Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Bateristler...Buraya..

  • EasyRider • 25 Mayıs 2004 04:26 • #538099
    Bende bikaçtane link vereyim,genelde bilinen adresler ama fikir olsun.

    www.drumdatabase.com
    Biçok müzik tarzının öğretildiği bi dershane gibi,sadece davul değil vurmalı biçok enstürman hakkında bilgi alınabilinecek bi adres.

    www.cemaksel.net
    Yine içinde dershane bölümü olan,çeşitli etütler ve davul hakkında biçok bilginin olduğu bi site.
  • EasyRider • 25 Mayıs 2004 04:30 • #538100
    Bilinmesi Gerekenler

    Bu yazı http://www.turkdrum.cjb.net/ te ALPAY SALT tarafından yazılmıştır.Faydalı bi yazı olduğundan buraya kopyaladım.

    DAVUL'DA NÜANS VE KONTROL ÜZERINE....

    Bu gerçekten çok önemli ve çogu zaman gözden kaçan bir konu.Inanin nüansi olmayan bir davulcuyla kimse çalismak istemez.Zaten adimiz "Gürültücü" ye çikmis,"davulun sesi uzaktan hos gelir" diye atasözümüz bile var.

    Hemen sebeplerine ve çözümlerine bir göz atalim :

    Sebepler

    - asiri heyecan ,
    -dogru nefes almamak(nefes tutmak),
    -isinmadan çalmaya baslamak,
    -yanlis baget seçimi,
    -yanlis ekipman seçimi,
    -yanlis baget tutusu,
    -asiri susturulmus davul veya sagir oda,
    -çalinacak parçayi tam olarak bilmemek,
    ve en önemlisi çalarken diger enstrümanlari dinlememek .

    Çözümler

    Heyecan-Aslinda biraz insanin yapisindan kaynaklanan bir problem "heyecan",ama heyecani tetikleyen hormon adrenalin,dolayisi ile dogru nefes almamak ve nefes tutmak da adrenalini ve heyecani tetikliyor.

    Bakin hersey nasil zincirleme olarak birbirini takip ediyor.Heyecanlaninca ellerimiz terliyor,bagetler elimizden kaymasin diye daha da siki tutmaya basliyoruz bagetleri,siki tutunca olmasi gereken avuç içi boslugu ve serbest firlatma hareketi ve parmak hareketi engelleniyor, güç daha çok kol kuvvetiyle uygulanmaya basliyor,fazla siki hareket yüzünden kol kaslari bir süre sonra sisiyor,yorulma ve "kosmadan sonra gelen çekme" diye tabir ettigimiz metronomda giderek artan bir düsüs basliyor.Davulcu bu "çekme"yi fark ederek daha da kuvvetli çalmaya çalisiyor.Sonuç ise davul üzerindeki hakimiyet ve nüans sifira iniyor,suursuzca saga sola sallanan ve kasnaklara çarpan bagetler ,iskalan ziller ve su toplamis ,parçalanmis eller ve HULK gibi sismis kollar!
    Heyecani engellemenin birkaç yolu var,kendinden emin olmak .Çalacaginiz parçalari iyi biliyorsaniz heyecanlanacak bir sey yok,çikip eglenin ve eglendirin,insanlarin yüzlerine gülümseyin,onlardan enerjilerini alin.Eger utangaçsaniz ve seyirciye bakmak hosunuza gitmiyorsa profesyonel bir sarkicinin daha önce söyledigi gibi "karsimdakiler kafa degil ki ,ben hepsini balkabagi olarak görüyorum" diye kendinizi motive edin.Konsere çikmadan önce grup içinde sakalasip gülün , bir arada olmaya dagilmamaya ve konsere konsantre olmaya çalisin.Kendinizi ses veya görüntü olarak kaydedin,beraberce seyredip aksayan yerleri not alin,bir sonra ki konsere daha da rahat çikacaksiniz....Ve asla nefes tutmayin!

    Isinmadan çalmaya baslamak hem kaslarimiz için çok zararli hem de fiziksel kapasiteyi düsürüyor.Gerek prova öncesi gerek konser öncesi en az 30 dakika belirlediginiz etütleri herhangi bir yüzeyde çalisabilirsiniz,ama kesinlikle yavastan hizliya dogru.Önce single stroke (RLRL-LRLR), sonra double stroke (RRLL-LLRR),sonra herhangi bir paradiddle (RLRR-LRLL/RLLR-LRRL/RRLR-LLRL),sonra da kafaniza göre....aradaki farka inanamayacaksiniz!

