Ang Lee kadrajıyla 40. yılında Woodstock hikâyesi! Birleşik devletlerin, sosyal">
Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

Yeni Film :: Özgür Woodstock

16 Ekim 2009 00:00

Festival mimarlarının otobiyografisinden Ang Lee kadrajıyla 40. yılında Woodstock hikâyesi!

Birleşik devletlerin, sosyal ateşleri yakma konusunda pek başarılı olduğu söylenemez; örnek mi? Savaş karşıtı toplaşmalar ‘68 dönemi ABD’sinin atmosferinde iyi niyetli bir seda olarak yankılanırken Vietnam almış başını gitmiş; aynı dönem kılık kıyafet ve özgürlükler açısından benzer hippi resimler çizen Fransa’da ise öğrenci hareketleri ve işçi grevleri, taleplerini kazanmak konusunda netti; keza istediklerini de aldılar. Lafın kısası 68’lerde ABD gençliği eşcinsel hakları dışında dünyanın kaynayan ortamında epey ‘soft’ mesajlarla zaman öldürüyordu. ABD taşlamalarına nokta konulacak konu ise Woodstock ile festival kültürüne yaptıkları katkı. İşte Ang Lee’de "Taking Woodstock"da tam bu konuya değiniyor.

Greenwich Köyü’nde iç mimarlık yapan gay hakları aktivisti Elliot, 1969 yazında aile motelinin hacizden kurtarılmasına yardım eder. Bu sırada komşu kasabada yapılacak müzik festivalinin bürokrasiye takıldığını öğrenince kendisinin de festival için izni olduğunu, kendi motellerini kullanabileceklerini söyler... Şimdi organizasyonu yürütecekleri bir motelleri, çiftçilik yapan komşularına ait taşabilecekleri kendilerine ait olmayan arazileri ve beklediklerinin çok çok üzerinde festival açı 500 bin insan vardır.

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük festivallerinden biri olarak tarihe geçen festival, 40. yıl dönümünde Ang Lee anlatımıyla beyazperdede. Elliot Tiber ve Tom Monte'nin kendi anılardan yola çıkarak yazdıkları otobiyografik roman ‘Taking Woodstock: A True Story of a Riot, a Concert, and a Life’tan uyarlanan yapım, festivalin yapım aşamasını ve sürüklendiği keşmekeşi anlatıyor. 15-18 Ağustos 1969'da gerçekleşen festivale Jimi Hendrix, Carlos Santana, Janis Joplin, The Who, Jefferson Airplane, Creedence Clearwater Revival, Joe Cocker gibi isimler katılmıştı. İyi festivallerin olmazsa olmazı müzik ruhu yüksek organizasyonlar nasıl olurmuş, Woodstock bugün hepimizin hayran olduğu işlerin nasıl miladı olmuş gibi soruların yanıtı dram ve komediyi başarıyla bir araya getiren bu zengin yapımda. Sponsorsuz ve milyondolarlık headline’sız festival düşünemeyen yurdum organizatörlerinin izlemesi tavsiye olunur.

Senarist: James Schamus, Elliot Tiber, Tom Monte
Yönetmen: Ang Lee
Oyuncular: Henry Goodman, Edward Hibbert, Imelda Staunton, Demetri Martin, Emile Hirsch, Paul Dano, Kelli Garner
Süre: 110 dk.
Vizyona giriş: 16 Ekim 2009 Cuma

Yorumlar

Taze haberler