Roger Keith "Syd" Barett bugün şeker">
Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

"Deli Elmas" Syd Barrett Öldü

11 Temmuz 2006 00:00

Pink Floyd'un kurucusu, gruba adını veren, tüm hayatı delilik ile dahilik arasında sürüklenerek geçen Roger Keith "Syd" Barett bugün şeker hastalığından dolayı aramızdan ayrıldı.

1946 yılında orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak Cambridge'de doğan İngiliz sanatçı, ilk gençliğinde resim sanatı ile ilgilendi. Daha sonra 15 yaşındayken ünlü bir caz davulcusunun adından Syd lakabını alan Barrett 1965 yılında Pink Floyd'u kurdu. Emprovize caz doğaçlamalarını Pink Floyd'un müziğine sokarak saykodelik tarzın gelişmesinde önemli bir rol oynayan Barrett, Swinging London olarak adlandırılan 1965-67 arası sanatsal hareketin en çarpıcı figürlerinden birisi olarak dünyaca ünlendi. Bu dönemde başta LSD olmak üzere birçok uyuşturucu ile haşır neşir olan Syd Barrett, ünü arttıkça büyük bir baskı altına girdi.

Müzik ticaretinin sanatı yozlaştıran yapısı ile özgür sanatçı ruhunu asla bağdaştıramayan sanatçı daha da fazla uyuşturucu maddelerin etkisine girdi. 1967 yılında büyük başarı sağlayan ilk Pink Floyd 45'likleri "Arnold Layne" ve "See Emily Play"i yazdıktan sonra günümüzde hala en çok satan albümlerden olan ilk Pink albümü "Piper at Gates of Dawn"da 1 şarkı hariç tüm şarkıları yazan, söyleyen ve gitarlarını çalan Barrett, bu albümün başarısından sonra git gide kendini gruptan ve çevresindeki insanlardan soyutlamaya başladı.

Psikologlar tarafından şizofreni teşhisi konulan Barrett, sahnede zaman zaman diğer grup elemanları tarafından anlaşılması güç hareketler sergilerken bir yandan da günümüzde gitarcıların sık sık kullandığı distortion, feedback, eko katları gibi deneysel arayışlara yönelen sanatçı kendisine adanan "Shine on You Crazy Diamond" şarkısındaki gibi adeta bir güneş gibi parladı. Diğer yandan ise grup elemanları ile bağlantısı git gide kopan sanatçı bir süre sonra gruptan ayrıldı ya da atıldı.

Daha sonra 2 solo albüm yayınlayan Barrett, 70'lerin ortasında müzik dünyasını bir daha asla geri dönmemek üzere terk etti ve annesi ile yaşamaya başladı. Başta Jimmy Page, Brian Eno gibi çağa damgasını vuran büyük sanatçıların ısrarla müziğe döndürmeye çalıştığı Barrett uzun bir süre Pink Floyd şarkılarına ilham olmaya devam etti. "Shine on You Crazy Diamond", "Wish you were here", "Brian Damage", "Eclipse", bu şarkılardan sadece bir kaçı. Internet çağında yeniden efsaneleşen Barrett'ın daha önce yayınlanmamış şarkılarından oluşan toplamalar yayınlandı.

11 Temmuz Salı günü aramızdan ayrılan Deli Elmas, ardında asla ölmeyecek, yıllar geçtikçe daha da fazla anlaşılacak çok büyük bir miras bıraktı.
Stüdyo Frekans ve Dinar Bandosu adına Ali Ece

