Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

Goarmy Parti @ Olimpia Wish - Taksim - İstanbul

25 Ocak 2006 00:00
Zaman: 18 Şubat 2006 Cumartesi
Mekan: Olimpia Wish - Taksim - İstanbul
Program
22:00 - 00:00 > DJ Fantasma & DJ Moonchild > Fullon & Psy DJ Set
00:00 - 01:00 > Mindsphere Live! > Goa Trance Live Set
01:00 - 02:30 > GOASIA Live! > Goa Trance Live Set
02:30 - 04:00 > DJ Kodomo > Goa Trance DJ Set
04:00 - 06:00 > Chillout Live! > Enstrumanlarla Live Chillout show
Goa / Psychedelic Trance Müziğin Geçmişi ve Tanımı :

Psychedelic trance, kendini trance müziğin diğer türlerinden kalın bir çizgiyle ayıracak kadar farklı ve değişik. Bugüne gelene kadar bir çok aşama ve değişim geçiren bu müzik türünün babası, 60'lı yılların ortalarında ortaya çıkan ve Pink Floyd, The Doors gibi grupların öncülüğünü yaptığı "Psychedelic Rock". 60'li yılların başlarından itibaren Hindistan'ın Goa şehrini merkez seçen Avrupalı ve Amerikalı hippieler bu müziğin gelişimine büyük katkılarda bulunmuş, bu müzik türünün ilk üretici ve dinleyicileri olmuşlardır. 70'li yılların ortalarına kadar Goa'da yaşayan hippieler, zamanın yükselen tarzı olan "Psychedelic Rock" ile hayatlarına devam ediyorlardı, tabi ki o dönemlerde dünya müziğinde yaşanan hızlı ve ciddi değişiklikler Goa'daki hippielerinde ilgisini çekmişti. Bu dönemde Goa gil, Nitzer ebb, Front 242, Frontline Assembly gibi isimler EBM (Electronic Body Music) ve Acid denilen müzik türünü Goa'daki hippielere sundular, hint mistisizmi ve bu yeni nesil sound bir araya geldiğinde ortaya çıkan Psychedelic & Goa trance müziğin ilk kıvılcımlarından başkası değildi. Acid house’a özgü 303 davul makinelerinin analog cızırtıları goa’nın belirleyici özelliklerinden biri. 4/4’lük beatler ise Goa trance’te diğer türlere göre daha derinlerden geliyor ve bitmek bilmeyen 303 melodileri 16’lık ve 32’lik ölçülerde değişiyor, çevriliyor. hızı 120 ila 160 bpm arasında değişen Goa Trance parçaları çoğunlukla 135-140 bpm civarında dolaşıyor. diğer türlerden farklı olarak oldukça uzun süren 8-10 dakikalık parçalar belirgin bir öyküye; giriş, gelişme ve sonuç şeklinde ilerleyen bir yapıya sahip. bu da psychedelic müziği gerçekten içinden çıkılması çok zor ve eğlenceli bir dünya haline getiriyor.

