Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

Enstruman Alırken Dikkat Edilecek Hususlar vol.1 Üretim Yeri

28 Kasım 2012 01:30

Selamlar, 

İlk olarak sizlerle enstruman alımı konusu hakkında tartışmak ve bilgi vermek istedim. Müzik enstrumanı endüstrisi ülkemizde yeni gelişen bir pazar ve neredeyse tamamen ithalata dayalı bir durumda. Henüz detaylı bir araştırma yapılmamış olsa da ithalatın yoğunlukla uzak doğudan yapıldığını gayet rahat bir şekilde söyleyebiliriz. 

Ayrıca müzik enstrumanları için söylemem gereken bir şey daha varsa şudur ki, müzik enstrumanı üreticilerinin 1. dereceden müşterileri müziğe yeni başlayan, amatör ve konudan pek haberi olmayan insanlardır. Zira profesyonel müzisyenler bir enstrumanı almadan önce uzun süre ölcer, bicer, tartar, araştırır, inceler ve en son olabilecek en uygun fiyata en iyi enstrumanı almaya çalışır ki bu durum doğal olarak entruman endüstrisinin işine gelmez. 

Dolayısıyla bir enstrumanın bize güzel ve hoş gelmesi aslında o şirketin pazarlama departmanının bir başarısıdır. Üreticilerin ya da gitar ustalarının bu konuda payı tahmin ettiğimizden daha düşüktür. Ama gelin görün ki bir şirket tamamen iyi ve kaliteli enstrumanlar yapıyor ve bundan taviz vermiyorsa her zaman göze çarpacaktır. Ayrıca enstruman alırken dikkat etmeniz gereken hususları da göstereceğim. 

1. ÜRETİM YERİ 

Günümüz endüstri çağı, üretimin taşeronlaştığı, ucuz üretimin baş tacı edildiği, işçilerin emekçilerin yok sayıldığı onun yerine plazaların, gökdelenlerin ve beyaz yakalı pazarlama yöneticilerinin baş tacı edildiği garip bir hale büründü. Biz her ne kadar müzik ve müzik enstrumanları bunlardan etkilenmiyor diye düşünsek dahi müzik de bu işin birebir içinde.


asdasd

Çok değil bir kaç yıl önce Cort firması Güney Koredeki iki fabrikasını, üretimini Endonezya ve Çine kaydırdığı için kapattı ve fabrikadaki işçiler ve gitar ustaları önceden haber verilmeksizin işten çıkarıldı. Bunun üzerine çeşitli eylemler ve destek konserleri yapılsa da sonuç pek değişmedi. Cort firmasının çalışanları daimi olarak çalışma şartlarından ve ücretlerden şikayetçi olduklarını belirtiyordu. Fabrikanın da kapanıp üretimi güney asyaya kaydırmasının sebebi yüksek ihtimalle budur. Ucuz iş gücü, düşük maliyetler, yüksek kar dolayısıyla düşük üretim kalitesi. Ama işin daha garip olanı şudur ki yıllar önce aynı durum düşük maliyete kaçmak için müzik enstrumanı üreticileri Amerikadan Japonya ve Güney Koreye kaçmıstı. Bugün ise ironik olarak Japonya ve Güney Koreden kaçıp Çin Endonezya ve Tayvana gidiyor. 30 40 yıl önce Japon ve Güney Kore yapımı gitarların yüzüne bakılmazken bugün orta ve üst kalite enstruman kategorisinde yer alıyor. Dolayısıyla tahmin edersiniz ki bu yazı da takribi 30 yıl sonra kendini yok edecektir. 

Fender için konuşmak gerekirse.. ah Fender sen neler yaptın baba. Fender firması üretimini yoğunlukla Meksikaya kaydırmış durumda ve bizim yıllardır o aşina olduğumu Fender Standart Stratocaster artık MIM yani Made in Mexico oldu. Bu arada MIJ ise made in Japan oluyor. Zaten Squier ile kendisine olan saygımı yitirdiğim fender birde Modern Player Serisi adı altında oldukça kalitesiz görünen ucuz işçiliğe sahip Çin yapımı gitarları da Squier bile değil direkt Fender markası altında piyasaya sürmüş durumda. Yani MIC made in China Fenderler çevremizi saracak yakında. Ayrıca pek de ucuz sayılmazlar. Bizim için gerçekten kaliteli olan gerçek Fenderler sadece made in usa olan fenderlerdir arkadaşlar. Her Fenderi kaliteli her sakallıyı da ZZ Top sanmayın. Bir parantez acayım, MIM yani made in Mexico Fenderler de aslında o kadar fena sayılmaz hatta MIM ve MIJ Fenderlerin orta - üst kalite olduğu söylenebilir ama gidip onca farklı orta kalite gitar üreten marka ve binlerce bunlarında binlerce çesidi varken kim neden bir Meksika Fendere takılır ki. Fender firması kendini baltalamaktadır. 

BOSS, Fender için söylediklerim senin için de geçerlidir. Şaka bi yana üretim yeri en çok gitarlar için kullanılıyor olsa da ekipmanlar için de önemli bir konudur. Mesela Boss firması 1990da üretimini Tavyana kaydırıp kullandığı malzemelerinde kalitesinden çalınca gittikçe çizgisinden sapan ürünler üretmeye başladı. Örnek olarak DS-1 in orjinal malzemesi Toshiba TA7136AP op-amp iken 1994te Rohm BA728N olarak değiştirildi daha sonra 2000de Mitsubishi M5223AL olarak değişti ve en son 2007de ne idüğü belirsiz NJM3404AL op-amp a terfi etti ve son model DS-1 in orjinali ile hiç bir bağı kalmadı. Son dönem bir çok el yapımı pedal üreticisinin çıktığı efekt pedal piyasasında Boss firması kendini baltalamaktadır. 

Elbette üretim yeri her marka için değişim göstermektedir. Japon bir Ibanez tabi ki üst kalitedir ama Japon bir Fender? Ya da Kore üretimi bir Cort tabi ki kalitelidir ama Endonezya yapımı? Bu yüzden alacağımız enstrumanı araştırmadan önce enstrumanı üreten şirketi araştırmak gerekli. Ama şu bir gerçek ki fiyatı ne olursa olsun isterse bedava verilsin güney asya üretimi bir ürün ucuz işçiliğe sahiptir. Bu konuda enstruman şirketlerini eleştirmek gerek. Evet günümüzde her şey milyarlık akıllı telefonlar bile Çinde üretiliyor ama bir müzisyen için arasında duygusal bir bağ oluşturduğu ekipmanlar özensiz ve değersiz olamaz. Müziğe yeni başlayan biri olsanız dahi sizin de “ucuza kaçmanız” kısa vadede karlı olsa da enstrumanı öğrenirken zorlanmanıza ve müzik yapmaya daha zor ısınmanıza sebep olabilir. Dolayısıyla hangi enstrumanı ya da ekipmanı alırsanız alın her zaman birinci konu üretim yeri ve yılı olmalıdır. Tekrar görüşmek üzere. 

asdasdasdsd

Yorumlar

Taze haberler