Makaleler

Bu Da Benim James Hikayem

12 Ekim 2007 | Yazan: •radyokafa•

Laid (1993), Seven (1992), Gold Mother (1990), One Man Clapping (1989), Strip-Mine (1988), Stutter (1986) diye incelerken James'in sanki 21 senelik bir geçmişi var gibi görünüyor. Ancak asıl kuruluş tarihleri 1982. Bateride Gavan Whelan, bas gitarda Jim Glennie, gitarda Paul Gilbertson var. O sıralarda drama okuyan Tim Booth'a da diyorlar ki gel sen bizim vokalimiz ol. Tim Booth da olur diyor ve ileride dünya üzerindeki en güzel grup olacak James'in temelleri atılmış oluyor. Daha sonra Happy Mondays'in ve David Bowie'nin de ön grubu olacak olan James ilk olarak The Smiths ile turnelere çıkıyor, Morrissey'den tam destek alarak başlıyorlar. Morrissey'in geçen seneki İstanbul konserine gelmiş olanlar hatırlayacaktır, Mor Ve Ötesi sahneden indikten sonra, Moz sahneye çıkmadan hemen önce ilk çalan şarkı James'in Born Of Frustration şarkısıydı. Moz daha sahneye çıkmadan beni mest etmişti.

İlk albümlerinde folk havaları ihtiva eden James'in indie listelerinde üst sıralarda yer alması One One Clapping albümleri ile oldu. Daha sonra altın değerindeki isimlerle tanıştılar. Zaten 1985'te Larry Gott gruba dahil olmuştu, bunu üstüne 1990'da bateriye David Baynton-Powell, kemana Saul Davies, trompete Andy Diagram, klavyeye de Mark Hunter geçince artık James'i kimse zaptedemeyecekti. Bu önüne geçilmezliği Goldmother albümü ile de desteklediler. "How Was It For You", "Come Home" ve "Lose Control" gibi muhteşem hit'ler çıkardılar. Bilen bilir, "Government Walls' ve "God Only Knows' da bu albümdedir. Bu arada bir de "Sit Down' yeniden kaydedilerek piyasaya sürülmüştür ve artık James'in bir marşı vardır. Marşımızın 30 Haziran 2007 İstanbul Radar Live versiyonunu bu linkten izleyebilirsiniz.

James için dönüm noktalarından biri de 1993'te muhteşem müzik adamı Brian Eno ile olan birlikteliklerinden ortaya çıkan Laid albümüdür. Albümlerin arka planlarıyla da ilgilenenler Brian Eno ismini görünce zaten hemen gülümsemeye başladılar, eminim. Hazır Brian Eno'yu bulmuşken bir de Wah Wah (1994) albümünü kaydettiler. Bu albüm hali hazırda var olan James şarkılarının deneysel hallerini içeriyordu.

Tim Booth'un bir hayali vardı. Julee Cruise ile birlikte Floating Into The Night albümünü kaydeden, aynı zamanda Twin Peaks'in soundtrack'inin de sahibi olan Angelo Badalementi ile çalışmak istiyordu. "O'na göre bu albüm duygusal, ruhani ve tehlikeli idi. Tim Booth tamamen farklı bir şeyler yapmak istiyordu. Hatta bunu bir televizyon programında da dile getirmişti. Ancak bu James'in dağılacağı anlamına gelmiyordu.

Uzun süre Tim Booth ve Angelo Badalamenti bir araya gelemediler. Tim Booth'un ısrarları sonuç verdi ve o muhteşem karışım ortaya çıktı; Tim Booth, Angelo Badalamenti, Bernard Butler, Brian Eno ve Nigel Godrich (en çok hangi isme gülümsediğinizi seçebildiniz mi?) 1996 yılında Booth & The Bad Angel albümünü yayınladılar. Tim Booth ve Angelo Badalamenti düet bile yaptılar bu albümde.

