Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

İZLENİMLER

8 Eylül 2012 00:00
İZLENİMLER
Hayatta bazı şeyler azalarak bazı şeyler çoğalarak yok olur. Panda’lar tembel oldukları için kendilerini yok ederken, çupralar lezzetli oldukları için ticareten yok edilir. Azalanın özü korunduğu için çaresi vardır, rehabilitasyon merkezleri kurulur, mesele onu çoğaltmaya ikna etmektir. Çoğaltılarak yok edilenin çaresi yoktur zaten insan eli değmiş çoktan özünü yitimiş, çiftliklerde fabrikalarda bir örnek ve eş hizmet için üretimne geçilmiştir. Tipinden gayrı özüne benzerliği yoktur artık. Birşeyin yanına eşantiyon olmadan kimse onu aramaz. Her iki sebepten azalmakta olan ses mühendisliği mesleğini mercek altına almak, özünü korumak ve temsilcilerini çoğaltmak maksadıyla sektör devlerinin desteğiyle gerçekleştirilen yarışmadan izlenimlerimi aktarmak isterim zira bu yarışma bana mesleğin kaybolma sebeplerini tekrar hatırlattı.Öyleyse amacı hedefine ulaşsın, mesleğin kaybolmaması için 19 yıldır mücadele veren bir neferi olarak hatırlatma görevimi icra etmeme faydası olsun,
1-Önce dinlemelisin;
Artık kimsenin etrafında olan biteni dinleme anlama ve uygulama sabrı kalmadı oysaki ses mühendisliği empati mesleğidir. Kendi içini susturup karşıdakini dinlemeye odaklıdır Sen teknik adamsın duyguları dinler teknik dile çevirirsin. Dur acele etme duygular senin duyguların değil ürünün ifadeleri, ürünü tanıman için anlaman şarttır, sonra o ürünü satın alan kitleyi anlamalı dahası bilmelisin.
2-Zamanı kavrayabilmelisin, zamanı derken kendi iç zamanını kast etmiyorum , dış zamanı dünya zamanını, referansı olan bir süreyi kast ediyorum, bu arada dikkat!! senin zaman algın dinleyicinin zaman algısından farklıdır, Bana ayrılan sure ne kadar, bilgim ve hızım ne kadar, çözülmesi gereken denklemler neler, peki dinleyici ne kadarına tahammül gösterebilir hızla muhakeme edebilmelisin.
3-Sıralama kabiliyetine sahip olmalısın,; Dinledin, anladın ve teknik olarak beyninde yorumladın mı? Şimdi elinde doneler var, ürün ne, müzisyenler kimler, dinleyici kitlesinin tavrına duygusuna hakimsin, önem sırasına gore doneleri dizme ve ellerinin kontrol edebileceği makinalara aktarma zamanı geldi.
Elindeki doneler bu yarışmadaki gibi önceden kayıt edilmiş konser kanallarıysa once kanalları tektek dinleyeceksin, sonra arkana dönüp hangi alanda hangi kitleye ne mesafede ve hangi decibel de sunmalıyım bir plan yapacaksın. Yok sen çok ustasında yorum mu yapacaksın? O zaman yorumlayacağım parçanın orjinaline hakim olmadan yorum katmayacaksın. Parçanın sende yarattığı duyguları yansıtmaya çalışmadan once performansı ortaya koyanı anlamak gerekir.
4-Referans belirlemelisin: Patron kim? Parçaya adını veren performansa imzasını atan kim ise averaj seviyen, referansın odur, ki bizim örneğimizde Alicia Keys; Birçok kişi bu konserin onun konseri olduğunu fark etmedi, ilk duyduğumuz hep kick oldu. Niyeyse Türkiyede bütün miksler davuldan başlar, acaba Solist bir türlü sound check’e gelmediğinden mi yoksa davulcu sound check’te sürekli gürültü yapıp etrafı taciz ettiği için mi bilinmez bir an once şu davulu temizlemeliyim endişesi hep vardır. İyi de konser davulcunun da Alicia da davulcuya eşlik mi?
5-Zamanı efektif kullanabilmelisin: Miksin FX ve Dinamik işlemciler olmadan performansı iyi ifade edemiyorsa işlemcilerle bu miks kurtarılamaz!! Dinleyici işlemcileri değil Alicia’yı dinlemeye geldi, bunu unutma. Reverb e boğulmuş, delay’leri kendisinden yüksek bir performansı, kompresörden patlayarak çıkan bir davulu, ne Alicia ya ne de dinleyiciye savunamazsın. Derhal elini Efekt rack inden çek önce temel dengeni oluştur, zaman farklarını düzenle, birbirini etkileyen frekansları filtrele, işlemcilermi vaktin kalırsa ihtiyaç kadar kullanabilirsin.
6-Eksikleri yerine koymak için fazlalıkları yok etmek gerekir; Eklediğin her işlemci, arttırdığın her frekans gürülü oranını arttıracak, sistemin çalışma kapasitesini düşürecektir. Engebeli bir yolu düzleştirmenin bir yolu çukurları doldurmak ama daha masrafsız yolu da tümsekleri yok etmektir. Mantık bigiler arasında hızlı bağ kurabilmekse, mühendislik bağı kurarken içinde bulunduğun koşulları referanslarını kaybetmemek anlamına gelir. Eq ya el atmadan önce filterenin kapısını çalacaksın...
Dahası mı...
13 Eylül 2012 seminerde bulunacaksın...
Aldığımız geri dönüşlere bakarak gitgide formatı gelişen çapı genişleyen bu yarışmadan gelecekteki beklentim, ise şöyle ifade edebilirim;
Stress altında kuralları ve koşulları unutmayan, ve duyguları teknik dile doğru zamanda doğru çevirerek ellerini kontrol edebilenler çoğaldıkça, sanatçılar teknik adamlarını, firmalar sesçilerini, markalar ise temsilcilerini bu yarışmadan seçecek, mühendisler makinaların eşantiyonları değil, kalite konser alanlarının kilidi mühendis ise anahtarı olmaya başlayacaktır.
Süden Pamir

Yorumlar

Taze haberler