Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Yeni Bass Gövde & Ağaç Seçimi

  • petevenegondi • 21 Nisan 2004 10:37 • #537900
    4 yıl önce aldığım bass gitarımı geçtiğimiz aylarda yeniilemek için birkaç girişimde bulunmak üzereyim. hatta birazını bulundum bile. Bir arkadaşım vasıtasıyla aldığım akçaağaç ile, duncan bassline serisi aktif manyetikleri(model AJJ-2), eski gitarımın sapıyla harmanlayıp yeni bir bas gitar elde etmeye çalışıyorum. daha önce bu konuyla ilgilenmiş arkadaşlardan önerilerini bekliyorum.

    sorunlar:
    1-istanbulda bu işi yapabilecek İYİ VE GÜVENİLİR BİR USTA arıyorum. önerebilir misiniz?
    2-şu anda elimde bulunan sap akçaağaçtan yapılmış, 24 perde ve birazcık da bakım isteyen bir sap(kullanım açısından rahat). gövde ve sapın akçaağaç olup, manyetiklerin lightning rods (aktif duncan modeli böyle adlandırmış) olması tonda bir sorun yaşamama sebep olur mu?

    not-manyetikleri değiştirme gibi bir ihtimalim yok, fakat gövde ağacını ve(bulabilirsem) sapı değiştirebilirim.
  • aykuth • 22 Nisan 2004 11:10 • #537908
    Sadece 2. Soruya (o da internet araştırmaları sonunda) yanıt verebileceğimi söyleyeyim ilk önce.
    Araştırma sonuçları
    1)Akçaağaç üzerine akçağaç baslar var şu anda. kaliteli (700-1500$), low end (200-500$) veya high en (2000-7000$) gitarlar gördüm akçağaç gövde üzerine akçaağaç sapla. Ama gövde için düşündüğün ağacı biraz daha anlatırsan, ya da tam türünü bulabilirsen bir şeyler daha söyleyebilirim. Ağaçlar kaliteli ve doğru işlenmiş ise Ağaçlardan yola çıkarak gitarın tonunun (iyi yapıldığı takdirde) parlak ve açık (birght and clear) olacağını düşüyorum. Toplam olarak daha ağır bir bas elde etme olasılığın daha yüksek. Ama gitarı eline almadan çok şey bilemeyeceğini söyleyebilirim. Gitarı yapacak kişinin Ağacı görmesi gerekli.


    bu sitede gitar yapımıyla uğraştığım birinin nicki

    berk199

    bu isimle aratırsan ona ulaşırsın. Belki daha çok yardımcı olabilir sana.



    2) Manyetikler Hakkında

    Bİr Yorum

    With the EQ on my amp flat, they sound really full. There are very nice and clear highs, but they kind of drown in all the mid/lows. This isn't a drawback because when you turn down those frequencies a bit, they sound just great. I've gained masses of attack, the sound seems much more "direct", and the tones are very warm and round. These pickups give a lot of "body" to your tones. The defenition is also very good. Because of the fact that these are active pickups, the output is relatively high, there's no hum at all, they are really crystal-clear. I can't imagine a style of playing that these aren't suited for


    Bence (ama bunlar varsayım gitar yapımıyla hiç uğraşmadım, bunları kesin bir şekilde söyleyecek kadar bilgili değilim) bu ağaçlarla gitar tizleri yüksek, keskin ve anlaşılır, midler biraz daha düşük ama yine de fena olmayan düzeyde (tabi birçok basçı fazla da mid aramayabilir), basları biraz zayıf bir gitara dönüşebilir (ama yine de ortalamanın üzerinde). Gitar ve anfi üzerindeki kontroller böyle bir açığı kaptmakta yeterli olacaktır. Senin çalmak istediğin müzik türüne uyacak mı onu bilemiyorum lakin. Gitarın ton olarak çok esnek olup olmayacağını da bilemiyorum (gerçi fender jazz bass için gitarların en esneklerindn biri denir, neredeyse her müzik de kullanılır, bahsedilen manyetikler onun için replacement manyetikleri). Ama gitar yaptırmayı düşünüyorsan malzemeler ve yapımcı nitelikli ise ortaya iyi bir şeyler çıkma olasılığı hiç de düşük değil. Tek sorun iyi bir yapımcı bulabilmek. Zaten ağaçla ilgili tüm soruları ona yeniden sorman gerekir.



