Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

Türkiye'de Korsan Müzik Artık Durdurulamıyor.

4 Ağustos 2004 00:00
Türkiye Korsan Yapımda Başı Çekiyor

Dünyada en fazla korsan kaset ve CD satışının yapıldığı Türkiye'de son 10 yılda yasal kaset ve CD satışlarında üretim hızla düşmüş durumda.

Kayıt altında olması halinde 1 milyar dolarlık müzik ve eğlence endüstrisine sahip olabileceği söylenen Türkiye'de yüz milyonlarca dolar vergi ve on binlerce istihdam, korsana feda edilmiş durumda.

Türkiye'de yasal ürün tüketimi 1991 yılına göre yarı yarıya azalırken, korsan kaset ve CD satışlarının toplam satışının yüzde 40'ına ulaştığı kaydediliyor. Türkiye'de müzik endüstrisinin büyüklüğünün 250 milyon dolar civarında olduğu kaydediliyor.

Kaynak: yenimesaj.com.tr

Yorumlar

  • bende korsana karşı degılım çünkü orjinal yabancı albumler albumler o kadar çok pahalı ki.insan korsanının fıyatını duyunca orjınal alası gelmıyo
    ayrıca korsanların kalıtesıde orjınaller kadar iyi
    Üye
    sedamerve
    Tarih
    26 Ocak 2005 00:00
  • korsan iyi bişi değil tamam ama yararlanıyoruz sonuçta
    ama çooooooooook sevdiklerimiz için parayı basıp öyle almak lazım
    aslında korsan sanatçılar için iyi bişi değil gerçi kötü olduktan sonra bizim içinde iyi bişi değil ama
    korsan CD yapanlarda KORSANLARIN HAKKINI verenlerde var
    Üye
    carettacaretta
    Tarih
    2 Ekim 2004 00:00
  • valla ben korsana karsı diilim..kime niye acıyım ki..
    Üye
    huseyl
    Tarih
    4 Eylül 2004 00:00
  • orjinal bir resmin rerodüksiyonu korsan sayılıyor mu? albüm dediğin o da bir performansın reprodüksiyonudur niçin bu kadar pahalı? plak endüstrisi çok büyük ve zengin, dünya çapında bir örgüt, istedikleri yasaları da çıkarttırıyorlar. ilk çıktığında sırasıyla radyoya ve kasete karşılardı, şimdi de mp3'e karşılar. eninde sonunda olacağı şudur, plak endüstrisi üretilen her boş cdden korsan payı adı altında haraç alır boş veya çekim cd fiyatına bunu tüketiciye de yansıtmış olur.. kontrolleri dışındaki kopyalamayı başka şekilde önleyebileceklerini sanmıyorum.
    Üye
    kdakan
    Tarih
    23 Ağustos 2004 00:00
  • plak endüstrisi çamur olsun çok satayım derdindeyken ve albüme ödediğimiz paranın iyi ihtimalle yalnızca yüzde onu sanatçının cebinde girip yüzde doksanı plak endüstrisinin kodamanlarına kar kalırken niçin endüstrinin geleceğini düşüneyim? korsan serbest olursa zaten korsancılığın mafyası da kalmaz herkes dilediğini dilediğine çeker.
    Üye
    kdakan
    Tarih
    23 Ağustos 2004 00:00
  • 10 mılyona orjınal cd , kaset alcagıma
    2 mılyona korsan 5 tane cd, kaset alırım!!!
    yanı fıyatları kazık yapmasınlar!!!!!
    onlar zararlı cıkar!!!!
    Üye
    SlıPkNOT
    Tarih
    21 Ağustos 2004 00:00
  • Korsana karşıyz tamam ama bi yere kadar! Türkiye'de yaşıyoruz arkadaşım ekonomik durumun nolcağı belli olmazki! Ben müziksiz tek bi saat geçirmeyen bi insan olarak sürekli yeni bir şeyler dinlemek istiyorum ve kabarık bi CD arşivim var, bunların hepsini orjinal alsaydım evde CD'den başka bir şey olmazdıki. Fiyatlar almış başını gidiyor! Ama Türk Rock müziğinin daha çok gelişmesi benim için de çok önemli o yüzden orj. alıyorum.. Sanatçı arkadaşlar duyarlı olsun..!
    Üye
    black_guitar
    Tarih
    19 Ağustos 2004 00:00
