembe 18:00
31.10.2013

18.00-19.00
"Reconstructing City as Fiction // Şehrin Kurguda Yeniden İnşası"

Katja Lange Müller, Mario Levi, Mona Yahia moderated by Elif Bereketli

Artık var olmayan yerler ile "gerçek" yerler üzerine yazmak arasında fark var mı? Yazar her defasında kendi şehrini yeniden kurmuyor mu? Yazar kendi Berlin'ini, kendi İstanbul'unu yazadursun, okur da şehri hergün yeniden icat etmek, ya da sürekli olarak değişen şehirde hayatta kalmanın yeni yollarını icat etmekle meşgul. Ingeborg Bachman ödüllü Doğu Alman kökenli yazar Katja Lange Müller, "İstanbul Bir Masaldı" diyen usta yazar Mario Levi ve Bağdatlı yazar Mona Yahia, zihnimizde yıkılan ve edebiyatla yeniden kurulan şehirler üzerine konuşuyorlar.

19.15-20.15
"Reality Bites! // Gerçekler Acıdır!"
Nicholaus Patnaude, Hikmet Hükümenoğlu, Teresa Praauer +Feyza Howell

Hakikat! Ne onunla ne de onsuz… Hakikati taklit etmenin, temsil etmenin, yansıtmanın ve manipüle etmenin pek çok yolu var, peki ama onu ehlileştirmenin hiç yolu var mı? Edebiyatın hakikate ettikleri konusunun sonu gelmez ama bazı öyküler "akıl yitimi"ni hakikati ehlileştirmenin bir yolu olarak teklif eder. İyi bir öykü bazen bir paralel evrene kapı açarak, bazen korkunun derinliklerine inerek bazen de insana uçmayı öğreterek alternatif bir hakikati deneyimlemeye çağırır okuru. Amerikalı yazar Nicholaus Patnaude, Avusturyalı "uçuk" yazar Teresa Praauer ve Hikmet Hükümenoğlu edebiyatta hakikati masaya yatırıyorlar.

20.30-21.30
"Café Amsterdam: On The Human Condition"
Jan van Mersbergen, Murat Işık, Çiler İlhan, Nermin Yıldırım

İnsana dair ne varsa, edebiyata yabancı değil. İnsani deneyimleri ve acıyı, gündelik ve travmatik olanı, yıkıcı ve yaratıcı güçleri bir arada barındıran karnaval da insanca, pek insanca hikayelerin yazarlarına yabancı değil. Bir adamın, bir ailenin, bir bölgenin, bir kadının, bir ilişkinin hikayesinde okuyucunun kendine dair bulabildikleri ne kadar önemli? Peki bu hikayelerin yazarları evrensel ile kişiseli hangi yollarla buluşturuyorlar? Hollanda'nın yükselen yıldızı Jan van Mersbergen, Türk asıllı Hollandalı yazar Murat Işık, Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü sahibi Çiler İlhan ve bellek ile sırlar üzerine kafa yoran romancı Nermin Yıldırım insanlık durumu üzerine konuşuyorlar.


1.11.2013

18.00-19.00
"Family Histories"
Teresa Präauer, Viktor Horvath, Yusuf Çopur moderated by tba

The act of studying the past is twofold: do we read history books or listen intently to the tales of the elders? Both teach us about things past, but how is family memory created in literature? Is there a reliable narrator? Literature lets readers experience history through the eyes of the other -the author, and the narrator - breaking the walls of solitary confinement in history books.
Teresa Präauer, whose debut novel won the German zdf-"Aspekte" Prize for Literature, EU Literature Prize winner Viktor Horvath, and teacher, philanthropist and writer Yusuf Çopur discuss the interplay between fact and personal fiction and the way alternative history may be written.

Geçmiş üzerine düşünmenin yollarından ikisi; tarihi anlatan kitaplara başvurmak ve aile büyüklerin hikayelerinden feyz almak. Ailelerin tarihlerine eğilen bir edebiyat türü

19.15-20.15

"On the Grotesque"
Yiğit Bener, Nicholaus Patnaude, Barbara Stok moderated by

Story telling can make use of the distortion and exageration of the form to present us everyday stories in a way that makes us feel pity, disgust and discomfort. Magnifying glass of the grotesque as a narrative strategy and style also serves the purpose of exorcising ghosts and demons whether they are of political oppression, of love found and lost or of the daily life of a young woman. Barbara Stok winner of Stripschapprijs, Yiğit Bener, translator of The Journey to the End of Night and Nicholaus Patnaude will discuss the materiality of the body in their works and ways of story telling that renders what is familiar, uncomfortably unfamiliar.

20.30-21.30

"The Things left Unsaid: Silence in the Narrative"
Andrea Winkler, Oya Baydar moderated by Gülayşe Koçak

Söylenmeden kalanlar bazen daha çok şey anlatır. Yazar öykünün tümünü anlatmayı vaad ederken bile anlatmamayı seçtiği, dışarıda bıraktığı detaylar ile doludur bazen metin. Bu seçim bazen özel hayata saygıdan bazen söz bulamamaktan, çoğunlukla da öykünün içinde, metnin akışını kesen bir travmadan kaynaklanır. Peki yazarla okurun diyaloğu bir illüzyondan ibaret midir? Usta kalem Oya Baydar ve Avusturyalı yazar Andrea Winkler, anlatmadan anlatmanın sırları üzerine konuşuyorlar.

