Metin & Kemal Kahraman Zaman: 29 Eylül 2010 Çarşamba - 21:30 Mekan: Haymatlos - Beyoğlu - İstanbul Fiyat: Kapıda: 15 TL Bilet:">
Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

Metin & Kemal Kahraman @ Haymatlos - Beyoğlu - İstanbul

6 Eylül 2010 00:00
Sahnede: Metin & Kemal Kahraman
Zaman: 29 Eylül 2010 Çarşamba - 21:30
Mekan: Haymatlos - Beyoğlu - İstanbul
Fiyat: Kapıda: 15 TL
Bilet: Haymatlos sahnesi

Metin-Kemal Kahraman'ın müzikal anlayışını çözümlemek, aslında sanatçıların beslendiği kaynaklar ve bu kaynakları değerlendirme yöntemini açıklamak anlamına gelecektir. Metin-Kemal Kahraman, içinde yaşadığı kültürü özümseyerek, onun üzerine kendi yeteneğini koyup, yeni bir ekol üretmeye çalışan sanatçılardır.Bu sanatçıların beslendiği kaynaklar sorulacak olursa, karşımıza solo çalışmalarından önce birlikte çalıştıkları Grup Yoru......m'un etkisi ve bunun dışında daha ağırlıklı olarak Kürt müziğinin dinamikleri çıkacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır, bu konuda. O nokta da, Kürt müziğinin dinamizmini olduğu gibi tekrarlayarak, sundukları anlamına gelmediğidir.Zaman zaman Kürt müziğindeki bazı ezgilerin motiflerini,bazen de kullanılan dil ya da o dilin sunduğu benzetmelerle örülü bir içerikle, kendi tarzlarını sunarlar dinleyicilere. Onun dışında, çoksesli, modern bir altyapı eşliğinde, hiçbir sınırlamayı kabul etmeyen, farklı müzik türlerinden edindikleri birikimleriyle yoğurdukları müziklerini ortaya koyarlar.
Metin-Kemal Kahraman'ın müzikleri incelendiğinde, "dağınıklık, ayrıntı, doğaçlama" gibi birbirinden çok uzakmış gibi duran birçok kavramın, "bütünlük" içerisinde sunulduğu hemen fark edilir.Albümlerindeki enstrüman sayısının fazla olması, bir eserde birden çok ezginin var olması, ezgilerin melodik yapısının her an değişebilmesi, bu değişkenlik içerisinde çok kısa bir aralık için bile, tek başına bir enstrümanın ayrıntıyı hissettirecek bir tarzdaki kullanımı, düzenlemelerin çok ustaca yapıldığını ortaya koyuyor.
Metin-Kemal Kahraman'ın Zazaca’yı kullanarak, müzikte bu alanda nitelikli ve öncü çalışmalar yaptılar.Onların çalışmalarından sonra, Zazacanın kullanıldığı albümlerin sayısında bir artış oldu. Onlardan önce çoğunlukla Kurmanci lehçesiyle ortaya konulan eserler ulaştırılıyordu dinleyicilere.
Ancak Metin-Kemal Kahraman, sadece Zazaca’yı kullanmadılar müziklerinde. İçinde bulundukları dünyayı algılayış şekillerini, duygularını ve düşüncelerini, Türkçe’deki özgün örneklerle yansıtma başarısına da ulaştılar. Sanatçıların başarısında şarkıların sözlerini de, kendilerinin yazmasının rolünü unutmamak gerekiyor.
Bugün kendi adlarıyla birlikte anılan bir tarzın sahibi olan Metin-Kemal Kahraman'ın her albümlerinde kendilerini bir adım öteye taşıma çabaları da, hep yeniye, hep gelişmeye yönelik çalışmaların ortaya çıkmasını sağlıyor.

Yorumlar

Taze haberler