Müzikseverlerin yakından tanıdığı Orhan Osman, üçüncü albümü Maziden ile dinleyicisine yeniden merhaba demeye hazırlanıyor. Yine sadık dostu, ayrılmaz parçası buzukisini de yanına alarak geliyor. Nasıl buzukisi Orhan Osman’a rehberlik ediyorsa, dinleyicisine de yol gösteriyor. Üstelik aynı coğrafyada, iklimde yaşayan, yakın kültürlerden beslenen birçok insanla müzik aracılığıyla köprü kurarken, kendi içindeki sesleri, kimlikleri de birleştiriyor. Balkanlar üzerinden ılık bir esinti bırakıyor Anadolu topraklarına.
1976 yılında Almanya’da doğup uzun bir süre Yunanistan’da yaşayan, aslen Gümilcine’li olan Orhan Osman’ın müziğindeki zenginlik, bu farklı kültürleri içinde barındırmasından, özümsemesinden kaynaklanıyor. Bir anlamda, müzik yoluyla sınırları kaldırıyor. Adresi yoktur müzisyenin, göçebedir; Doğudan Batıya sırtlanır yaşamı, evi ise yüreğidir. Orhan Osman işte bu ruhla müziğini dile getiriyor. Hem Anadolu’nun, Ege yöresinin ezgilerini, hem de Balkanların ritmini, ruhunu ortaya koyuyor.
Dolayısıyla bu albüm hem hüznü, hem de neşeyi birbiri içersinde eritiyor. Anadolu’nun el değmemiş hüznüyle Balkanların sıcak, coşkulu melodileri harmanlanmış Maziden albümünde. Aynı zamanda etnik caz temalarının olduğu, groove ruhunu taşıyan akustik ağırlıklı bir albüm Maziden…
Buzukide ve çoğu telli sazda virtiözlüğünü kanıtlamış Orhan Osman, Maziden albümüyle yerini daha da sağlamlaştırıyor, bir anlamda evrenselleşiyor.
Şu ana kadar çıkarmış olduğu 3 adet albümü de birçok kez keyifle dinlemiş, Antalya T Palace konserine katılmış, fırsat buldukça İstanbul da canlı performansına ve eğlencesine katılmış biriyim. Artık günümüzde, bilgisayarın ve teknolojinin, el emeği, doğal müziğe ağır bastığı, bir nefeste tüketilen Populer kültürün müziklerine karşı, müthiş orkestrası ve tam hakimiyet kurduğu ayrılmaz parçası buzuki ile karşı duran, geleneksel folklorik ezgileri, büyüleyici, duru müziği ile duygu fırtınası yaratan bir kişidir. Balkan, grek ve ege müzikleri ağırlıklı olarak icra ettiği etnik müziklerde oynak hızlı ritimlerde, mutluluk,çoşku; yavaş parçalarda, duygusallık hat safhadadır. Balkan, grek ve ege müzikleri şarkıcıya cuk oturuyor. (Bence ağırlıklı olarak da böyle olmalı..)
Bu kaliteyi devam ettirmesi temennisi ile...
benim bir tv kanalında çalışan exantirik bir arkadaşım buzuki orhan'ı programa gelmesi için arayıp, "alo suzuki orhan'la mı görüşüyorum?" demişti...bu adamı her görüşümde aklıma gelir :))
Kıytırık konular çıkınca bir sürü yorumdan geçilmiyor, ancak kalite bir albüm ya da sanatçı hakkında bir albüm çıkınca sessiz kalınıyor..Buzuki Orhan Osman sadece kendisi değil orkestrasıyla da büyüleyen bir sanatçıdır.Dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim.