Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

E-bay Alışveriş Rehberi

23 Şubat 2004 00:00
İnternetten ikinci el açık arttırma siteleri için tüyolar. Özellikle :: E-Bay

İlk gitarımı süper ucuz fiyata kapattğımda ikinci alıcı, satıcıya 20 km. mesafede bir Arizona kasabasında idi.

C'est La Vie


NICKOTEEN ağabeyiniz, ısrarlı mailler üzerine dayanamayarak ve her türlü fedakarlıktan kaçınmamak suretiyle, umumi arzu üzerine E-BAY ALIŞVERİŞ REHBERİ'ni hazırladı. İşte ucuza gitar edinmenin tüm yol ve yöntemleri;




E-bay de hesap açarken dikkat edilmesi gereken noktalar:




  • Eğer satış yapmayacaksanız, ki uluslararası satış şansınız yüksek kargo giderleri nedeniyle çok azdır, kredi kartı numaranızı e-bay e vermeyin.
  • Kart numarası istediğinde "sonra vereceğim" benzeri bir ibareyi bulup tıklayın.
  • E-bay e verdiğiniz tüm kişisel bilgiler mutlaka doğru olsun.
  • Yükleme adresi ile faturalama adresini ayrı ayrı sorabilirler. İkisi de aynı seçeneğini işaretleyip zaman kazanın.
  • İngilizce'niz iyi değilse bilen biriyle bu işlere başlayın.
  • Ürünün özellikleri konusundaki teknik terimler için başka siteleri kullanın. harmony-central.com mesela. Burada, her çeşit müzik aleti için rating ler bulabilirsiniz. Sözlük kullanarak deyim/terimleri tahmin edin. zargan.com süper bir Türkçe/İngilizce/Türkçe sözlük sitesidir.
  • "Az bişey alıp kaçıcam" mantığında iseniz e-bay'de hesabı ve pozitif feedback i olan bir arkadaşınızın hesabını kullanın.
  • Böyle bir arkadaş, az bulunduğu için, üç beş kişi aynı hesap üzerinden işlem yapmayı deneyin.





Diyelim ki hesap açtınız. Hesabı kullanırken şunlara dikkat edin:




  • Verdiğiniz her teklif, "Bid" geri dönüşü olmayan bir kontrattır. Dikkatli adım atın.
  • Sözünüzün eri olun. Akıllı olun. Dürüstlükten şaşmayın.
  • Yanılıp da, bana geçenlerde mail atan fikir soran bir arkadaşın yaptığı gibi yanlış bir bid verirseniz (ki bu herkesin başına gelebilir) geri dönmek mümkündür. Buna "retract" müessesesi diyoruz. Bu durumda ihale sahibine doğrudan bir mail atın. "Ağabeycim, ben bir eşeklik ettim. İhale sonuçlanmadan şunu 'retract' eder misin? güzel abim" şeklinde muhabbet evrensel olup her dilde anlaşılır, anlayış görür.
  • Bu durumlarda insanlar anlayış gösterir, özellikle ihale bitmeden bunu yaparsanız, satıcı sizin "Bid"inizi iptal eder, sizden sonraki en iyi fiyat birinci duruma geçer.
  • Asla katakulli yapıp uluslar arası alıcıların genel imajını Amerikan bebeleri gözünde zedelemeyin. Zaten hafif kıl durumdadırlar.





Faul Durumu:




  • Diyelim ki kazaen bir bid verdiniz. Sonra pişman oldunuz. İş işten geçti, ihale sonuçlandı. Mal sizde kaldı. Satıcı da size soğuk soğuk mailler attı. Kargo ücreti vb nedeniyle anlaşamadınız. Yani taahhütünüzü yerine getirmediniz. Bu durumda işe "feedback" müessesesi girer. Feedback, alışverişten sonra tarafların birbirine not verdiği değerlendirme aracıdır. Her satıcının nickname inin yanında ne derece skorer bir alışverişçi olduğunu gösterir bir işaret (yıldız, power seller, ağır abi rütbeleri filan), sonra da bir sayı vardır. Bu sayı şahsın şimdiye kadar e-bay üzerinden gerçekleştirdiği alışveriş adedini belirtir.
  • Bunun altında da feedback yüzdesi vardır. 98.7 gibi örneğin. Bu da aldığı pozitif değerlendirmelerin sayısal ifadesidir. Ağır cümle oldu bu.
  • Faul durumunda, yani sözünüzü yerine getirmezseniz satıcı size feedback müessesesini kullanarak ağza alınmayacak hakaretamiz sözler yazabilir. Bu da sizin sonraki alışverişlerinizi tehlikeye sokar.
  • Hele ilk baştaki alışverişlerinizde, yani nickname'inizin yanında sıfır yazıyorsa kesinlikle negative feedback almamaya çalışın. Almayın da zaten ne lüzumu var.