Günümüzde Goa'da halen çok büyük festivaller, rave partiler düzenleniyor, farklı uluslardan gelen insanlar kabile ruhuyla birleşiyor ve bir bütün haline geliyor. psychedelic trance partileri okyanusun ve muson ormanlarının kıyısındaki hippielerin, teknolojinin cızırtılarıyla açılan bir yolda ilerlediği kolektif bir meditasyon, bir pagan ritüeli. psychedelic trance etrafında oluşan parti kültürü görsel anlamda da oldukça zengin. üçüncü jenerasyon tech-hippilerin organize ettiği bu partilerde hint, maori, aborijin ve kızılderili kültürleri, ravelerin fosforlu ve plastik imgeleriye birleşiyor. Goa'da yaşanan bu gelişmeler bir yana, dünya çapında profesyonel düzeyde psychedelic trance müziğin oluşumunun da ayrı bir hikayesi vardır; ilk gerçek psychedelic/goa trance plak şirketi Martin Glover'in Brixton/Londra'da kurduğu Dragonfly Records'tur. bu plak şirketi kapsamında dünyadaki ilk psychedelic albümlerde Raja Ram ve Graham Wood ikilisi, diğer bir adıyla "Infinity Project" olmuştur, daha sonraları buraya bağlı olan Simon Postford ise Hallucinogen'in efsane albümü "Twisted"i buradan yayınlamıştır. Hemen arkasından 1993 ağustosunda "Project II Trance" adlı, içinde Total Eclipse, Mandra Gora gibi artistlerin de parçalarının bulunduğu bir toplama albüm çıkartarak, psy/goa trance dünyasındaki yerini sağlamlaştırmış, 1994 yılında ise Man With No Name, Prana, Ayahuasca, Slinky Wizard ve Doof gibi prodüktörlerin arka arkaya single çıkartmasıyla da Psy/Goa trance müzik piyasasında kendine ciddi bir yer edinmiştir. Bu dönemde Psy/Goa trance piyasası hızla gelişme göstermiş, bir çok yeni plak şirketi kurulmuştur, bu dönemdeki en ciddi girişimlerden biri ise 1999 yılında Raja Ram ve Graham Wood kendi plak şirketleri olan TIP.World Records'u kurmuş olmasıdır.

Afrikalı kölelerin bulduğu ve kopoeranın geleneksel enstrümanı olan BERİMBAU;

Afro Brazil kıyılarından yükselen bir ritim ve bu ritme hükmeden,Brezilya'nın geneleksel savaş sanatının dans ve müzikle birleştiren bir enstrüman. Bir sopa , su kabağı ve çelik telden oluşan enstrüman , su kabaklarının büyüklüğüne göre gunga ,viola ve MIDI olarak adlandırılıyor. berimbau " nun tam olarak notaları oluşturulamadığından , semboller kullanılmaktadır.

Aborjinler'in kullandığı ve canlı trans tonları veren enstrüman DİDGERİDOO;

Aborjinler'in corroborree toplantılarında "dream time" ayini yaptıkları sırada kullandıklar bir enstrüman. Didgeridoo eşliğinde kainatın,insanlığın ve bütün canlıların nasıl başladığı bölüm bölüm anlatılarak kuşaktan kuşağa geçmesi sağlanır.

Türk kültürüyle bütünleşmiş NEY:

Assomption rahiplerinden Thibaut' un "esrârengiz, cezbedici, tatlı ve âhenkli bir ses" diye tanımladığı ve şu şekilde şiirleştirdiği ney sadâsı, her dönemde insanları derinden etkilemiş, özellikle dinsel duyguları çağrıştırmıştır:
Türklerin İslâmiyet’i kabûl ile birlikte kullanmaya başladıkları ney Tılsımlı ve büyüleyici sesiyle Türk mûsikisinin ve Tasavvuf mûsikisinin eşsiz enstrümanları arasındadır.

Perküsyon ve doğu kültürünün salt enstrümanları da bu bölümde canlı olarak performe edilecek. Bu sıra dışı enstrümanları solo ve grup halinde çeşitli kompozisyonlar içinde dinleme fırsatı katılımcıları bekliyor ..


Ayrıca bu enstrümanları Türk prodüktör Mindsphere'in, beatler ve synthesizer ile elektronik müzik ve goa trance sample'larıyla harmanlayacağı gecede katılımcıları eşsiz bir müzik ziyafeti bekliyor.

Türkiye’de bu konseptte ilk defa denenecek projede ADAM & ALIEN'ın psychedelic dekor desteği ile mistik bir ortamda 19 Şubat Pazar sabahı karşılamak ve partinin yorgunluğunu atmak için; GOARMY > LiveChill..


BERİMBAU DİDGERİDOO NEY PERKÜSYON

Psychedelic / Goa partilerindeki en önemli ve atmosferi oluşturan faktörlerden birisi de dekordur. Dekor psychedelic partilerin vazgeçilmez temalarından birisi olmakla beraber hayal gücünün sınırlarını zorlayarak insanların partilerde psy / goa müzikle bütünleşebilmesi açısından büyük bir paya sahiptir. Benzer partilerden alınmış birkaç dekor örneği aşağıdaki gibidir;






Yorumlar

Taze haberler