Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

Darbenin Şarkısına En Ağır Darbe

15 Eylül 2009 00:00

80 sonrası girdiği Metris Cezaevi'nde işkence sırasında dinletilen 'Türkiyem'i bir daha duymamaya yemin etmişti. Cem Yılmaz fazlasını da yaptı: Haklarını satın aldı, kimseye söyletmiyor.
Ertuğrul Mavioğlu

1982’nin nisan ayıydı ve 20’li yaşlarımızın henüz başındaydık. Sağmalcılar’dan, Sultanahmet’ten, Hasdal’dan, Davutpaşa’dan ve İstanbul’un her neresinde hangi kışla zindana dönüştürülmüşse oradan; yüzlerce tutuklu, kelimenin gerçek anlamıyla boğazlara çöken havasız askeri sevk araçlarıyla, taze ‘temerküz merkezi’ Metris’e getirildik. Metris ‘siper’ demekti ve bizi ellerindeki cop ve kalasların ritmik vuruşları eşliğinde ‘hazır ol, rahat’ komutlarına uydurmak; 13/1 askeri talimatnamesinde yazılı kurallara itaat eden ‘tutuklu personel’ haline dönüştürmek; hadi adıyla söyleyelim, ellerine geçirdikleri herkesi kendisi olmaktan çıkarıp birer ‘lan’ haline dönüştürmek için yüzlerce asker, işte bu karanlık ‘siper’in içinde sabırsızca beklemekteydi.
Bir yudum oksijene hasret, terden sırılsıklam giysilerimiz, arkadan kelepçeli ellerimizle, her deliği kapalı, yürüyen bir hücreye benzeyen sevk araçlarından itile kakıla indirilirken, kapatıldığımız havalandırmada gözlerimiz bir yandan hücum eden gün ışığına alışmaya çalışıyor, bir yandan da tanıdık yüzler arıyordu. İlk gözüme çarpanlardan birisi lise arkadaşım Cem Yılmaz oldu ve o kısacık bakışmada anladık ki, az sonra başımıza geleceklere hazırdık.

Metris kalabalıklaştıkça zulüm arttı ve aynı Diyarbakır ya da Mamak gibi, 12 Eylül faşist cuntasının işkence laboratuvarlarından biri olarak nam yaptı. Yıllar sonra zulümkârların yaptıklarının anlamını, Metris Askeri Ceza ve Tutukevi’nde o dönem psikiyatrist olarak görev yapmış olan Mehmet Bekaroğlu, “Benden komünizm hastalığını tedavi etmemi istediler” diye özetleyecekti. Bu ‘hastalık’ dayak ve işkenceyle tedavi edilmeye çalışılıyordu kuşkusuz ya, tedavi olmamakta ısrar eden bu genç devrimciler aç kalarak, kapıların ardına bedenleriyle barikatlar örerek, sloganlar atarak direnirken, adına ‘tretman’ dedikleri psikolojik işkence programının denek tahtası haline getirilmişlerdi.
Aradan yıllar geçtikçe atılan dayakların acısı dindi, işkence izleri silindi belki ama, faşist cuntanın bu en saldırgan yıllarında Metris’te kalanların hafızalarına yaşanan tüm acıların yanı sıra üç önemli ayrıntı demir attı. Birincisi; dönemin İstanbul Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Haydar Saltık’ın cezaevi hoparlörlerinden günde beş vakit bağıra çağıra okunan ‘Tutuklu personelin dikkatine’ diye başlayıp ‘Hiçbir taviz verilmeyecektir’ diye sonlanan bildirisiydi. Bu bildiriyi kaleme alanlar iyi anımsayacaklardır; ‘taviz verilmeyecektir’ sözlerinin koca bir palavradan ibaret olduğunu... İkincisi; 28 gün süren açlık direnişini kırmak için koridorlarda gezdirilen köfte ve kahve arabalarının, mazgallardan sızan ve objektif olarak düştüğü direniş karşıtı konum nedeniyle insanı neredeyse tüm yiyeceklerden soğutan ağır kokusu. Bu kokular mide salgılarımızı harekete geçirmek, eylemimizi işkence haline çevirmek içindi. Ama yine anımsayacaklardır ki, hiç kimse mazgalı çalıp, ‘Bana bir yarım ekmek köfte sarsana’ basitliğine düşmedi.
Ve üçüncüsü; tekrar tekrar, hiç abartısız günde yüz kez koridorlarda kulakları sağır edecek kadar yüksek bir volümle çalınan Müşerref (Tezcan) Akay’ın ‘Türkiyem, Türkiyem cennetim, benim eşsiz milletim’ kıvamındaki bir dizi ahmak sözlerle uzayıp giden ‘Türkiyem’ şarkısı... İşte bu iğrençlikle baş etmek hiç de kolay olmamıştı.