Satıcının hakları:




  • "Ahanda ben bu ihaleyi kazandım, bu gitar kesin benimdir" gibi bir izlenime asla kapılmayın. Satıcı kuvvetlidir. Sizin international bidder (uluslararası alıcı) olmanız onun ekmeğine yağ sürer. Yani; "ihaleyi kazanan kişiye satmak zorunda değildirrrr". Bunu bilgisayarınızın önüne yazın. Her oturumdan önce üç kere okuyun.
  • İlk gitarımı süper ucuz fiyata kapattığımda ikinci alıcı, satıcıya 20 km. mesafede bir Arizona kasabasında idi. Satıcı türlü bahane buldu ve bana değil de, hemen akşamına gitarı o fiyattan almaya hızla gelen diğer adama sattı. Selavi. Bu konunun gelişimine ileride değineceğim.

Yöntem | Tüyo

İhale sistemi:




  • İhale sistemi iki türlü esasa dayanır. Reservli ve rezervsiz satış.
  • Satıcı gitarı için "Ben bunu annncaaak 572 dolara satarım" inanışında ise, sizin göremediğiniz bu rakamı ilanı verirken kaydeder. Siz de kapışıp da 570 dolar verirseniz ve ihaleyi kazanırsanız satmama hakkına sahiptir. Bu durumda zaten "reserve not met", "rezerv karşılanamadı" ibaresi belirir. Başka bir şey demiyorsa bu rezervin karşılandığı anlamına gelir.
  • NO RESERVE satış en güzelidir. İhalelerde NR amblemini ısrarla arayın. Bunlar paraya sıkıştıkları veya her ne nedenle ise, "en yüksek verene kesin veririm aleti" mantığıyla satışa çıkarlar. En güzel aletler en ucuza bu tip ihalelerde düşer.





Buy It Now (şimdi al) durumu:




  • E-bay ortamlarında insanın edineceği ilk his; "Anam anam, nası lan? Ne kadar ucuz buraya göre!!" hissidir. Bu nedenle insan, süper bir aletin yanında buy it now seçeneğini görünce hemen clickleyesi gelir.
  • Bu seçenek, alıcıya, direkman olaya girerek ihaleyi bitirme şansı verir. Satıcı baştan kararını vererek "bu fiyata vereyim bunu" diye düşünerek buy it now seçeneği koymuştur.
  • Ancak böyle cansiperane dalarsanız karşınızda PAYPAL sistemini bulursunuz. Genellikle. Çok büyük bir yüzde ile diyelim.





Paypal.com hadisesi:




  • Paypal, internet üzerinden ve kredi kartı kullanarak hesap açma, bu hesap aracılığı ile para ödeme ve mal bedeli tahsil etme hakkı veren bir sistemdir. Ancak bunlar tarafımca VISA INTNL. Türkiye'ye resmen şikayet edilmişlerdir. Çünkü, paypal Türk ve birtakım birçok ülke bankalarının verdiği kredi kartlarını KABUL ETMEZ. Size hesap açmaz. Maillerinize yanıt vermez. Adamı sinir eder. PAYPAL ödeme sisteminden uzak durun. Söz ödeme yöntemlerine geldi.





Ödeme Yöntemleri:




  • En güzel ödeme sistemi eski adı bidpay.com olan Western Union’un auctionpayments.com sitesidir. Verilen komisyona bağlı olarak göndereceğiniz havaleyi (Money order) üç ila 10 işgünü içinde satıcıya yollar. Göndereceğiniz rakama bağlı olarak komisyon beş dolardan filan başlar.
  • Burada bir hesap açınız. Tüm bilgilerinizi doğru girin. Bu site, Hotmail, yahoo filan gibi mail adreslerini kabul etmez. Sizden ya çalıştığınız kurumun mail adresini ya da belirli bir ISP internet servis sağlayıcı şirketin mail adresini sorar. Hakkıdır.
  • Kullanıcı adınızı ve şifrenizi iyi seçin. Kredi kartı bilgilerinizi verin. Bu bilgiler orada saklanır, her seferinde kart numarası girmezsiniz.
  • Başka ödeme yöntemleri; tabi ki döviz çekidir. Ancak bankacı değilseniz eziyetten ananızı ağlatırlar. Bankacıysanız da ağlatırlar. Verdiğiniz komisyonun, yaşadığınız gecikmenin haddi hesabı olmaz. Bu yüzden kredi kartı kullanın derim.
    Eğer sıfır veya negatif feedbackli iseniz (ki international bidder lar kafadan öyledir, sakın ola ki satıcıya "ağabeycim, sen bana banka hesap numaranı ver, ben sana şuradan bir direkt SWIFT havalesi yapayım" diye sormayın. Sizi hemen dolandırıcı ilan ederler. Adamlar bu konuda çok hassas. Kimse kimseye banka hesap no vermez. Sormayın. Efendi olun.
  • Yukarıda anlattığım olayda ben böyle bir ukalalık yaptım, adam kazandığım gitarı "Amman be ne uğraşacam?" mantığıyla Arizona'lı hemşerisine vermişti ya? Bu adamcağızla konuşurken "swift göndereyim kardeşim, daha hesaplı, hızlı" filan demiş oldum. Bunu kullandı tabi ki. Birbirimize verdiğimiz negatif feedback lerde bana dolandırıcı dedi. Yani, orada aptal çok. Gereksiz taramalardan kaçınmak lazım.