Yorumlar

  • Ben eskiden bilmezdim Barrett falan. Yeni yeni öğrendim ki adam ölüverdi. Pink FLoyd'un büyük hayranıyım ama galiba Syd olmasa Floyd olmazdı. EN iyi şarkıları hep Syd'in anısına yazmışlar. See EMily play güzel şarkı
    Üye
    ahmet1984
    Tarih
    1 Eylül 2006 00:00
  • Müziği hiç bir zaman bırakmadı. Ölümünden sonra evindeki eşyalar, kullandığı bisiklet,kitapları ve " klasik gitarı " satışa çıkarıldı . http://www.sydbarrett.org/ Syd barrett deli filan değildi. Kız kardeşi onun ne kadar normal bir insan olduğunu anlatıyor... Depresif bir yapısı vardı ve sanatçılarda görülen genel buhranları yaşadı.. Pink Floyd üyelerinin cenazeye katılmamış olmaları da berbat bir şey. Zaten sağlığında da hiç aramadılar Barrett'ı.
    Üye
    bttf
    Tarih
    24 Ağustos 2006 00:00
  • SYD'in sayesinde pink floyd gibi bir grubu dinliyoruz..böyle mükemmel bir grubun ilahı olduğu için,böylesine güzel parçalar yaptığı için minnettar kalmak lazım kendisine..
    çaktırmadan da olsa hayatımda çok şey değişti bu sayede..
    her ne kadar kendi kabuğuna çekilmiş olsa bile yaşadığını bilmek yine de çok güzeldi..öyle bir insanla aynı dönemde yaşamak büyük mutluluktu benim için..
    müzik dünyası adına büyük bir kayıp..
    kahrolduğum anlardan biridir syd'in ölüm haberini okuduğum an..ama devam edeceksek öbür tarafta ben onun yanında olacağım..
    parlamaya devam SYD.. bulması kolay olsun..
    Üye
    sydsyd
    Tarih
    18 Temmuz 2006 00:00
  • o her zaman bizim armızda olucak
    Üye
    came_from_hell
    Tarih
    16 Temmuz 2006 00:00
  • welcome my son welcome to machine! what did you dream? it's allright we told what to dream... you dream of a big star who played the main guitar...(...) so welcome to machine!
    senin hikayeni dinleyerek büyüdüm,şimdi anlatma sırası bana geldi ha? ne diyebilirim ki, wish you were here! wish all of you;you,hendrix,marley,cobain(my lovely cobain)...were here!
    hepsine benim için sarıl orada çılgın elmas!
    Üye
    cashmir
    Tarih
    14 Temmuz 2006 00:00
  • Öbür tarafta da bulur uyuşturucuyu
    Üye
    Single_FACTOR
    Tarih
    14 Temmuz 2006 00:00
  • zaten ölü gibiydi ama gercekten öldügünü ogrenince bi garip oldum yav. normal bi tepki dimi bu :S
    Üye
    swift
    Tarih
    13 Temmuz 2006 00:00
  • umarım o boyutta mutlu olur...
    Üye
    barrett
    Tarih
    13 Temmuz 2006 00:00
  • kötü oldu napalım başımız sağolsun pink floyd vay be , ne grup haa adamlar destan yahu çok güzel bir ün yaşam herhalde neyse syd barret aklına sağlık kurmuşun böyle güzel bi grup mutlaka gidiliyor öbür tarafa eminim orada da iyi işler peşindesindir=)pink floyd hep burada
    Üye
    yeso
    Tarih
    13 Temmuz 2006 00:00
  • Fatiha yollasak bir fonksyonu olurmu acaba ? :)
    12 Temmuz 2006 Çarşamba | Yazan: Price

    :))
    Üye
    Bitter_Peace
    Tarih
    13 Temmuz 2006 00:00
  • artık roger, syd'e bişarkı daha yazmalı
    Üye
    tabutaht
    Tarih
    13 Temmuz 2006 00:00
  • Ölmemesi gereken bazı insanlar vardır; SYD onlardan birisiydi. Pink Floyd'un her hangi bir üyesinin var olmamasını aklıma bile getiremezdim. Ama şimdi o yok...
    Üye
    Diane
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • he was dead.. so am i..
    Üye
    evan
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • Fatiha yollasak bir fonksyonu olurmu acaba ? :)
    Üye
    Price
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • :( ölümüyle pink floyd' u tekrar biraraya getirecek adam..
    Üye
    RippiN
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • zaten ölü gibi yaşıyordu...
    Üye
    mad
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • ruhuna fatiha... şaka bi yana müzik dünyası adına çok büyük kayıp... ne kadar deli olsada... :))
    Üye
    t_ekentok
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • Syd için çok üzgünüm.Şöyle bir geçmişe bakıyorumda ,yıllarca bu duygudan uzak kalmışım.Yıllarca onun ve bizim hakkımızda yazılanlar yüzünden onu bir tehdit unsuru olarak algıladım.Elbette onun önemi büyüktü,hemen hemen her şeyi o yazıyordu.Grup onsuz olmazdı,ama onunlada olmuyordu;birlikte çalışmak imkansızdı.''Wish you were here''ı(albumden bahsediyor)kaydederken stüdyoa gelmişti.O şişman,kel ve deli herifi karşımda gördüğüm anda gözyaşlarımı tutamamıştım.Ama ''Shine on''yalnızca Syd için yazılmadı.Tabi insanlar bu mitolojiden hoşlanıyorlar.
    Roger Waters 1975
    Üye
    rubber soul
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • bugün değil 7 temmuz cuma günü öldü.
    Üye
    beyaz_yalanlar
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • ''Madcup laughs-1970'' albümü demo lardan oluşan bir albümdür...hatırlıyorumda; bana ritim gitar çalmaya başladığımda Beatles la beraber çok şey öğretmişti...ama psikolojik yapısı onu insanlardan izole yaşamaya itti...keşke öyle olmasaydı...
    Üye
    rubber soul
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • yavuz çetin,jimi hendrix,jim morrison,kazım koyuncu,kurt cobain,dimebag darrell vs vs vs... şimdi de syd barrett...

