Komşu Dostu - Elektro Davul Platformu

Bateristlerin en büyük sorunlarından biri evlerinde komşularını rahatsız etmeden davul çalabilmek olduğu bilinmektedir. Bende evimdeki Roland TD 9 - V Drum elektro davulum için bir çözüm araştırmaya başladım. Ve imdadıma grubumuzun gitaristi bilge insan Koray'ın araştırma duygusu ve engin bilgisi yetişti. Evde bir stüdyo yalıtımını sağlayabilmenin ve benzer ortamı yaratmanın oldukça maliyetli olması sebebiyle internette bulduğu çözümleri benle paylaştı. Bende aşağıdaki pratik çözümü yapmaya karar verdim ve oldukça tatmin edici bir sonuç aldım. Şimdi de bunu sizlerle detaylı bir şekilde paylaşmak istedim.

Bilindiği üzere yalıtımda temel amaç hava boşluğu oluşturarak ses iletiminin engellemesini sağlamaktır. Bunun en hızlı, en kolay ve en ucuz çözümü bir hava boşluğu oluşturabileceğimiz davul platformu oluşturmaktan geçiyor. Ben malzemeleri temin ettikten sonra yaklaşık bir günde imalatı gerçekleştirdim. Oldukça da estetik oldu sanırım.

image

Bu platformu oluşturmak için gerekli malzemelerimiz şu şekilde:

  • İki adet 144 x 110 mm ebatında 12 veya 14 mm kalınlığında MDF veya kontrplak. (Ben yapı markette kontrplak kalmadığı için 14 mm MDF kullandım topların yerleşeceği delik çaplarını da bu kalınlığa göre hesap ettim) Ebatı davul taburesi ve oturuşumu ayarlayarak hesapladım. Bu nedenle platformu yapmayı düşünen arkadaşlar ebatları kendi yerleşimi üzerinden planlayabilirler. 

Not: Ortaya çıkabilecek önemli sorunlardan biri de platformların eve getirilmesi için aracınıza sığabilir ebatlarda olması. Veya temin edeceğiniz aracın ona göre olması. 

  • 4 mm yalıtım malzemesi (şilte) (4 rulo) veya kauçuk esaslı yalıtım malzemesi.

Kullanabileceğiniz malzemelerin linkleri aşağıdadır.

Şilte için:

http://www.climaflex.com.tr/metin.aspx?P=129578750281056355

Bu yalıtım malzemesini herhangi bir yapı marketten temin edebilirsiniz.

Benim kullandığım şiltenin fotoğrafı aşağıdadır.

image

Diğer karo kauçuk malzemenin linkleri ise aşağıdadır.

http://www.b2bkaucuk.net

http://www.b2bkaucuk.com/urunler/rulo-kaucuk-epdm-sbr/

  • 30 adet tenis topu. Ben internetten sipariş verdim. Oldukça ucuza mal edebilirsiniz. Benin kullandığım sitenin linki aşağıdadır.

http://www.raketci.com/tenis-topu

  • Platformu paketleyecek büyüklükte halı. Çok pahalı bir şey almanıza gerek yok en ucuzundan hatta. Bunu da yapı marketlerden temin edebilirsiniz.

İmalat için gereken diğer yardımcı malzeme ve aletler

  • Matkap ve top yuvalarını açmak için panç ucu
  • Yalıtım malzemelerini yapıştırmak için silikon yapıştırıcı ve tabancası. (İdeal yapıştırıcı için malzemeyi temin ettiğiniz yapı marketin yetkililerine danışmanızı tavsiye ederim.)

Platformu yapım aşamaları ise ana başlıklar altında anlatacağım.

1. Kontrplak veya MDF üzerinde tenis toplarının yerleşeceği deliklerin oluşturulması.

Ben bu delikleri 5 cm çapında panç (matkap uçları) ile açtım. Ama eğer ben evde bunla uğraşamam diyorsanız bir mobilyacı ile bunu çok hızlı halledebilirsiniz. Ancak tabi maliyetiniz artacaktır.

image

Yer döşemelerine zarar vermemek için 10 cm'lik bir  yükselik üzerinde bu işlemi yapmanızı tavsiye ederim. 

Deliklerin aynı hizada olmasını sağlamak için daha önce deleceğiniz yerleri bir plakada işaretleyin. İki plakayı üst üste koyduktan sonra işaretlemiş olduğunuz noktaları matkap ucu ile delin. 

Daha sonra matkap ucu ile delerek işaretlediğiniz plakalarda, işaret deliklerine pançın merkezi gelecek şekilde birer birer top yuvalarını açmaya başlayın. 

image

Ben platformu MDF plaka ile oluşturduğum için inanılmaz bir toz çıktı. Ve yardımcım olmadığı için biraz uğraştırdı. Temizlenmiş hali ise aşağıdaki fotoğrafta. 

image

2. Platformların bir yüzeyinin kauçuk esaslı yalıtım malzemesi ile kaplanması.

Ben bu işlem için polietilen esaslı rulo yalıtım malzemesini kullandım. Hatta biraz fazla aldığım içim iki kat yapıştırdım. Ama kauçuk esaslı malzemenin kullanılması da uygun olacaktır. İdeal yapıştırıcı için malzemeyi temin ettiğiniz yapı marketi yetkililerine danışmanızı tavsiye ederim. (Polietilen esaslı malzemeyi eritmeyecek bir yapıştırıcı olmalı)

image


Malzemenin serimi ve yapıştırılması işlemi bittikten sonra bir süre üzerine ağırlık yapmak suretiyle iyice yapışmasını sağlayın. 

image

Ben imalatı yaptıktan sonra ertesi güne kadar bekledim. İmalat sonrası ise platformun görüntüsü şu şekilde oldu.

image

image

3. Tenis toplarının yerleştirilmesi ve halı ile kaplanması işlemi.

Sıra geldi işin en zevkli ve en kısa süren işlemine.

Yalıtım işi biten plakalardan birini yere serdiğimiz halıfleks üzerine koyuyoruz ve hazırlamış olduğumuz yuvalara topları yerleştiriyoruz.  

image

image

Topların yerleşmi sonrası diğer plakanın yuvaları toplara denk gelecek şekilde yerleştiriyoruz. 

image

image

Veeee son işlem halıyı güzel bir şekilde katlayarak platformu paketliyoruz.  Ben platform imalatından önce kullandığın kalın halıyı yine platformun üzerine koydum alttaki fotoğraf sizi yanıltmasın. Artık çalmaya hazırız.

image

Sanki oldukça şık oldu. Provalarda bir yukardan bakmak keyiflidir. :)

Aşağıdaki fotoğrafta diğer ekipmanlara mı gözünüz takıldı :) Onlar da tüm grup ekibinin stüdyo ortamını evde yaşayabilcek şekilde kulaklıklarla dışarıya ses vermeden (solist hariç) sessiz sedasız prova ve kayıt yapması için düzenek. Onla ilgili bilgi daha sonra.

image

Umarım faydası olmuştur.

Bilge adam Koray Alpaslan'a ve MDF plakayı taşımama yardım eden Kamil Şahin'e teşekkürler…. 


  1. ikilimci posted this
Patterns from Subtle Patterns (Subtle Patterns) / CC BY-SA 3.0