  • bizim halkımız söyleyen ama yapmayan bir millet olduğu için bana dokunmayan yılan bin yaşasın misali bir kafa yapısına sahib olduğumuzdan boşuna bunca yorumlar:P ucuz olsun çamurdan olsun zikriyle ve fikriyle oturup kalkıyorsak biz adam olana kadar böyle aydınlık düşüncelere yorum yazmayalım sonra bukelamum gibi oluruz Alimallah..........!
    Üye
    kendimce
    Tarih
    10 Ağustos 2004 00:00
  • Korsana ne kadar karşı olsakta ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve ayrıca psikolojik durum hepimizi korsan albüm almaya itiyor açıkçası kim ben korsan albüm almam derse yalan söyler.Önüne geçilmesi gerçekten çok güç bi durum bu.Arkadaşlar doğruya doğru alçakgönüllüğü bi kenara koyarak düşündüğümüzde daha ne kadar sadece kendi başımıza savaşabilicez korsanla.Yabancı albümlerle,türkçe albümlerin arası bu kadar uçuksa kim yabancı bi albümü orijinal alır alsa nereye kadar...
    Üye
    Rothen
    Tarih
    10 Ağustos 2004 00:00
  • emeğe ve işciye saygılı olalım :) her ne kadar senelerce bunu söyleyip duruyorsak da olsun biii umuttur biii dilektir olur belki biz diretelim arkadaşlar. kavgamızı sürdüreliiiiiiiiiiiiiiiiiiim:p
    Üye
    kendimce
    Tarih
    9 Ağustos 2004 00:00
  • İllegal yapıların önüne na zaman geçilebildiki bu durum istisna olsun bilinçli dinleyici gider müzik markete alacağını alır sanatçıya karşı olan sorumluluğunu bilir. Türkiye için ise tam bir kırocenter olan ülkemizde bu gibi durumlar çok normal her akşam yollarda araçlarıyla volta atan dijital kırolara bakarak bu hazin durumu yinelemek ise buraya konu olmuş ne diyelim yazık çok yazık
    Üye
    Satanic_Death
    Tarih
    9 Ağustos 2004 00:00
  • Bu Haber İyi Tuttu Valla Milletin Sanatın Kanayan Yarası Haline Gelmiş . . .
    Üye
    kyakuz_2004
    Tarih
    9 Ağustos 2004 00:00
  • Korsan Cd,kitap,dvd satan değil de onların kazandıkları parayı teslim ettikleri adamların ne tip karanlık işlerle uğraştıklarına biraz daha dikkatinizi çekerek korsana kesinlikle hayır diyorum.Onlar için sadece kolay yoldan para kazanmak önemli.Bu kazanılan büyük paralarla her türlü karanlık iş çevirebilirsiniz.Kadıköy'de hergün parsellenen sahil şeridi bu örneklerden sadece görüneni.
    Üye
    alpaysalt
    Tarih
    6 Ağustos 2004 00:00
  • niye uğraştığımızı anlamıyorum alanda bizleriz karşı çıkanda!!!...
    Üye
    the_rebel
    Tarih
    6 Ağustos 2004 00:00
  • Şunu unutmamak gerek, korsan ın bize gösterdiği bir gerçekte bir cd nin 2-3 milyon lira olabileceğidir. tamam çok kaliteli diil ama kaliteli yapsınlar 4-5 milyon yapsınlar. bu bana çok zorbirşeymiş gibi gelmiyo. ben rock vb... dinleyicisiyim. Yerli albümleri sonuna kadar orj. almaya çalışıyorum. Türk rock müzüğinin sonuna kadar da arkasındayım.
    Üye
    Spider-Man
    Tarih
    6 Ağustos 2004 00:00
  • bunun bir hırsızlıktan hiçbir farkı yok bir eve girip soyguın yapmak korsan satışla aynı şey.
    ama bir şeyi dikkatinize çekmek istiyorum türkiyede hangi yargı sistemi varki bu olsun.
    kapkaç yapan 1 gün nezarettee tutluyor veya 1 ay hapis yiyiyor çıkıyor. taksicinin arabasına gaspçı biniyor taksiciye saldırıyor taksici belinden silahını çekiyor adamı topuğundan vuruyor ve taksici hapise atılıyor.
    sokaklarda tinerciler boy gösteriyyor her semtte polise gidiyorsun benim çoluk çocuğum var ben karışamam diyiyor.
    izmirde 2 üniversite öğrencisi kızlara araba çarptı adam alokollü sarhoş ama adama sadecee 2.500.000 sigara parası kadar cez veriliyor.