   Önceki bölüm
« On Sene Önce...
Sonraki bölüm   
Karışık Zamanlar ve Duygular »

GaRaJ'daki ilgili yorumlar

Sayın radyokafa konser öncesi ve sonrası yaşadığın heyecanın küçük bir kısmını bende okurken hissettim.Tebrik ederim çok güzel yazmışsın:)
20 Mayıs 2008 Salı | Yazan: ikinokta
Tebrik etmek kesinlikle gerekiyor, okudukça yaşamış gibi oldum sayende... :) Duygularını ve yaşadıklarını çok iyi bir şekilde ifade etmişsin.
12 Mayıs 2008 Pazartesi | Yazan: vast
James'in bir DVD'si daha varmış. Seven albümü döneminin konser kaydı. Tadından yenmiyor!!
27 Aralık 2007 Perşembe | Yazan: •radyokafa•
:))

ee bakmak farklı görmek farklı (:
8 Aralık 2007 Cumartesi | Yazan: •beklicem321•
sevgili mybass,

yazinin sadece bu sayfadan olusmadiginin farkindasin, degil mi? ;)

beklemene gerek yok, siradaki sayfalara gec. "Bakalim neler olmus?" kismina gecebilirsin mesela.
27 Kasım 2007 Salı | Yazan: •radyokafa•
e bekliyoruz =)
27 Kasım 2007 Salı | Yazan: mybass
yaşadığın heyecanı ve mutluluğu hissettim okurken..harika tek kelimeyle
22 Kasım 2007 Perşembe | Yazan: -TeUFeL-
Dead Kennedys diye bile grup olur bazen. İsteyince her şey olur..
20 Kasım 2007 Salı | Yazan: •Nem•
lateralis diye nick name oluyor da james diye grup neden olmasin? ;) :))

en sevdikleri gitaristin adini almislar. o yuzden adlari james. yanlis hatirlamiyorsam bayan ariza'nin yazmis oldugu james makalesinde vardi, oraya bir goz atin ;)
19 Kasım 2007 Pazartesi | Yazan: •radyokafa•
guzel grup ama aklıma bir şey takıldı.james diye grup mu olur yaauv?
18 Kasım 2007 Pazar | Yazan: lateralis
Başından sonuna okudum gerçekten o derece güzel anlatmışsın...Tebrikler
7 Kasım 2007 Çarşamba | Yazan: disturbedha
cok önce de okumuş olsam ve yorumlamasam da her zamanki gibi harika kelimelerle anlatılmış mis gibi kaliteli bir makale..

hele ki konu James oldu mu iyice tadındn yenmez oldu..
radyokafa hayranı biri olarak kendisine burdan selam eder,gözlerinden öper bir adet

The Smiths makalesini kendisinden bekledigimi ardından da bir starsailor makalesi ile beni benden almasını rica ediyorum.
23 Eylül 2007 Pazar | Yazan: bdisaster
Çok beğendim yazını. Baştan sona kadar okudum. Açıkçası başlarda istediğini alamayacağını düşünmüştüm. İyiki yanılmışım :)
22 Eylül 2007 Cumartesi | Yazan: •beklicem321•
Bu hikaye, izninle radyokafa, ilk cümlesinden son cümlesine kadar birebir benim de James hikayemdir.. Daha güzel ifade edilemezdi...
17 Eylül 2007 Pazartesi | Yazan: küçükradyokafa
Radyokafa sen gerçek bi gazetecisin...
Bence Bu mesleği yapman lazım...Çok profesyonel yazıların yauvv...
Bravo valla PınaR....
16 Eylül 2007 Pazar | Yazan: creyuss


Makale ile ilgili yorumunuz

Beş / Sekiz

E-posta

Şifre

Unutma beni


Üyelik
Şifre hatırlatma
GaRaJ'da şu anda
52 üye, 795 ziyaretçi
dolaşıyor
Liste:
Orion Records