Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

Billboard Hot Listesi 50 yaşında

29 Ağustos 2008 00:00

Billboard’ın yayınladığı Hot 100 listesi 50’nci yaşını kutluyor. Efsane dergi, 50’nci yıla özel listeler yayınlıyor. Bu listelerden ilki tüm zamanların en çok listebaşı olmuş şarkı ve sanatçıları. Listenin başında 20 şarkıyla 1 numara olmuş Beatles var.

Bundan tam 50 yıl önce Billboard’ın yayınladığı yeni bir liste, ‘Billboard Hot 100’ müzik dünyasında çığır açmıştı. Dönemin en popüler şarkılarını tarz farkı gözetmeksizin değerlendirmeye alan Billboard Hot 100, zaman içinde müzik endüstrsinin referans listesi haline geldi.

1940’lı ve 1950’li yıllar boyunca dönemi en popüler şarkıları üç farklı kritere göre, üç farklı listede belirleniyordu. Şarkıların satışlarına, radyolarda ve müzik kutularında çalınma sıklıklarına göre hazırlanan listelere 1955 yılında bir yenisi daha eklendi. Billboard Top 100.

Bu üç kriterin birlikte değerlendirilmesiyle oluşturulan bu yeni liste, zaman içinde müzik dünyasına yön veren bir liste haline geldi.

Hot 100’ın oluşmasında; Hot 100 Airplay, Hot 100 Singles Sales ve Hot Digital Songs listeleri dikkate alınmaktadır.

Üç yıl boyunca Billboard Top 100 adıyla yayınlanan liste, müzik dünyasında yaşanan ve diğer listelerin sonunu getiren gelişmelerin de etkisiyle 4 Ağustos 1958’de Billboard Hot 100 adını aldı.

50 YILIN 1 NUMARALARI

Billboard Hot 100’ün zirvesinde ilk ağırladığı isim ise ‘Poor Little Fool’ adlı şarkısıyla Ricky Nelson oldu. Billboard Hot 100, zirvesinde bugüne kadar tam 962 şarkıyı ağırladı, zirvenin şu anki sahibi ise ‘Disturbia’ adlı şarkısıyla Rihanna.

Billboard Hot 100 aynı zamanda müzik dünyasına yön vermeyi de başarabilmiş bir liste. Elvis Presley’nin ‘Don’t Be Cruel / Hound Dog’ 45’liği, Hot 100’ün sıralama kriterlerinde değişime neden olurken, Billboard Hot 100 etrafında yaşanan tartışmalar plakların basımlarında da değişikliğe neden oldu. Plakların A ve B taraflarının ayrı ayrı değerlendirilmeye alınması plak şirketlerini bütün şarkıları tek tarafa kaydetmeye yöneltti, böylece listede daha üst sıralarda yer alınabiliyordu.

I-Tunes, Napster, Musicmatch, Rhapsody gibi dijital müzik siteleri üzerinden yapılan satışların değerlendirildiği Hot Digital Tracks listesi, Billboard Hot 100’e şekil veren listeler arasına alındı. Yeni şarkıların internet üzeriden satışa sunulmasıyla Hot 100’de 80, 90 sıra birden yükselen isimler çoğaldı. Öyle ki ‘tüm zamanların en hızlı yükselişi’ rekoru 2006’dan bu yana tam beş kez kırıldı.

Aralık’ın ilk haftasından Kasım’ın son haftasına kadar bir yıllık bir süreyi kapsayan Billboard Hot 100 Yıl Sonu listeleri de, her yıla damgasını vuran isimleri ilan etmiş oluyor.

Billboard Hot 100, 50. yaşını kutlamak amacıyla Eylül’e kadar her hafta özel listeler yayınlıyor. Billboard Hot 100 tarihinin en ilginç ve en önemli olaylarının yer alacağı bu listelerden ilki ‘tüm zamanların en çok şarkısı liste başı olmuş sanatçıları’. Listenin zirvesinde ise tam 20 şarkısı ile Beatles yer alıyor.

Kaynak: ntvmsnbc.com

Yorumlar

Taze haberler