    ülkemizde mafyalar her tarafı sarmış. millet vekili veya zenginlerin çocuklarına hiçbir yasa işlemiyor.
    askerlikte nedense heep zengin olmayan ailelerin çocukları doğuya gidiyor.
    şimdi soruyorum sizlere ülkemizde ne doğruki bu da doğru olsun.
    kadıköyde belediyenin adamları tezgahlardan rüşvet topluyor veremeyenlerin tezgahını kaldırıyor verenlerin tezgahlarına bir şey olmuyor.
    biz birşey yapamayız çünkü yargı bize karşı adalet yok özgürlük yok insan hakları yok o yüzden bizi susturuyorlar ve bu ülkede koyunlar olduğu sürece hiç bir şey olmaz boyun eyenler oldukçada.
    ama sesimizi çıkarsak ne olucak hiçbir şey çünkü türkiyedeki yargı
    haksızların, hırsızların, kötülerin, mafyanın, dolandırıcıların elinde.
    hatırlarsın onca gazeteci öldürüldü en büyük örneği uğur mumcu adamlar sustururlar çünkü silah ve güç onlarda.
    Üye
    badcatgarfield
    Tarih
    6 Ağustos 2004 00:00
  • Eğitim şart :)))))
    Üye
    badcatgarfield
    Tarih
    6 Ağustos 2004 00:00
  • Sevdiğiniz Sanatçının Albüm Çıkartmasını Herkes İster Ama Bazıları korsan Alırsa Sanatçı Korsan Var Diye Ya Geç Çıkartır veya Hiç Çıkartmaz Konserden Konsere Onu Görürüz. Buda Hem Sanatçının Sanatını Etkiler Hemde Benim Sanatçıya Karşı Sevgimi Uzaklaştırır. KORSAN ALMAK Nerden Bakarsan Bak Öylede Kötü Böylede Kötü Yazık Olan Tekşey Sanata Saygının Kalmaması . . :)
    Üye
    kyakuz_2004
    Tarih
    6 Ağustos 2004 00:00
  • Bence korsan alanlar sonuna kadar haklı destekliyorum!!zaten ekonomik gelir düzeyi düşük bir ülkede yaşıyoruz insanların durumları ortada!!!müzik ruhun gıdasıdır insanlar müzikten mahrum mu kalsınlar!!! biri 30 milyon biri 2 milyon doğal olarak ucuz olanı dinlemek istiyolar!!!sanatçılar duyarlı olsun!!!
    Üye
    vasilissa
    Tarih
    6 Ağustos 2004 00:00
  • herkese selam. anlaşılan hepimiz korsana karşıyız ama bi kaç şey söylemek istiyorum.. birisi yabancılar ülkemize gelmiyo ben neden onların albümünü orj. alıym diyo ama tam tersini düşünse olayı kavrııcak.. gruplar bi ülkeye konser vermeye gitmeden önce o ülkedeki albümlerinin satışlarına bakarlar ve ona göre karar verirler.. yani hepimiz metallicanın korsanını alsak adamlarda satışlarının sıfır olduğunu görürse tabiiki konsere gelmezler.. sizcede mantıklı diilmi.. lütfen önce düşünüp sonra karar verin..
    Üye
    GuiTaR
    Tarih
    5 Ağustos 2004 00:00
  • Bence durum gayet demokratik...Herkez hakettiğini alıyor
    Bir toplumun gelişiminin yapı taşlarını sanat ve bilim sağlamaz mı?
    Peki sizce Serdar Ortaç veya Hande Yener...v.b. kişiler neyin sanatçısı??Aaa onlar sanatçı mı? diyebilirsiniz.Bu ayrı bir konu...
    Ama durum müziğin tekrar tekrar dinlenilebilmesi için basılıp satışı açısından ele alındığında ve bu kişilerin kışın İSTANBUL'daki ,yazında BODRUM...daki sosyeteye hitap eden yerlerin şarkıcıları olduğuna göre
    1-Bu sosyetenin zenginleri zaten bu kişilerin albümünü alacaksa merak etmeyin orjinal alır.
    2-Bu sosyetenin hayat tarzına,dinlediği ve fingirdediği müziğe ilgi duyupta parası olmayan ve/veya kendileri için daha iyi bir hayatın olabileceğinin farkında olamayan fakir-bilinçsiz kişilerde korsanını alır.
    Zaten bu tarz müziklerin insanların zihinlerini ne kadar açacağı biraz şüpheli geliyor bana.
    İnsanımız sanatın,müziğin ekmek gibi su gibi bir ihtiyaç olabileceğinin farkında değil ama bu tamamen onların suçuda değil.