Things left unsaid often say a lot. The text is full of details which the author choses not to relate even when he/she promises to narrate all the story in all his frankness. This choice may result from respect for privacy or lack of words and oftentimes from a trauma in the story that obstructs the flow of the text. Or the dialogue between the author and the reader is an illusion all together? One of the masters of Turkish Literature Oya Baydar and Austrian author Andrea Winkler talk about the secrets of telling without saying anything.

18.00-19.00

"Rhythm & Soul – A poetic feast for senses"
José Oliver, Ömer Erdem, Eva Petric moderated by tba

Poetry is a game of words. But in how far does language determine the course of poetry, its rhythm and the impact it has on the audience. José Oliver, who plays with both Spanish and archaic meanings of German words, deploys on a musical venture when reading his poetry aloud, whereas Eva Petric, a young Slovenian artist, tries to acquire the characteristics of a bird in her work – aiming for the clouds. Can poetry have a transcendental nature? Whether flying or stomping, the language of poetry always has its own unique character that may touch upon all senses.
Eva Petric, Turkish poet Ömer Erdem and José Oliver will read samples of their poems and devle into the depths of language in poetry.

2.11.2013

"Deconstructing the Author // Yazarı yıkmak ve yeniden kurmak"
KargArt 19.15-20.15
Damian Barr, Hikmet Hükümenoğlu, Thomas Stangl, Murat Işık

Yazarın ölümü tartışmaları devam ededursun, metnin ötesinden duyduğumuz bir sesin sahibi olarak yazar okurlarının hayatında yeni bir mevcudiyet buldu. Sosyal medyanın imkânları sürekli bir bağlantıya izin veriyor. İster başa çıkılması gereken bir meydan okuma, ister okurla kurulabilecek yeni bir ilişki fırsatı olarak algılansın, yazar da hepimiz gibi kimliğini online mecralarda yeniden inşa ediyor. Otobiyografi yazmanın incelikleri, yaratılmış karakterlere birer kimlik kurmanın incelikleriyle birleşiyor mu, peki twitter üzerinden konuşan yazarın kendisi bir metne dönüşüyor mu?

While the discussion about the author's death is ongoing, the author has found a new presence among the audiences as the master of an extra-textual voice. Social media allow for ever continuing connection with the reader. Whether perceived as a challenge to handle or as an opportunity to build a new kind of connection, the author, like most of us, indulges in reconstructing his/her identity in online media. Do the sensibilities of writing an autobiography and the subtilities of giving an identity to a created personage go along together, or does the author's "talking" on twitter become the text itself?


20.30-21.30

Grim City/Zalim Şehir
David Peace, Ece Temelkuran moderated by Elif Bereketli

Şehir zalimle mazlumu birbirinden ayırt etmiyor. İnsan yapısı olmasına rağmen doğanın bir kuvveti ya da çarkları her daim çalışan bir makine gibi acılara ve sevinçlere kayıtsız. Edebiyatta şehir, suçun ve savaşın, aşkın ve nefretin sahnesi; önüne geçilmez biçimde, türlü yolculukların bitiş ve başlangıç noktası. Araştırmacı gazeteci yazar, şair ve denemeci Ece Temelkuran ve Birleşik Krallık'ta Granta dergisinin En İyi Genç Romancılar listesinde yer bulmuş, James Tait Black Memorial Prize sahibi David Peace bir araya geliyorlar, "şehir"le hesaplaşıyorlar.

The city doesn't distinguish between the oppressed and the oppressor. Although it is an invention of men, it is indifferent towards pain and pleasure just as a force of nature or as the ever turning wheel of an eternal machine. City in literature is the scene of war and crimes, of love and hatred, it is the inescapable starting point and final destination of the "journey". Journalist, author, poet and essayist Ece Temelkuran will meet The James Tate Black Prize laureate, one of Granta's 2003 Best Young Novelists David Peace to settle accounts with the city.

3.11.2013
18.30-19.30

"Fabisad: Ray Bradbury ve Distopyalar"
Sabri Gürses, Gülşah Elikbank, Hakan Bıçakçı

Ray Bradbury'nin unutulmaz eseri Fahrenheit 451, son dönemdeki toplumsal olaylarda ve sansür uygulamalarında en sık hatırlanan romanlar arasındaydı. Bu zihin açıcı eserden yapılan filmi seyrederek başlayacağımız panelde, edebiyatımızın genç kuşak yazarları ve çevirmenleri, hem Ray Bradbury'yi ve romanlarını hem de distopyaların edebiyattaki yerini konuşacaklar.
Distopyalar sadece karamsarlık mı yayar yoksa bize aramamız gereken ışığı mı gösterir?

Yorumlar

Aynı gece