Ayhan Şahin’in hazırladığı “Karine” 27 Ocak’ta Young Pals Music">
Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

Karine Hannah Yeni Albümününde Ayhan Şahin Şarkıları Söylüyor

9 Ocak 2009 00:00

Şarkı Yazarı/Prodüktör Ayhan Şahin’in hazırladığı “Karine” 27 Ocak’ta Young Pals Music tarafından Türk Amerikan Derneği, ALKE ve Aşina Kitaplar katkıları ile dünya çapında piyasaya sürülüyor.

2002 yılı kış aylarında “Forget Tomorrow”u seslendirmesi için arayışını sürdüren Ayhan Şahin meslektaşı Larry Dvoskin’den sanatçı önerisinde bulunmasını istemişti. Şahin: “Stüdyoya o gün gelip asil şarkıyı seslendirecek sanatçı son dakika seansını iptal edince ödemem gereken stüdyo kirası ile ellerim bomboş kalmıştı.” Son çare Dvoskin’ı tekrar arayıp yardim istedikten sonra talih devreye girer. Dvoskin’in yeni önerisi ile Hannah ve Şahin ilk kez bir araya gelir. Hannah: "Şarkı ilk anda hoşuma gitmişti. Sözleri ve Ayhan’ın prodüksiyonu esere ait melankoliyi eksiksiz yansıtıyordu. İlk okumamdan sonra camekânın öbür tarafındaki Ayhan’a onay için dondum. Bakışlarına anlam veremiyordum…” Sahin şu şekilde düzeltiyor Hannah’yı: “… Gözlerime inanamıyordum. O gün ilham perimi bulmuştum!”

Yedi sene sonra, ikili beş düzine şarki üzerinde çalıştı ancak bu çalışmalar ilk olarak “Karine” adi altında simdi toparlanıyor. “Karine” dünya çapında 27 Ocak’ta Young Pals Music tarafından, Türk Amerikan Derneği, Alke ve Aşina Kitaplar yardımı ile piyasaya çıkıyor. İlk çıkış noktası A.B.D. ve Türkiye.

Montreal/Kanada doğumlu Hannah şarkı söylemeye dört yaşında başladı. Çocukluk yıllarında müzikal revülerde ve TV şovlarında yer alan sanatçı, güçlü sesi ve hırs dolu performansı ile Grammy ödüllü prodüktör Jim Steinman’ın da dikkatini çekti. Hannah’nin sesini duyup “Celine Dion’dan sonra dinlediğim en güzel ses” diye nitelendirdiği Hannah, Steinman ile bir albüm çalışmasına girişti. Celine Dion da Hannah’yi dinledikten sonra Steinman’e katıldı ve onu kendi düğününde şarkı söylemesi için davet etti. Aralık 1994’de tüm Kuzey Amerika’nın dikkatlerini üzerinde toplayan düğünde Hannah 21 kişilik orkestra ve David Foster yönetiminde sahne aldı. 1998’de New York’a taşınan Hannah müzik endüstrisinin en önde isimlerinden Diane Warren ve Rick Allison ile birlikte çalışmakla kalmadı, Türk müzik dünyasının süperstarı Sezen Aksu ile Aksu klasiklerinden oluşan bir albüme imzasını attı. Gecen 10 yılda kariyerine ve sesine daha da hakim olan sanatçının ismi bazı zamanlar gospel söyleyen bir ses, bazı zamanlar bir rock kraliçesi, bazen bir pop divası ve bazen de bir soul şarkıcısı olarak neonları süsledi.

Bu sırada, Sahin Türkiye’de inşaat mühendisi olarak kendine daha değişik bir yol çizmekteydi. Ancak asil kalbinde yatan daha farklı hayaller vardı. Kurduğu tiyatro grubu Young Pals 50 kişilik ekibi ile Türkiye’de ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kendi yazdığı müzikal eserleri sahneye koydu. CNN “Gods” için “Türkiye’nin İlk Rock Operası” baslığını kullandı. 2000 yılında, Sahin kalbinin sesini dinledi ve New York’a yerleşti. New York Üniversitesi’nin prestijli Tisch Sanat Okulundan ikinci master eğitimini aldıktan sonra New York’ta kayıt stüdyosunu kurdu.

Hannah ve Sahin “Karine” projesinde yer alan 15 şarkıyı 60 kadar eser arasından seçerek bir araya getirdi. Sahin der ki: “Eski eserleri yeniden seslendirip yeni kayıtlar ile çok daha kolay sonuca ulaşabilirdik, ancak yine de bu eski kayıtlara ve o anlara ilham veren olaylara sadik kalmak istedik. Sanırım bu eserler zaman içinde varlıklarını ispat ettiler.” Hannah şu şekilde ekliyor: “Kayıt seanslarına dair öylesine çok anı var ki, bazen kahkahalar, bazen hayatımızda devam eden dramalar bu kayıtları ister istemez etkiliyordu. Bu yüzden eski kayıtları kendi hallerinde bırakmanın daha doğru olduğu sonucuna vardık.”

Büyük bir kısmı Newyork’da kaydedilen albümün üç parçasında yer alan çello partisyonları Türkiye’de Stüdyo Smart’ta kaydedildi.

Birlikte çalışmaya başladıkları ilk eser “Forget Tomorrow (Yarını Unut)”un yanında, albümde söze değer daha birçok şarkı var: Sevgilisinin geri dönmesini bekleyen ve bir sevenin görsel imajını çizen “Far Away (Çok Uzakta)”, rock dans hitleri “Breathe It All In (Tüm Beni Solu İçinde)” ve “The Only One (Tek Kalan)” ve rock funk motifleri ile “ya kal ya git” diyen “Gone (Gitti)” albümdeki ana baslıklardan birkaçı. Bir aşk hikâyesinin son sayfalarını içeren “Frida’s Sonnet (Frida’nin Sonatı)” tiyatral bir ton ile Şahin’in “Swedish Style (İsveç Tarzı)” müzikalinden alınma. Hannah ayni zamanda Fransızca “Si tu pars (Eğer Gidersen)” ve oryantal, Flâmenko akımlarını birleştiren Türkçe “Sırtımda Aşkın”ı da repertuarında saklı tutuyor.

Tüm olarak analiz edildiğinde, günümüz marketini oluşturan gimik dolu, iğne deliklerine hedef artistlerin aksine, “Karine” bir sanatçının yeteneğini 360 derecede yansıtan ve tüm spektrumunu gözler önüne seren klasik eski albümleri hatırlatıyor. Hannah’nin üstün gelen yönü doğal yeteneği ve duygusal hırsı ile doldurduğu sesinin kıvraklığı, avantajı ise söylediği bu değerli, akılda kalan şarkılardan oluşan hazine. İste karsınızda zamana damgasını vuracak bir albüm!

Daha fazla bilgi icin: www.myspace.com/karinehannah2; www.ayhanonline.com.
İletişim için Dr. Ali Kemaloğlu: [email protected] Young Pals Music: 646-325-3743; [email protected].

Yorumlar

Taze haberler