Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

AlcatrasNeresidir?HakkındaUfakBiBilgi...

11 Şubat 2007 00:00
The Rock (Kaya) adı da verilen bu ada, bir kıyı şehri olan San Francisco'nun sadece üç kilometre açığındaydı. Ada yakın olduğu kadar uzaktı kıyıya. Çünkü o kayalıklarda Amerika'nın en azılı mahkumlarının kaldığı Alcatraz Hapishanesi vardı. Soğuk, derin ve kirli suların kuşattığı bu hapishanenin gardiyanlarını, çift parmaklıklı pencerelerini, yüksek duvarlarını ve dikenli tellerini aşabilen mahkumlara en büyük cezayı körfez verir, San Francisco kıyılarına tanınmayacak hale gelmiş, mahkum cesetleri vururdu.

Alcatraz'ı filmlere konu olacak kadar ünlü yapan, yalnız en tehlikeli suçluları barındıran bir ada hapishanesi olması değil, burada yaşanan hayat (belki de ölüm) şartlarıydı. Çalışmaktan ziyaretçi kabulüne, müzik, resim gibi güzel sanatlarla uğraşmaktan, kitap okumaya kadar her şey bu hapishanede lükstü ve ancak "iyi halle" geçmiş beş yıllık bir hücre hapsinden sonra az sayıda tutukluya bahşediliyordu. Tabiî bu süre içerisinde hayatta kalınabilirse.

Zaman zaman mahkumların dövüştürüldüğü bu küçük arenada, elektrik şoku, zincir ve kezzap sahneleri yaşanır, bir türlü "halleri iyileşmeyen" mahkumlar, ışıktan yalıtılmış dar ve karanlık hücrelerde terbiye edilirdi. İyi halli mahkumlar bile ancak çok kısa olan yemek saatlerinde birbirlerini görebilir, yıkatacakları çamaşır sayısından, mektuplarda kullanacakları kelimelere kadar her şey hapishane yönetimi tarafından belirlenirdi.

Sonu ya körfezde ya da gaz odasında boğulmak olsa da "kaçış" her mahkumun rüyalarını süslüyordu bu yüzden. Şartlar ne kadar ağırsa, kaçma arzusu o kadar yakıcı oluyor, Alcatraz'dan 29 yılda 34 mahkum kaçma teşebbüsünde bulunuyordu. Her biri hapishane içinde ve dışında bir efsaneye dönüşen bu kaçış denemeleri hep hüsranla sonuçlanıyor, yeni bir kaçışa kadar eski firarilerin öyküleri budanmış bir ümit ağacı gibi mahkumların içinde hızla büyüyordu.

Bilinen kuruluşundan 29 yıl sonra 1963'te Alcatraz Hapishanesi'nin kapatıldığıdır. Kapatılma gerekçesi yetkililere göre "masraflı oluşu" bana göre müthiş firardan sonra 'Alcatraz'dan kaçılamaz' efsanesinin sona erişidir.

"Alcatras'ta mahkumlar isimleriyle değil numaralarıyla çağırılırlardı...206! Yedide uyan, hücreni topla, yüksek sesle konuşma, başka hücrelere girme, zamanın doldu çık banyodan!

Yorumlar

Taze haberler