Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

GaRaJ ama neden?

1 Ağustos 2002 00:00
Bilgi :: GaRaJ hakkında sıkça sorulan sorulara cevap niteliği taşıyan bir makale

... Ay'daki kraterlerden birinde bir U2 konseri düzenlenirse, katılmak için bişeyler ödemek gerekebilir :) ...

GaRaJ mı o da ne?

Mesele nedir?




"GaRaJ, hayatlarının bir bölümünde müzikle uğraşan kişileri aynı platformda buluşturmayı amaçlayan bir internet sitesidir."

Bu cümlenin tüm amaçlarımızı açıklayabileceğini düşünmüştük işe başlarken. Fakat gelen eleştiriler, yorumlar, istekler, eklenen linkler öyle farklı oldu ki, bu tip bir tanıtım makalesini oluşturup yayınlamak kaçınılmaz oldu. Öncelikle kısaca böyle bir fikrin nasıl oluştuğu ve nasıl uygulamaya geçtiğiyle ilgili kısa bir girizgah yapmak istiyorum.

Amaçladığımız ilk şey: Müzisyenlerin aradığı herşeyi bulabilecekleri bir site olmak. Buna tam anlamıyla herşey dahil olmalıydı. Hepsine beraber el atmak oldukça zordu tabii ki. İlanlar, tablar, stüdyolar başta düşünebildiklerimizdi. Fakat ilerlemeyle ilgili asıl düşündüğümüz, tamamen interaktif bir sistem oluşturup, içeriğin ziyaretçilerin eğilimlerine göre şekillenmesini beklemek, bu arada da yeni özellikleri bu sistemin içine entegre etmekti. Aklımıza gelen sayısız fikirden burada bahsetmeyeceğim. Bunlar süpriz olsun. Teker teker hepsini hayata geçirmeye çalışacağız. Asıl önemli olan, interaktivite konusunun hiç te beklediğimiz gibi gelişmemesiydi. Sistemin dışında içerikle uğraşmak ta bize kaldı. Ekibin pek geniş olmaması, içeriğin de çok değişik konulara yayılmaması sonucunu doğurdu. Ekipteki herkes zaten ilgilendiği konuları paylaşacak bir ortam bulduğu için mutluydu, fakat bu müzisyenleri buluşturacak bir platform için yeterli değildi. En başta kafamızdaki oluşumda herhangi bir tarz kısıtı falan yoktu. Herkes istediğini söyleyebilir, istediğini yazabilir istediğini ekleyebilirdi. Fakat ekibin parçaları olarak, kişiler, kendi tarzlarını belirlemiş ve bunun dışına çıkmaya pek te hevesli gözükmüyorlardı. Fakat zamanın bu sorunların hepsini çözeceği inancındayız ve bildiklerimizi paylaşmayı sürdüreceğiz.

Üretim tüketim paradoksu

GaRaJ ne üretir? GaRaJ'ı kim üretir?



Üretim sürecinde ilk etap isim bulmak oldu. "Evimin büyükçe bir garajı olsun, güzel bir stüdyo kurayım oraya, arkadaşlarla sabaha kadar takılmaca. Oooh daha ne isterim?" Her müzisyenin kafasından geçen böyle bir hayali olmuştur. Bu yüzden "GaRaJ", projemiz için gayet güzel bir isim olabilirdi. Alan adı sorgulamalarından sonra garaj.org'u alabiliyor olduğumuzu öğrenince hiç tereddüt etmedik. Sıra tasarıma gelmişti.

En başta tasarım konusunda biraz sıkıntı çektik. GaRaJ'ın ilk tasarımı biraz fazla kasvetli, karanlık, zor anlaşılır geldi insanlara. Aslında bu isteyerek yapılmış bir şeydi. Böyle eleştiriler geldikçe kendimizi başarılı sayıyorduk. Çünkü normal bir garajın havasını görünümünü yansıtmayı başarmıştık. Prova stüdyosu veya çalışma mekanı olarak kullanılan bir garaj da çoğu zaman bizim ilk tasarımımızdan daha iyi görünmezdi. Fakat bazı eleştiriler rahatsızlık boyutuna vardığında yeni bir şeyler yapılması gerektiğine karar verdik, fakat pis, karanlık GaRaJ'ımızdan da vaz geçemiyorduk. Bu noktada "skin" fikri imdadımıza yetişti, ve "Işıklandırma" çözümünü bulduk. Artık tek bir klikle "parlak pazar" (aydınlık GaRaJ) ve "sonsuz gece" (karanlık GaRaJ) arasında geçiş yapılabiliyordu. Bu sistem aynı zamanda ileride ekleyebileceğimiz yeni "skin"lere de olanak tanıyordu. Tasarımdan sıkıldığımızda, işimiz çok zor olmayacaktı.