    tekrar söylüyorum bunlar tamamıyla varsayım. Şimdi tüm azarlamaları göze alıp üye olduğum forumda sormayı deneyeyim yeni bir şeyler çıkarsa yazarım.
  • aykuth • 22 Nisan 2004 11:16 • #537909
    Saçmalamışım şu kısmı düzeltiyorum

    bu sitede gitar yapımıyla uğraştığını bildiğim birinin nicki

    berk199

    bu isimle aratırsan ona ulaşırsın. Belki daha çok yardımcı olabilir sana. Hatta yapımı üstlenebilir belki. Ne yazık ki izmirde ama

    Ankarada gitar yaptığını bildiğim tek kişi kenan abi o da sıfırdan gitar yapımıyla uğraşıyor mu bilmiyorum. Hem zaten ankarada.
  • aykuth • 22 Nisan 2004 16:01 • #537913
    Son okuduğum makalelerden sonra biraz daha emin oldum söylediklerime. Kısaca yinelersem

    Malzemeler kaliteli ise ve kaliteli işçilik sonunda

    Bir fender jazzdan (alder/maple kızılağaç gövde akçağaç saptır çoğu) biraz daha parlak (ilk vurduğunda tizleri daha çok hissedeceğin, sustainin çok olmadığı) ama iyi kablolama sonucu oldukça esnek tonlar oluşturabilecek bir bas ortaya çıkabilir. Midleri ortalama, basları biraz zayıf kalabilecek bir bas [biraz eq ayarıyla bu eksiklikler giderilir). Sıcak ve yumuşak bir ton yerine parlak, anlaşılır ve biraz daha sert bir ton olası. Solo bas (ki tappingle ve bas virtuozleriyle ilgilendiğini biliyorum)için uygun olur herhalde. Yapım iyi olursa her sahnede seni taşır. Tabi bütün bu olasılıklar elindeki akçağacın sert akçağaç olduğu varsayımıyla geçerli. Yumuşak akçağaç tonu daha sıcak ve basları daha güçlü hale getirir ama tüm gövdeyi yumuşak akçağaçtan yapmıyorlar gördüğüm kadarıyla. Üste ikinci bir kat ağaç gerekir.

    Kısanın kısası tonda bence çok büyük sorun yaşamazsın bence. Ama bunu net söylemek için nasıl bir ton istediğini bilmem gerekli.
  • petevenegondi • 22 Nisan 2004 18:39 • #537915
    ton senin de belirttiğin gibi anlaşılır ve biraz daha sert bir ton(tapping için felan). sonuç olarak eq ayarı ile basların zayıflığını kurtarabiliyorsak sorun yok. bir de güzel bir eq almak şart olacak :P kasayı geniş tutmak istiyorum(örn. fender jazz kasa). bu da sustaini olumlu etkiler. ben en iyisi sıkı bir araştırmaya gireyim, güzel bir usta bulayım, bunları konuşayım :)
    teşekkürler
  • Jumping_Cat • 24 Nisan 2004 17:55 • #537927
    herkese merhaba,
    bir isteğim olacak; anlama kolaylığı sağlama açısından ağaç cinsleri için küçük bir sözlük yapabilir miyiz? mesela akçaağaç rosewood mu oluyor maple mi hiç bir fikrim yok, sonra ash türkçe'de ne oluyor? abanoz ebony onu biliyorum (pek ebony cinsi klavye kalmadı ama, mahogony mahun diye çevriliyor yanılmıyorsam. bu konuda bilgisi olan arkadaşlar beni aydınlatabilirse memnun olurum.
  • aykuth • 24 Nisan 2004 19:49 • #537929
    Bildiklerim
    şu an bulabildiklerim
    mahagony = maun
    ebony = abanoz
    alder = kızılağaç (ama akçaağaç diye çevirenler de var)
    maple = akçağaç
    rosewood= gül ağacı (rengi koyudur zaten)
    ash = dişbudak ağacı
  • aykuth • 25 Nisan 2004 01:16 • #537935
    küçük ek
    basswood=ıhlamur
    walnut=ceviz
    cherry=kiraz