Dervişan Zaman: 27 Ocak 2011 Perşembe - 21:00 Mekan: Jolly Joker / Balans - Taksim - İstanbul Fiyat: Normal:28,00 TL VIP:56,00 TL Bilet: biletix.com">
Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

Dervişan @ Jolly Joker / Balans - Taksim - İstanbul

27 Aralık 2010 00:00
Sahnede: Dervişan
Zaman: 27 Ocak 2011 Perşembe - 21:00
Mekan: Jolly Joker / Balans - Taksim - İstanbul
Fiyat:
Normal:28,00 TL
VIP:56,00 TL
Bilet: biletix.com

Cem Karaca'nın dört yıl birlikte çalıştığı Dervişan 1974'te kuruldu. Cem Karaca, Ünal Büyükgönenç, Hüseyin Sultanoğlu, Uğur Dikmen, Oğuz Durukan'dan oluşan gruba elemanların ayrılmaları nedeniyle daha sonraları Taner Öngür, Kılıç Danışman, Tahsin Ünüvar, Sefa Ulaştır da katıldı. Cem Karaca'nın hem müzikalite hem de politik tavır açısından en radikal, en iyi eserlerini sunduğu dönem, kuşkusuz Dervişan'lı dönemdir. Dervişan bir Anadolu pop grubu olarak kurulmuş olsa da, yeniden düzenlenen eserlerde bile toplusal muhalefetin ağırlığı kendini hissettiriyordu. Bu aşık Mahzuni Şerif'in birçok eserinin repertuara alınmasından da hissediliyordu.

Ancak Dervişan'ın en önemli yanlarından biri, bestelerin kırlardan kurtulup kentlere yönelmiş olmasıdır. Artık şarkılarda, öldürülen öğrencilerden, kafası boş hayallerle doldurulan tamirci çıraklarına, taşradan büyük şehre gelen gençlerden, ay sonunu getiremeyen emekçilere kadar kentin farklı görüntüleri yer alıyordu. Parka, Tamirci Çırağı, Mor Perşembe, Yoksulluk Kader Olamaz, Beni Siz Delirttiniz, İşçi Marşı gibi eserler, 70'lerdeki yaşantının görüntülerini çizmesi açısından önemlidir.

Cem Karaca'nın bu dönemlerdeki başarılı eserlerinin büyük bir çoğunluğunda, teatral bir havanın, bir öykü anlatımının örgü mantığıyla birbirini tamamlayacak melodi ve enstrümanlarla sunulmasının rolüne dikkat edilmesi gerekiyor. Karaca, bu çalışmalarının hepsinde, bozuk düzene karşı bir kavgaya davet ediyordu dinleyenleri. Toplumsal muhalefetin yoğun olduğu 70'lerde, birçok sanatçı politik çizgiyi sürdürüyordu. Ancak bir bütünlük içerisinde düşünüldüğünde, müzikal yapıyı içeriğe kurban etmeden, politikayı müziğe taşıma başarısını gösteren müzisyenlerin başında geliyordu Cem Karaca.

Yoksulluk Kader Olamaz uzunçaları, her parçanın bir piyanoyla sunulan kısa bir melodiyle birbirine bağlanması yönüyle konsept olma açısından da önemlidir ve bu yöntem, Karaca'nın daha sonraki çalışmalarının da habercisidir.
1 Mayıs ve Durduramayacaklar Halkın Akan Selini 45'likleri hem Dervişan'ın hem de Cem Karaca'nın radikal söyleminin sonuydu.

Yorumlar

Taze haberler