Metris deki işkencelere maruz kalan Cem Yılmaz tahliye olup müzik yapımcılığına başladığı andan itibaren bu şarkıyı aramaya başladı.Nihayet Müşerref Akay’ın bu şarkısının da içinde olduğu kalıbın izini buldu.Niyeti bunu satın alıp tarihe gömmekti.Fakat çok istekli görünüp, beş para etmez bu şarkıya hak ettiğinden fazla para vermek istemiyordu.En sonunda da ‘Türkiyem isimli şarkının telif haklarını elinde tutan yapımcıyla temas kurdu ve ‘Arşivim için’ diyerek, başka kalıplarla birlikte bunu da hayli ucuz bir fiyata kapattı. Artık ‘Türkiyem’in kalıbını basma hakkı ondaydı ve trilyon verseler asla bir daha bu şarkının CD ve kaseti basılmayacaktı. Geçmiş olsun işkencecilere; çünkü insanların morallerini bozmak için başka şarkı bulmak zorundalar artık.

Yorumlar

  • Temel ilkesi taze ve güvenilir, müzik öncelikli bir içeriği doğru bir Türkçeyle yayınlamak olan ve ''Siyaset, din, ırkçılık gibi konularda herhangi bir aktivitede bulunmak (koloni, forum, ilan, haber vs) yasaktır'' deyu kural koymuş bulunan bir sitede böyle bir yazının yayınlanması bana çok enteresan gelmiştir.
    Çünkü;
    Bu bir müzik haberi değildir.
    Haber bilgilendirme amaçlıdır ve tarafsız olur. Burada yayınlanan şey ise siyasi bir yorumdur. Haber olarak da verilebilirdi, falanca adam filanca şarkıyı, fişmekan sebepten himayesine aldı, çaldırtmayacakmış artık denilebilirdi. Ama denmemiş. Sıkıyönetim komutanlarının beyanatlarından, cezaevi şartlarına ölüm oruçlarına kadar yazılmış da yazılmış. Aaa! ne enteresan biz bilmiyorduk o yaşananları, bu flaş haber vesilesiyle öğrenmiş olduk.

    Şimdi:
    Böyle bir yazıya siyasete dokundurmadan nasıl yorum yapılır?
    Müdürler dokunduran yorumları silecekler midir?
    Silmezlerse kurallar ne olacaktır?
    Silerlerse bu yazıyı nereye koyacaklardır?
    Forumlarda/yorumlarda 'hık' diyen mesaj siliniyorken, bu yazıya gelebilecek yorumlar tahmin edilememiş midir?

    Bir siyasi yorumla sözlerime son vereceğim, silinecek mi merak içindeyim:
    Artık ‘Türkiyem’in kalıbını basma hakkı ondaydı ve trilyon verseler asla bir daha bu şarkının CD ve kaseti basılmayacaktı. Geçmiş olsun işkencecilere; çünkü insanların morallerini bozmak için başka şarkı bulmak zorundalar artık.

