Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

Dünya Yeni Müzik Günleri 2009

21 Temmuz 2008 00:00

Günümüz müziğini tanıtmak amacıyla 1922 yılında Salzburg'da kurulan Uluslararası Çağdaş Müzik Birliği ISCM (International Society for Contemporary Music) 50'den fazla ülkenin üye olduğu bir kuruluştur.

Borusan Kültür Sanat Merkezi, 2005 yılından bu yana Türkiye adına ISCM üyesidir.

Günümüzdeki tüm akımlara açık olan bu kurum, her yıl "World Music Days Festival" adı altında değişik bir ülkede çağdaş müzik festivali düzenliyor. Bu festivaller aracılığıyla her yıl, ISCM'ye üye olan ülkelerden seçilen kompozitörlerin yapıtları seslendiriliyor; yeni müzik ile ilgilenen besteci, müzisyen ve prodüktörlerin bir araya gelmelerine olanak sağlanıyor.

Dünyaya kulak ver! Visby, Växjö, Göteburg – İsveç

ISCM Dünya Yeni Müzik Günleri'nin 2009 yılında gerçekleştirilecek etkinlikleri 24 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında, İsveç'te yeralacak. Festival, güçlü birer çağdaş müzik profiline sahip üç kent arasında dolaşıyor olacak. İlk safhası, Baltık denizinde bir buluşma noktası olan Gotland adasında, tarihî ortaçağ kenti Visby’de; ikinci durağı cam endüstrisindeki lider konumuyla Växjö’de; son aşaması da İsveç’in Batı denizlerine ve ana karaya açılan limanı üzerine kurulu Göteburg kentinde gerçekleştirlecek.

2009’daki Festival, sadece çağdaş sanat müziğinde değil; dünyamız ve geleceğine dair bağlamlarda da sorumluluk üstlenmeye hazır, yeni ve önder bir konum yakalamayı hedefliyor. Sanatsal kalitesinin ve ifade yetkinliğinin tüm yönlere doğru genişleyip serpilmiş olmasına karşın, genellikle kültürel ve politik süreçlerde yeterince etkililiği olamayan çağdaş sanat müziğinin bu çehresinin de değişeceğinden eminiz: Sanat müziği sosyal ve kültürel dönüşümlerde çok daha öncül bir konum edinebilecektir.

Katılım prosedürleri

Alışılmış olanın ötesinde, bu sefer organizatörler festivalin ana hatlarını önceden belirli tutmayı benimsedi: Yapıt ve proje çağrısını, tüm dünyadan, işitsel alanlarda üretim yapan sanatçılara, belirlenmiş konular çerçevesinde açık tutarak kendileri ile bir diyalog kurma hedefini gözettik.

Dileğimiz, her bir şehirde, ISCM üyelerinden ve bireysel katılım üzerinden toplanacak 40 kadar eserin seyirciyle buluşturulabilmesi. Bu amaca ulaşmak adına üyelerin ve şahsî katılımcıların profil yönergeleri ve tanımlarımıza sadık kalmaları son derece önemli. Örneğin, yapıtların mantıklı bir süreyle sınırlandırılması hayatî önem taşıyor: 10 dakikalık bir uzunluk genel bir tavsiye niteliğinde kabul edilebilir. Hattâ Visby için, her konserde mümkün olduğunca fazla sayıda eser sunabilme adına, daha da kısa süreler benimseniyor. Kezâ, sanat yönetmenlerince ideal birer konser ve topluluk tipi dağılımı öngörülüyor olacak. Bu konuda, lütfen metnin devamına bakınız.

Müziğin her türünde başvuru kabul edilecektir, ancak ISCM üyeleri ve bireysel katılımcılara, sanat yönetmenlerince öngörülecek olası konser ve eser kategorisi dağılımlarını, ve çok daha önemlisi, festivalin konusu olan kavram alanını, ciddiyetle dikkate almalarını öneririz: “Dünyaya kulak ver!”

ISCM Türkiye Temsilcisi Borusan Kültür Sanat bünyesinde, Prof. İlhan Usmanbaş başkanlığında oluşturulacak olan jüri Türkiye adına katılacak 6 yapıtı belirleyecektir. Bestecilerin 29 Mayıs 2008 tarihine kadar yapıtlarını:
BORUSAN KÜLTÜR VE SANAT
İSTİKLAL CAD. 421
34433 BEYOĞLU
İSTANBUL
Adresine ulaştırmaları gerekmektedir.

Bireysel olarak ISCM'ye yapılacak başvuruların son katılım tarihi 15 Haziran 2008'dir.

Yorumlar

Taze haberler