Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

FOCAN TRIO Standart A'la Turc Projesi

21 Mart 2002 00:00

"Caz'ın ilk dönemlerinden sonra özellikle Swing dönemi ve daha sonrası caz müzisyenleri repertuarlarına popüler parçaları almışlar, bunları kendilerine göre düzenleyip yeniden armonize etmişler, bu parçaların üzerilerine doğaçlamalarını kurmuşlardır. Swing dönemindeki Honeysuckle Rose, I Got Rhythm, Bye Bye Blackbird. Be-Bop döneminde All the Things You Are, My Old Flame, Cool ve sonrası dönemlerde My Foolish Heart, My Funny Valentine gibi parçalar bu şekilde caz müzisyenlerinin Amerikan popüler müzik kaynaklarından derledikleri ve caz repertuarına kazandırdıkları caz standartları denilen parçaların sadece birkaçıdır.

Bugün caz standartlarının önemli bir kısmının bestecileri olan Cole Porter, George Gershwin, Jerome Kern, Rogers and Hart aslında caz bestecileri değil, popüler şarkı yazarlarıdır. Bu şarkı yazarlarının evrensel güzellikteki parçaları, caz müzisyenlerince tekrar ele alındığı için caz repertuarının vazgeçilmezleri olmuşlardır. Caz standartlarının cazın klasikleşmiş altın yıllarının parçalarıyla sınırlamak istemeyen müzisyenler daha sonraki yıllarda bu tarz çalışmalara devam etmişlerdir. John Coltrane My Favorite Things'i belki tekrar meşhur etmiş, günümüz müzisyenlerinden Herbie Hancock New Standard adlı albümünde Prince, Simon and Garfunkel gibi pop bestecilerinin parçalarına yer vermiş. Patricia Barber Black Magic Woman, Joshua Redman Tears in Heaven'ı caz olarak yorumlayarak bu akımı günümüzde de sürdürmüşlerdir. Bunun için evrensel bir müzik olan caz, ana besin kaynaklarından biri olan popüler şarkıları sadece Amerikan kaynağından almak durumunda değildir. Dünyanın diğer ülkelerindeki caz müzisyenlerinin kendi çevrelerindeki popüler şarkıları kendi müzikal anlayışlarıyla yani caz formatıyla yorumlamaları caz adına çok doğal bir olgudur.

Neyin değil nasıl çalındığının önemli olduğu caz müziğinde bu tür çalışmalar gerekli, aynı zamanda hem müzisyenler, hem de dinleyiciler için heyecan vericidir. Bu felsefeden yola çıkarak Standart A'la Turc projesini oluşturmaktayız. Hedefimiz moda deyimle sentez değil, geleneksel Türk müzikleriyle cazı kaynaştırmak hiç değil.. Sadece dünyanın kendi yaşadığımız bölgesindeki sevdiğimiz, kaynağı ne olursa olsun (pop, halkmüziği, Türk Sanat Müziği, Arabesk) popüler parçaları kendi anladığımız şekilde cazcı gibi yorumlamaktır."

Önder Focan

Konser bileti ve bilgileri (Biletix)

Gitaristin biyografisi

Yorumlar

Taze haberler