    Arabesk kulvarında durum nasıl.Bence durum gayet doğaçlama gelişiyor,adamın eline korsanı geçerse onu alıyor,orjinali geçerse onu... ama tabi genelde korsan sanıyorum,çünkü çoğu bu tarz dinleyicisinin el arabacı bir korsan tanıdığı vardır.

    Sonuç olarak Bülent Ortaçgil'in albümünü alacaksam orjinal alırım,bunun bilincindeyim.
    Geçenlerde Pink Floyd'un 30.yıl versiyonu Dark Side Of The Moon albümünü piyasaya sürdüler.Gerçekten yüreğim küt küt,ellerim titreyerek orjinalini aldım.Ellerimin titremesi fiyatından değil, heyacanımdandı.
    Sevip desteklediğiniz sanatçının orjinal kayıdını almak işin özü çünkü kyakuz_2004 ün belirttiği gibi korsanını alırsanız adam o işi yapmaktan vazgeçer,sonra herkez doktor mühendis olmak ister
    sağlıklı ve akıllı ama ruhsuz bir toplum oluştururuz :P
    Dimi ama..
    Üye
    albatross
    Tarih
    5 Ağustos 2004 00:00
  • korsanı bu güne kadar evime hiç sokmadım.kalite farkını gözle bile görebilirsiniz çünkü.bi korsan cd alıyorum 2. güne ölüyor.o cd yi 4 ya da 5 kere tekrar almak zorunda felan kalıyorum neden 4-5 kere alıyım ki?bi kere veririn o parayı orjinali alır ölene kadar dinlerim.yabancılar konusunda arkadaşlara katılıyorum niye yabancılarınkini korsan almayım ki? onlar bizi adamdan saymıyorlar gelip 1 konser vermiyorlar.bende onların cebine paramı sokayım.gerçekten arkadaşların yorumu çok güzel gerçekten kasedi hak eden gruplar var türkiyede.ağızları açlıktanda koksa mutlular.çünkü üstlerine düşen her şeyi yapmışlar.bu arada gidipte haluk levent gibi bi adamın kasedine para vermem.bu adam emektarmı? bence sadece ZANAATKAR.
    Üye
    nikotin_ant
    Tarih
    5 Ağustos 2004 00:00
  • yabancı grupların çoğunun albümünü korsan almak durumundayım çünkü 25 milyonla 35 milyon arası değişiyor,
    keşke onları ucuzlatsalar da yabancı albümleri de hep orjinal alsam.
    aldığım yerli albümlerinse neredeyse tamamı orjinal, özellikle farklı bir şeyler üretmek için uğraşan ve beğendiğim, saygı duyduğum grupların/kişilerin albümleri...
    bence beğendiğiniz grupların albümlerini orjinal alın, satılan yabancı albümler o grupların Türkiye'ye gelip konser vermesini de sağlar...sayenizde biz de dinleriz ;))
    Üye
    oz
    Tarih
    4 Ağustos 2004 00:00
  • Korsanı alnıblecek gruplar var mesela...

    Metallica
    R.H.C.P.
    Limp Bizkit
    v.b. gruplar zaten baya zengin onlara koymaz ama sırf tükiyede rock metal türevleri gelişsin ve ilerlesin diye Cem Köksal'ın albümünü aldım mesela....
    Üye
    JackSparrow
    Tarih
    4 Ağustos 2004 00:00
  • ben kalkıp haluk leventtin kasedini korsanmı alacağım. ? tabiki almam onun için sevdiğiniz ve değer verdiğiniz sanatçıların daha çok ilerlemesini istiyorsak korsan almayacağız.EMEĞE SAYGILI OLALIMki daha güzel albümlerle karşımıza çıksınlar.....
    Üye
    kendimce
    Tarih
    4 Ağustos 2004 00:00
  • Elde avuçta ne varsa satıp müzik aşkıyla albüme yatıranları bir kenara bırakıyorum. Ama bana kalırsa Türkiye müzik piyasası bunu hakediyor. Ülkenin alım gücüne kıyasla uçuk fiyatlarla çıkan albümler, kalite gözetmeksizin ortalığa saçılan sekizinci kalite yapımlardır bu sonucu doğuran. Yayınevleri de korsandan şikayetçiydi ama Alkım Ahmet Altan'ın kitabını ikibuçuk milyona satınca korsan filan kalmadı. Türkiye'deki müzik şirketleri samimi - ve daha az paragöz - olsalar korsanı rahatlıkla kırarlar... Bana kimse "bir CD çıkarmanın ne kadar maliyetli" olduğunu söylemesin, açlıktan nefesi kokan kaç müzik yayıncısı tanıyorsunuz? (bkz: Ercan Saatci)
    Üye
    okant
    Tarih
    4 Ağustos 2004 00:00
  • Bu Haberi Ben Ekledim Ama Söylemek İstediğim Biri İki Bişey Var Gerçekten Korsan Ticaret Sevdiğiniz Sanatçının Albüm Çıkarmamasını Sağlıyor . . .Tabii Sizde Sanatçınızın Korsan Cd Sini Alınca Adam Da Korsan Kalkana Kadar Albüm Çıkarmıyo Bu Tür Bir Sürü Örnek Sanatçı Var...
    Üye
    kyakuz_2004
    Tarih
    4 Ağustos 2004 00:00
Toplam 27 yorum var. Tüm yorumlar »

Taze haberler