    demişsiniz haberde buna vallahi çok güldüm. Adamlar darbe yapacak (Allah korusun). Tüh yahu şu şarkı ne güzeldi ama hakları satın alınmış nedeceğük şindik diye hayıflanacak başka şarkı arayacakalar öyle mi? İnsan hayatını hiçe sayan adam senin telif hakkına saygı gösterir zaten. Aferin.
    Üye
    kaşif
    Tarih
    28 Eylül 2009 00:00
  • 21 Eylül 2009 Pazartesi | Yazan: badmelody


    kendinden bahsettiğinin farkında mısın acaba? politikayla ilgili olmayan sensin bence. insanlarla alay etmek yerine medeni bir şekilde tartışsan iyi olur adamım. sen kimsin ki benim politika bilgimi sorguluyorsun? o kadar sığsınız ki, darbenin herşeyi çözebileceğine inanıyorsunuz. ne olursa olsun, gelişmemiş ülkelerde darbe olur. çünkü daha oradaki insanlar düşünce özgürlüğünün ne olduğunu kavrayamamışlardır. yani birde hakaret etmeye kalkımşsın ki, kendini daha komik duruma düşürmüşsün.
    Üye
    portugese
    Tarih
    22 Eylül 2009 00:00
  • tek zeki benim herkes aptal :)
    Üye
    heretixlave
    Tarih
    22 Eylül 2009 00:00
  • şarkının sözlerinde bende bi ahmaklık göremiyorum.Darbe bir felaket, pek çok insanın hazin sonu ve bunlara sokakta kaza kurşununa kurban giden masum insanlar da dahil.Beni düsündüren asıl olay kendi devrimlerimize sahip çıkamıyo olmamızdır.Neticede ülkenin durumu ortada.Kendimize ait fikirler üretememenin beraberinde getirdiği hazıra konma duygusu.Bunun sonucunda kendi yaptığımıza güvenmeyip, başkalarının emirlerine açık bi toplum haline geliyorz.Bazıları bunu kendi insanını asağılama noktasına kadar getiriyor.Biz asırlara meydan okumus erdemli bir milletiz.Ama başımızdakiler en ufak bir rant icin manevi değerlerin hepsini siliveriyolar.Bunları bırakın basımıza getirmeyi, ülkeden ihraç etmek lazım.
    Üye
    pasiflora
    Tarih
    22 Eylül 2009 00:00
  • hiç öyle bi iddiam yok :) senın gıbı aciz bi çare insanlar ıcın evet belkı ole gorunebılırım ama bılırmısın kı politika hayatın ta kendisidir sana da bi o kadar uzak olduğu; bi ölüden farkın olmadığın,yaşamadığın içindir ki bu sebepden demekki ordan dagların otesınde gıbı goruyosun benı. Ve ne acıdır kı farkında bıle degılsın o nefret ettıgın 80 darbesının amacladıgı ınsan modelınin bir örneğisin ama farkında degılsın :) polıtıkadan yerı gelınce uzak yerı gelınce yakın ,dusunce yetısınden uzak , sıyası gorusunu belırtmeye korkan...hıç bşy düşünmeyen ama sadece konuşan içi dolu gibi görünen bi boşluksun gülüyorum sadece cunkı yapıcak baska bısy ne yazıkkı yok :)
    Üye
    badmelody
    Tarih
    21 Eylül 2009 00:00
  • 21 Eylül 2009 Pazartesi | Yazan: badmelody