İhale tüyoları: "Auction tricks"




  • PROXY BIDDING süper bir sistemdir. Diyelim ki alet sizin gözünüzde 500 dolar kesin eder. Ancak şu anki fiyat 325 dolar. Bid ler de 5'er dolar artırılmakta. İhale de saat farkı nedeniyle sabah 4:30 da bitiyor. Aleti de kesin almak istiyorsunuz. Kafadan 500 dolar girin. E-bay fiyatı sadece 5 dolar artırır ve fiyat 330 dolara çıkar. Ama sizin "maximum bid" iniz 500 dolar da e-bay tarafından gizlice akılda tutulur. Diyelim diğer lavuklar 390 dolara kadar uğraştı, e-bay sizin adınıza onların bidlerini "outbid" eder. Siz de beşyüz dolara değil de 390 dolara gitarı alırsınız. Satıcı da bu 500 dolar hadisesinden haberdar olmaz. E-bay ile aranızda kalır.
  • Ancak bazen tersi olur. Beşer dolar beşer dolar artırırsınız fiyatı. Anında outbid olursunuz. Size "sizden büyük bir teklif var kardeş" mesajları gelir e-bay den. Bu durumda mevzuya uyanınız ki, karşıda birisi sağlam bir Proxy bidding yapmıştır.
  • Aleti illa almak istiyorsanız saati kurun, kalkın, son dakikalarda ihalenin başında olun. En yüksek teklifinizi ihale bitimine tam birbuçuk dakika kala sallayın. Veya iki dakika diyelim garanti olsun. Saat farkları saate kimin hangi dakikada baktığına göre değişir, unutmayın.

Aman Dikkat



Bid verirken dikkat edilecekler:




  • İlk önce shipment kısmına bakın. Büyük bir yüzde ile sadece Amerika ve Kanada'ya yükleme yapacaklarını yazacaklardır. Boşverin, iyi bir teklifi görünce kabul ederler. Ama bunun için efendice adamın mailine bir açıklayıcı mesaj atın. Deyin ki "ben bir garip keloğlanım, şu şartlarda alacağım gitarı. Üzerine gift status diye belirteceksin. UPS değil de USPS le yollayacaksın, gerektiğinde de demonte yollayacaksın. (bunlara ileride geleceğiz). İzin verirsen gitarına teklif vermek istiyorum". Bir çoğu kabul eder. "We ship worldwide" diyor ise zaten bu işleri bilen bir tükandır satıcı...
  • İlanda açıkça USA made, AMERICAN vb yazmayan hemen bütün Fender’ler Meksika yapımı olduğundan, ve görüntüleri de güzel olduğundan fiyatları ağzınızın suyunu akıtır. Satıcılar da malın orijinini bu yüzden açıkça belirtmezler. Mail atıp ısrarla sormadan sakın teklif vermeyin.
  • Arama motoru kullanın. Search kısmında words to be excluded ibaresinin yanına Mexico, Mexican, Japan, Squire gibi sözleri yazarsanız, ilan başlığında bu sözcükler olan gitarları sayfanıza getirmez motor.
  • Aradığınız kriterlere uygun bir arama set edip bunu favorites kısmında save ederseniz, ve "uygun kriterlerde gitar bulduğunda bana maille" seçeneğini seçerseniz, e-bay sizin adınıza her gün tarama yapıp sonuçları resimli bir şekilde mailinize gönderir.