    Yanlis baget seçimi-Bu konu hakkinda "ekipman seçimi" hakkinda detayli bir yazi yazmayi düsünüyorum.Ama kisaca bir giris yapayim.Öncelikle çaldiginiz müzik türüne yönelik bir baget seçmelisiniz 2B kalinliginda bir bagetle tango çalmak ne kadar zorsa 7A inceliginde bir bagetle rock çalmak da o kadar zordur.Eger dogru teknikleri biliyorsaniz bagetin kendi agirligindan faydalanip fiziksel gücünüzü o derecede ekonomik kullanabilirsiniz.

    Asiri derecede susturulmus oda veya davul- bazi prova stüdyolarinda asiri derecede zorlandigimi hatirliyorum,sebebi akustigin kötü olmasi.Odadan ses çikmasin diye heryeri hali kaplayip bir de sünger kullanildimi oda sagirlasiyor,bu yetmezmis gibi bir de davulu sustururunca vur babam vur koca davuldan ses çikmiyor yahu!(bu arada davulun derileri eski ise yine susturucu etki yapar,çünkü rezonans azalinca ses de azalir.)Böyle bir odada prova yapiyorsaniz elleriniz parçalanmaya mahkum , vurus siddetini hissederek ve ne olursa olsun önce diger grup elemanlarinin ne çaldigini dinleyerek çalin.Eger diger enstrümanlarin sesi çok yüksek geliyorsa davula abanmaktansa onlarin sesini biraz kismayi yegleyin.
    Mekanin büyüklügüne veya küçüklügüne göre davula vurun,küçücük bir odada sanki açik hava konserindeymis gibi "forte" çalmanin hiçbir yarari ve anlami yoktur.Küçük odalarda mutlaka ve mutlaka kulaklarinizi koruyun,özel tipalardan alamiyorsaniz bir kagit peçete veya pamuk da ayni isi görür.Prova veya konser sonuna dogru "abi ben kendimi duyamiyorum yaa!" dememizin tek bir sebebi var "kulak yorgunlugu".Kulagimiz belli bir süre sonra gürültüye tepki olarak kendini korumaya aliyor,bir sivi salgiliyor ve özellikle de tiz frekanslari daha az duymaya basliyoruz,eger kulak tikaci kullanirsaniz prova veya konser sonuna kadar hep esit seviyede duyacaksiniz (tipayi çikardigimda "biz bu kadar yüksek sesle mi çaliyoruz? "diye çok düsündügüm olmusturJ)böylece nüans, kontrol ve davula hakimiyet hiç kaybolmayacak.Gitaristlerin elleri o volüm dügmesine hiç gitmeyecek!!!!

    Çalinacak parçayi tam olarak bilmemek =tembellik, bir parça provasi yapmak için parçayi grup olarak sindirmek trafigi dogru takip etmek çok önemlidir,parça ne kadar çok çalinirsa o kadar olgunlasir,bunun için bireylerin kendi baslarina tereddüt etmeden parçayi çalabiliyor olmasi sarttir.Emin olmadiginiz bölümleri çalarken davul üzerindeki kontrolünüz sifira dogru hizla geriler,saçma sapan ataklarla parçayi geçistirmeye,zil vurusunu kaçirmamak için "splash" yerine "ride" a vurup bagetinizin kirilmasina "crash" yerine olanca gücünüzle "splash" e vurarak zilin kirilmasina ve o stüdyoya bir daha gidememenize sebep olabilirsiniz. Çalinacak ataklari önce kafada matematik ve melodi olarak halletmek,sarkiyi agizla söyleyebilecek kadar iyi bilmek ve hatta sözleri söyleyebilmek (bunun bir faydasi da parçanin dogru metronomunu hatirlamak) davuldaki kontrolünüzü arttirdigi gibi gerekli nüanslarin yerli yerinde rahatça uygulanmasini da kolaylastiracak.

    Unutmayalim davul ne kadar primitif ve gürültülü bir enstrüman olsa da sonuç olarak bir müzik aleti ve biz de müzik yapiyoruz.Müzigi olusturan ögelerin içinde armoni ve melodi ne kadar önemliyse onun kalp atislari ritim ve nüans da o kadar önemli.