    ben politikayı yedim bitirdim, hayatı çözdüm hacı hesabı... hele bir darbe olsun bundan en çok canı yanan sen olacaksın. sanki insanların beynini okuyorlar "şunun siyasi görüşü söyle" "bunun siyasi görüşü böyle" diye
    Üye
    portugese
    Tarih
    21 Eylül 2009 00:00
  • Darbe darbedir. Yaşatılanlar insanlık dışıdır. Yazıda bahsedilen de bir örnek olarak görülebilir buna.
    ---
    Bahsedilen şarkıya dair söylenecek çok şey var aslında, ama çok da lazım değil şu an. Ama şarkıda geçen "Türkiyem, Türkiyem cennetim, benim eşsiz milletim" sözlerine değinmek istedim. "Ahmak" olarak niteleyecek değilim. Ancak çok da akıl işi sözler olmadığını görmek gerek. Hele ki bunu mecburi kılarak dinletmek...
    Üye
    insane_im
    Tarih
    21 Eylül 2009 00:00
  • Darbe konusunda acıklık getırıım. bu aslında bı sıtemdı ama goruyorum kı zeka sevıyen soledıgım cumlelerın anlamını anlayamıcak kadar assagı sevıyelerde Eger su 10 yıl ıcınde baska bı ulkede yasıyor olsaydım evet darbe kelımesını duymak ya da bu konu hakkında yorum yapmak bırıyleırle tartısmak sınır bozucu hatta yaptıgın yorumdan daha sınır bozucu olabılırdı bı fransa ,ıngıltere,ısvec...vs bı cok ulke var sanırım :) ama mılyonlarca zavallı ınsan gıbı sende ulkende neler olup bıttıgının farkında bıle degılsın ıcınden yıne dıyosunkı ne alaka sımdı kesınlıkel darbe konusuna yaptıgın yorumla alakası yok tamamen davranıs seklınle alakalı dusunmuyosun dusunmemeyı alıskanlık halıne getırmıssın cok bellı hıc bısy ı dusunmyosunuz ,uyuyosunuz kusuruma bakmayın ama su anda yapılcak ve kafanızda ıllegal mevkılerde kanlı bıcaklı rollere burudugunuz daha dogrusu o salak ergenekon davasıyla zorla ve ıyıce burundurtulen resımle su anda legal yoldan gulerek af edersınız taş...k gecılerek yapılan her bir koldann bu ulkeyı yok etme planlarının ıcınde bulundugu bugunkı resmı yan yana koyarsanız evet ben o darbeyı secerım sız buyrun bana gerızekalı dıyın ıstedgınız kadar
    Üye
    badmelody
    Tarih
    21 Eylül 2009 00:00
  • yazdıgım yoruma dusunmeden ya bu cocuk konusmus ama sokakdakı cocuk bıle darbe olsun ıstemez bu bole demıs ama nıye demıs acaba dıye dusunme zahmetınde bıle bulunmadan oturdugu yerden elının altındakı klavyenın tuslarına belırlı belırsız basan arkadaslara cevap vermek ısterım '' bugunlerde ordunun ısı degılmı zaten '' demıs hangı gunler arkadaısm ya adam gıbı konus sacma sapan ergen lafları etme hangı gunler bı kere '' ordu'' gıbı genel bı sıfatı kullanırken dıkkat edıceksın ve bole bı kuruma yorum yaparken ıcerıgını gecmısını ve degısım gıbı sureclerını ıyı takıp edıceksın . sen ettın mı kı dıye gecırıyossundur sımdı ergen kafandan eet ettım edıyorumda .şimdi soruyorum hangı gunler ordunun işi bı cumle solıyıp altına hz kenan evren demıssın sen ordu yu bı kere demekkı tanımıyosun kenan evren zıhnıyetınden ıbaret sanıyosun ..ki Şu anda laik Türkiye cumhuriyetinin bolunmez butunlugunu savunan tek bır kurum var oda T.S.K dır baska bı tane bılıyosan hemen yaz buraya eyw dıyım. Son olarak darbe hakkında yorum yapmak ıcın ılk okul cocuklarına ogretılen bılgılerle darbe nedır ? ın cevabıyla ortaya atılmak komık bı durum ''ordu'' ya laf atmakla 80 darbesının nedenlerınden bı haber oldugunu goruyorum. darbenın arkasında gercekten kımlerın oldugundan bı haber oldugnu goruyorum he eger yanılıyorsam ve ordu ya ıcınde ıkı yuzlu ınsanları barındırdıgı ıcın bole bısy soledıysen(kı buda sacma ama soledıgın seyı bı nebze haklı cıkarabılmek ıcın konusuyorum ) ordu dan daha once laf etmen gereken mılyon tane kurum mılyon tane cok daha onemlı makamlar var bunları goremıyosan en buyuk sacma dusuncelı ınsan sensın
    Üye
    badmelody
    Tarih
    21 Eylül 2009 00:00
  • 20 Eylül 2009 Pazar | Yazan: badmelody


    bugünlerde ordunun işi değil mi zaten?