Gümrük Bilgileri:




  • Bayram ve yılbaşı zamanlarından birer ay önce veya sonra gümrüğe giren "hediye/gift" statüsündeki paketler, eğer yol bedeli dahil olmak üzere 300 Doların altında ise gümrükten muaftır.
  • Bayram ve yılbaşı ile alakasız zamanlarda gümrüğe giren hediye paketleri eğer 100 doların altında ise muaftır.
  • Demek ki, alışverişlerimizi bu tarihlere denk getirir, satıcıya malı yollarken üzerine GIFT statüsünü işaretlemesi gerektiğini belletir isek, ve de eğer değerini mesela "150 dolar göster" der isek gümrük ödemezmişiz. Çünkü kargo masrafı da vergi matrahının içindedir. Ne tutacağını bilemezsiniz. Bu yüzden marjlı düşük fiyat yazdırmakta faide vardır.
  • Bu zamanların dışında getirirseniz, veya bu muayyen dönemlerde getirtip de mesela 500 dolar mal bedeli yazdırırsanız çok da büyük olmayan bir gümrük yüzdesi ödüyorsunuz. Yüzde on. Bu nedenle Amerika'dan ikinci el gitar getirtmek her zaman daha ucuzdur. Korkmayın be kardeşim. Burada kullanılmış gitarlara bin dolar çekiyorlar. İnsaf diyorum.





Kargo:




  • Geldik en can alıcı yere. Arkadaşlar, sakın UPS, DHL, FEDEX filan kullanmayın. Satıcınızı ikna edin, Amerikan PTT si olan USPS ile göndersinler. USPS in sitesine girin bakın. Zip kodunuzu ve satıcının zip kodunu yazarak, tahmini ağırlık ve boyut girerek yaklaşık yol masrafını hesaplayabilirsiniz.
  • Satıcılar evlerinden gelip paketi teslim alacak mesela FEDEX'e gitarı teslim etmek dururken, paketle, uğraş, postaneye götür, filan bu dertlerle uğraşmak istemedikleri için intnl bidder'lara yol parası konusunda arıza çıkarırlar. "Ben sordum, UPS 275 dolara getiriyor güzel kardeşim gitarı" derler. Siz de kudurursunuz. Onun için, baştan teklif vermeden önce şartlarınızı satıcıya bildirin. Bu yüzden USPS Global Express Mail veya Economy Parcel sistemi üzerinde ısrarlı olun. Yalnııız, onun da bir arızası var;





USPS'in Arızası:




  • Bu american postacısı kardeşlerim de bürokrasi imanında Türklerden hiç aşağı kalmadıkları için belirli büyüklük sınırının üstünde paket kabul etmez. Uzunlukta problem çıkar. Bir standart stratocaster hard case inin uzunluğu aşağı yukarı 41 inç tir. Bunların uzunluk sınırı da maalesef 42 inç tir. Kimse uğraşmak istemediği için de "biz bunu kabul etmeyiz" derler. Satıcılar da kös kös eve dönüp size "şimdi napıcaz kardeş, boşuna yolladın bizi postaneye" konulu mailler atar. Halbuki bir Türk çocuğu olsa orada, bir hır çıkarır ölçüm yaptırtır, postaneye o paketi kabul ettirtir. Ama ne çare...





Demontaj Yöntemi:




  • Bir keresinde böyle bir hadise oldu ve hardcase dahil fiyat verdiğim gitarın case ini satıcıya hediye etmek zorunda kaldım. Demek ki, genellikle harcase siz gitar almaya çalışılacakmış.
  • Peki ne yaptım? Satıcıya "sök kardeşim göbekteki dört vidayı" dedim. (Burada sevgili Tapir kardeşim den akıl ve cesaret aldığımı söylemeden geçersem ayıp olur) Güzelim telecaster'ı söktürdüm. Daha küçük bir paket oldu tabi. Güzelce paketlettim. Bayram seyran zamanına gelsin diye de Economy Parcel servisini kullandım. (4 ila 6 haftada getiriyorlar). Kaç dolar tuttu yol? Sadece 36 dolar. Uçakla isteseydim, Global Express Mail ile yani o da elli küsür dolar tutacaktı ki hiçbir şey değil. Böylece, 571 dolara kazandığım gitarı, 36 dolar yol parası ekleyerek 600 dolara getirtmiş oldum. Mis gibi 2001 Telecaster.
  • Yalnız burada, "nasılsa bayram seyran zamanı gümrük muafiyeti var, tam değerinden göster ki sigortasız kalmayasın" şeklinde yanlış yönlendirme yapan Tapir i de kınamakta geri durmamak istiyorum. Nalına ve mıhına, Sezar’ın hakkı da Sezar’a. Tapir yüzünden yüzde on da gümrük verdim. Toplam 660 dolara mal oldu Telecaster.
    Buradaki fiyatı en az bin dolar. Onda da el öpmek gerekiyor. Ayrıca da "yok".





İşte e-bay'i kullanmak gerekliliğini gösteren iyi bir örnek diyerek makaleyi bitiriyor ve uzuyorum. Gariban müzisyen kardeşlerime bir nebze olsun katkıda bulunduysam ne mutlu diyorum, sevgiler sunuyorum.

Yorumlar

Taze haberler