    yıldızlar birbir kayıyorlar...R I P Crazy Diamond...
    Üye
    lewo07
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • küçükken hep merak etmiştim jimi hendrix janis joplin bob marley jim morrison neden erken yaşlarda öldüler sonra anladımki tanrı sevdiği kulları yanına çabuk alıyor.daha sonra merak ettim neden Pink floydun hiç bi üyesi ölmedi tanrı onları sevmiyomuydu geç anladım melekler ölmez.
    Üye
    psychedelian
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • su an pink floyd dedik mi saygı durusuna geciyorsak bundaki en büyük pay syd barrettındır.. hayatta bir türlü bulamadıgı huzuru ölümde bulur umarım
    Üye
    ville89
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • ruhu şadolsun.
    Üye
    ashley_gamgee
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • yıllardan beri hep aynı şeyi savunurum tamam deep purple , led zeppelin fakat hep bir ayrı yeri olmuştur PİNK FLOYD un o bir efsane , ulaşılmaz . onu hiç dinlemeden 1979 da ilk gördüğüm kaset kabındaki resimde ,işte benim grubum demiştim.IS THERE ANYBODY OUT THERE.
    Üye
    pinkfloyd64
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • nobody knows where you are, how near or how far..
    shine on you crazy diamond..
    Üye
    Scarf
    Tarih
    12 Temmuz 2006 00:00
  • Bu şahsiyete bize Pink Floyd gibi harika bir miras bıraktığı için minnettarım.
    -
    Müzik dünyası için büyük kayıp, çok üzüldüm...
    Üye
    nevada
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
  • wish you were here dinlicez onun için

    :(

    allah rahmet eylesin
    Üye
    reflow
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
  • Müzik dünyası için gerçekten kayıp...Keşke onu tanıyabilecek çağda yaşasaydık...Pink Floyd'da artık yok zaten :((
    Üye
    Holy_Bastard
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
  • Bu kadar büyük bir ilahın arkasından bu derece saçma yorumlar yapabilen bazı arkadaşlarımızı buradan kutluyorum.Gerçekten Syd ve Pink Floyd'u anlayan tüm sevenlerinin üzüntüsüne katılıyorum...Deli elmas hem gittiği yerde hemde burda sonsuza kadar parlamaya devam edicek...
    Üye
    crazy_diamond
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
  • gecikmiş bir olüm
    bundan 20 yıl önce ölse müzik adına efsane olarak kalabilirdi belki
    Üye
    Single_FACTOR
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
  • Allah rahmet eylesin..İyi adamdı...
    Üye
    2mi3
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
  • yaşadığını bilmiyordum?
    Üye
    kalipardi
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
  • Allah Rahmet Eylesin . . . BA$ımız Sağolsun . .
    Üye
    kopfnickerz
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
  • bize pink floydu bahşetti ve gitti işte
    Üye
    prowler
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
  • o öldü ama pink floyd hep var olacak
    Üye
    ihtiras
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
  • Bu sefer sahiden öldü galiba...yoksa buda mı kurmaca...
    Üye
    rubber soul
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
  • seven hayranlarının başı sağolsun.toprağı bol olsun.
    Üye
    TUAREG_75
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
  • Tanrı sonumuzu hayreylesin..
    Üye
    beklicem321
    Tarih
    11 Temmuz 2006 00:00
Toplam 39 yorum var. Tüm yorumlar »

Taze haberler