    "camilerde ve medreselerde dinibütün,vatanperver gençler yaratacağız"

    imza
    hz.kenan evren

    ne yazık ki günümüzde darbe yapılsa 80'den çok farklı olduğunu zannedecek saçma düşünceli insanlar da var ne yazık ki...
    Üye
    portugese
    Tarih
    21 Eylül 2009 00:00
  • bende kendı agzıyla ben beyın ozurlulerden bıle daha gerızekalı bı akla sahıbım dıyen bı ınsanı cıddıye almam kusuruma bakma :)
    Üye
    badmelody
    Tarih
    20 Eylül 2009 00:00
  • darbe olmasını dört gözle bekleyen birini beyin özürlüler bile ciddiye alıp ona cevap vermez merak etme :)
    Üye
    delik beyin
    Tarih
    20 Eylül 2009 00:00
  • ne bu kadar salak bır yazı gordum nede bu kadar hastalıklı bı adam her ne kadar su anda bı darbe olmasını dort gozle beklesemde 80 darbesının mımarları ve amacı baska ve farklı oldugu ıcın 80 darbesını tabıkı desteklemiyorum hatta bu ıkı cumleyı kurmamda mantıksız ama bu yorumdan sonra mesaj ıma atıp tutucak zeka ozurlu arkadaslar atıp tutmadan acıklamak ıstedım bosuna ugrasmamak ıcın onlarla her neyse 80 darbesının kendınce ızını sıldıgını sanan bu zavallı adamın yaptıgı seyın, beynınde sarkının verdıgı hasardan daha agır bı hasarın mevcut oldugunun farkında dııl ya da ta kendısı ; yanı o hasarın bır etkısıyle bu adımı atmıs zavallı otesı zavallı aptal :)
    Üye
    badmelody
    Tarih
    20 Eylül 2009 00:00
  • verdiğim rakamlar gerçektir. şarkının sözlerinde tabi ki ahmaklık yok. ama bu şarkıyı 24 saat hoparlörden mahkum olarak tuttuğun insanlara dinletmek bence şarkının ortaya çıkış amacından çok uzaklarda. bu ülkede türban takmak ya da takmamaktan başka özgürlüklerinde önemli bir konu haline gelmesini çok isterim. kim olursa olsun terörü meşru gösterip bir yol olarak sunmadığı sürece, fikirlerinden dolayı yıllarca hapishanelerde çürümesin.
    Üye
    kutay__
    Tarih
    20 Eylül 2009 00:00
  • kare-te' ye aynen katılıyorum ekleyecek başka bişeyim yok:D len şuraya bi konser haberi ekliyim dedim, hala sayfaya koyulmadı; bu haber sayesinde artık daha bilinçli, daha aktif bir gencim..
    Üye
    musiclover
    Tarih
    20 Eylül 2009 00:00
  • Kutay yazdığına birazcık katılıyorum.
    3500 imam hatip açılması doğrumudur bilmem ama buralara gidip gelmek kişinin hür iradesindedir.

    ayrıca yazıdaki Türkiyem eşsiz milletim,cennetim sözlerinde bir ahmaklık göremiyorum.

    kötü ve dandik bir reklam olarak değerlendiriyorum bu yazıyı.
    Üye
    kare-te
    Tarih
    20 Eylül 2009 00:00
  • türkiyenin daha demokratik bir yer olabilmesi için yapılan her işin soruşturulması lazım. mesela 12 eylül gibi. kimin cumhurbaşkanlıgında 3500 imam hatip acıldı? hangi ülkenin meslek okullarının %75 i imam hatip gibi bir din adamı yetiştiren okul? hangi ülkede ilahiyat egitimi icin yetiştirilen ögrencilerin puanından kesilmeden istedikleri bölümlere girebiliyor? kısacası bizi bu güne kim getirdi? bunların sorulması lazım.. devlet insanlar için vardır. onları kalıba sokmak ve tek tip olmaları için değil. yeni darbelerle şu yarım yamalak demokrasimizde bile kesintiler yaşamamak dileğiyle herkese iyi bayramlar.
    Üye
    kutay__
    Tarih
    20 Eylül 2009 00:00
Toplam 17 yorum var. Tüm yorumlar »

Taze haberler