MİMAR SİNAN'I GERİ GETİREMEYİZ AMA SÜLEYMANİYE’Yİ YAŞATMAK ELİMİZDE

Kapat
..yükleniyor..
    Kapat
    İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
    Müzik Haberler Blog

    Süleymaniye Camii Akustik Ön Raporu

    9 Ağustos 2012 00:00

    MİMAR SİNAN'I GERİ GETİREMEYİZ AMA SÜLEYMANİYE’Yİ YAŞATMAK ELİMİZDE



    “İstanbul İl Müftülüğü tarafından alınan valilik onayıyla, Galatasaray ITM tarafından yürütülen araştırma hakkında ön bilgilendirme raporudur.;

    Süleymaniye Camii Klasik Osmanlı Mimarisinin en önemli örneklerinden biridir. Elli yıla yakın bir süre Osmanlı İmparatorluğu'nun mimarbaşılığını yapan Mimar Sinan çoğunluğu İstanbul'da olmak üzere ülkenin her yanına dağılmış eserleriyle Klasik Osmanlı-Türk mimarisini doruğuna ulaştırmıştır.

    Son zamanlarda cemaatten “hutbe ve vaazların anlaşılmaması” hususunda müftülüğe gelen yoğun şikayetler üzerine İstanbul İl Müftülüğü tarafından alınan valilik onayı ile 11 Kasım 2011 Galatasaray ITM ve SG PRODER işbirliği içerisinde bir çalışmalara başlatılmıştır.

    Yapılan araştırma, analiz ve ölçümlerle şikayetlere konu olan sıkıntılar tespit etmekle beraber, bulguların etkisiyle araştırmalar genişlemiş Mimar Sinan'ın ses enerjisiyle ifade ettiği şifreler de incelenmiştir. Özetle bulgular şöyledir;

    “Mimar Sinan’ın Süleymaniye’deki inşaa ettiği yapı, sadece sesi duvarlardan yansıtarak veya kubbelerde toplayarak Camiye yaymaktan ibaret değildir. Mimar Sinan’ın kurgusu, Mihrap, Minber ve Müezzin mahvilinden sadece insan sesini belli bir makam ve tonda 3500 metre kare olan cemaatin bulunduğu alana dağılmasını sağlayan bir yapıdadır. Yapı İnsan sesi dışındaki sesleri güçlendirmeye odaklı değildir. Mimar Sinan’ın kurduğu ses düzeni yüzey materyallerinden yansıyan seslerle ölçülebilecek ve de yüzey materyallerinin değişmesiyle bozulacak veya yok olacak kadar basit bir sistem değildir. Süleymaniye Camii’nde sesi hava transferinin dışında mekanın içerisinde güçlendiren ve dağıtabilen başka bir transfer yöntemi keşfedilmiştir.”

    Yanı sıra bugüne kadar yapılan araştırma ve analizlerden farklı olarak Sonar ve Simulasyon tekniğiyle caminin orijinal materyallerinin ve yenilenen yüzey materyallerinin frekans analizleri ve kayıtları yapılarak, 1500’lü yıllardaki orijinal akustik yapısını dinleyebileceğimiz bir CD çalışması yapılmıştır. Bu CD’de raporun açıklanmasıyla birlikte bu kayıtları dinlemek ve camiinin orijinal sesiyle bugününü karşılaştırmak mümkün hale gelecektir, ancak çalışmalarımız ve ekibimizin medya da bugünlerde yansıtıldığı gibi akustik yapıdaki bu farklardan sorumlu tutma arayışı yoktur ve bunu tespit edebilme imkanıda yoktur. Çalışmalarımız Sinan’ın dehası ve sesle ifade ettiği şifreleri anlamak, ulaşılır hale getirmek ve mümkün olduğu ölçüde orijinaline dönüşün yolunu açabilmek hedefindedir.

    10 aydır bilimsel bir heyetle yürüttüğümüz ve hala devam eden çalışmalarımızın teknik detayları Sayın Abdurrahman Binbir’inde bahsettiği gibi bayramdan sonra açıklanacaktır. Mimar Sinan'ın bu muhteşem eserinde bulunan özellikler, bugünün teknoloji ve hesaplarıyla bile dünyaya parmak ısırtabilecek değerde ve mükemmelliktedir.

    SÜDEN PAMİR
    Galatasaray ITM Kurucusu
    Ses Mühendisi

    Yorumlar

    Taze haberler