    Bu yazı http://www.turkdrum.cjb.net/ te ALPAY SALT tarafından yazılmıştır.Faydalı bi yazı olduğundan buraya kopyaladım.
  • ScarFace • 26 Mayıs 2004 13:34 • #538117
    Bilinmesi Gerekenler

    sağol.oldukça faydalı
  • baranthalas • 26 Mayıs 2004 23:09 • #538122
    ahaha biz sizden daha organizeyiz (yaşasın basçılar) ama sizinde organize olmanız gerek çünkü davul ve bas birbirini tamamlayan olmazsa olmazlardır..(yeterince gaz verdim mi acaba ?)
    bu arada pek bi saygı değer davulcu arkadaşlar drumclub taki atilla hoca hakkında ne düşünüyorsunuz ? benim arkadaşım en az mike pörtney kadar iyi olduğunu hatta daha iyi olduğunu söylüyor ama ben inanmıyorum..böyle bir şey mümkün mü ?
  • Ratt • 27 Mayıs 2004 00:56 • #538123
    Gitarist olarak aranıza karıştım

    arkadaşlar bi gitaris olarak aranıza karıştım
    içinizde boşta olan ve bizimle alternative ve hard rock çalacak kadıkoyde yapılcak provalara gelebilcek eleman varsa bana mesaj atın lütfen
  • ScarFace • 27 Mayıs 2004 11:26 • #538128
    Gitarist olarak aranıza karıştım

    baranthalas :
    atilla hoca dediğin kişiyi sanırım gördüm gerçi oradaki herkes çok iyi özellikle cem aksel.hocaları on numara davul teknikleri öğretiyor.Ben kayıda gitmiştim oraya on-air in hemen üst katı Tünel de bu arada bilmeyenler için yazalım.Harika bir yer.biz kayıda girerken Volkan Öktem çalıyordu mest oldum.Eğer konuştuğum kişilerden teki atilla hoca ise pek hatırlamıyorum oldukça iyidi.Bu arada gaz fena değildi:)

    Ratt:
    Gitarist olarak aramıza karışmandan memnun oldum ama sanırım müzisyen ilanı versen daha kolay eleman bulursun.
  • GaRaJ Bekçisi • 27 Mayıs 2004 16:42 • #538133
    Herkesi organize ediyoruz arkadaşlar az kaldı biraz daha sabredin...

    (Asıl gaz budur işte, ama gerçektir, müsterih olunuz!)
  • maximus • 27 Mayıs 2004 18:02 • #538134
    atilla hoca yı ve drumclub'ı bilmiyorum ben hiphop'tan ders alıyorum ama mümkündür yani portnoy'u niye bu kadar abartıyorsunuz ki ondan çok daha iyi çalan davulcular var. (özellikle caz davulcuları)
  • ratamahatta • 29 Mayıs 2004 17:27 • #538143
    e tabi ki kim söylemişti hatırlamıyorum ama şöyle birşey kalmış aklımda bass+davul=0.75*grup diye...

    ve yine çevremden duyduğum bir laf;
    bir grubu bassçı ve davulcu kurar gitarlar ve vokaller süsler diye...

    bateri abi hayatta çalabilecegim en son alet diye düşünüyorum çünkü çalamıyorum! bu yüzden bateristi iteni aykuth iter bende tekmelerim...
  • garabagera • 31 Mayıs 2004 23:30 • #538150
    Bateristler... Buraya..

    Selamlar.Davulcu arkadaşların yakındığı bir diğer olay da twin tekniği. Twin,çok sabır gerektiren bir o kadar da çalışma isteyen bi teknik. Twin çalışırken çok düşük bi metronomda ve kolay bi ritmle başlamakta fayda var.Ama çaldıkça (eğer yeni iseniz) her iki ayakta sekronize olamıyor.Bunu önlemek için 1.etapta twini hep saydırmayıp aralarda kullanın. Bunu başarıyla yapıyorsanız işler yolunda demektir.Sol ayak genelde güçsüzdür.Bunun için sol pedalın yanındaki vidaları gevşetip yayı yumuşak ayarlayın ve sol ayağınızı vururken sağlam vurun ki güçlensin eleman.Birde RRLLRRLL LLRRLLRR egzersizini(biraz kazık ama...)çalışın faydalı olacaktır. Şimdilik bu kadar... Byelar...