Daha önce de değindiğim gibi, sitedeki sistemi hep interaktiviteye yönelik kurduk. Yayınladığımız herşeyin bir eşdeğeri ziyaretçilerden de gelirse yayınlanabilmeliydi. Yalnızca bu şekilde özgün ve geniş bir içerik oluşturabileceğimizi düşünüyorduk. Örnek vermek gerekirse, ana sayfada yayınlanan anketlere, gezinirken oldukça az karşılaştığımız "ben de anket yapmak istiyorum" düğmesini ekledik. Bunun yardımıyla, GaRaJ üyeleri sitede istedikleri anketi yayınlayıp, istedikleri konularda ziyaretçilerin fikrini alabiliyorlar. Üyelik demişken bahsedilmesi gereken önemli bir şey de, sitenin üyelik mantığı. Kimseyi buraya üye olmaları için zorlamıyoruz. Eğer site sadece bilgi almak için kullanmak isteniyorsa kimseden kendiyle ilgili bilgi istenmiyor. Bu bilgiler sadece gerekli olduğu anlarda isteniyor. Örneğin bir ilan verirken. Tabii ki yeniliklerden haberdar olmak için gelip üye olunabilir, çünkü bize emailini doğru vermiş kişilere bu yenilikleri mutlaka duyuruyoruz. Dikkat ettiyseniz "bize emailini doğru vermiş kişilere" dedim. Verilen adreslerin doğruluğu da kontrol edilmiyor. Atlanmış bir konu veya bir hata olarak düşünülmesini istemem. Bu sadece GaRaJ oluşumunun karşılıklı güvene dayalı olduğunu tek taraflı olarak kabul ettiğimizin bir göstergesi. Veri tablolarımızda doğru bilgileri yer almayan ziyaretçilerimiz, GaRaJ'ın sunduklarından laikiyle yararlanamayacaklar, ama zaten basit bir şarkı sözüne ihtiyaç duyan birisinin istediğini elde etmek için üye olmasına gerek yok. Burada çok sorulan bir soru ve cevabı geliyor;


- GaRaJ paralı olacak mı?

- Hayır.

Şu andaki içeriği için hiçbir zaman ekonomik bir talebi olmayacak GaRaJ'ın. Fakat hayat ne gösterir bilinmez, GaRaJ'ın katkılarıyla Ay'daki kraterlerden birinde bir U2 konseri düzenlenirse, katılmak için bişeyler ödemek gerekebilir :)

Umudumuz kaliteli, yaptığımıza değer veren, ve birşeyler katmaya hazır olan bir kitleyle iletişim içinde olmak. Geride bıraktığımız birkaç ayda bu umudun hayata geçirilebileceğine olan inancımız daha da arttı. "N" tane ziyaretçi bilgisi toplayıp, sıkılınca bunları büyük şirketlere satıp, sonra da silinen gruplardan olmak istemiyoruz. Olmayacağız da.

Sonuç

Paylaşımın peroksidi




Paylaşılanlara gelirsek, teker teker bölümlerin incelenmesi gerekir. Şimdilik en geniş içeriğe sahip olan bölüm "Söz|Nota". Ziyaretçi katkılarıyla gelişmesine en çok güvendiğimiz bölüm buydu. Güvendiğimiz dallar elimize geldi biraz. Birkaç eş dost dışında GaRaJ'la zamanını paylaşanların sayısı bir elin parmaklarını geçmedi. Şimdi pek de azımsanmayacak bir arşivimiz mevcut. Kimse bu kadar çok şey bilemez veya üretemez bence, internetin sonsuz imkanlarından yararlandığımızı yalanlayacak değiliz tabii. Fakat aslında bu bölüm GaRaJ'da oluşturulması düşünülen özgün içeriğin bir tamamlayıcısı olarak hizmet vermesi için hazırlandı. Yani ana amacın bir müzisyenin aradığı her şeyi bulmasını amaçlayan bir sitede böyle bir bölüm olması kaçınılmazdı. Bir diğer kaçınılmaz da "Pano" bölümü tabii ki. Hem bir haberleşme hem de "ticaret" aracı olarak işlev görmesi için yayında tutuluyor. Özgün içeriğin bir parçası olarak hizmetine başladı bile. Forumlar da bilgi paylaşımının önemli gereçleri artık internet dünyasında. Forumları da diğer içerikle daha ilişkili hale getirip dinamizm kazandırma çalışmalarımız sürmekte. Sohbette de "Bekçi" veya "Çavuş"la karşılaşıp her konuda muhabbet mümkün. Soldaki ana menünün sohbet için ayrılmış kısmında "Sohbet" dışında değişik mesajlar gördüğünüzde, bizim kulübemizde olduğumuzu anlayabilirsiniz :)

Bir sonuca varmak gerekirse; internetin hayatın içinde olduğu bir dünyada yaşıyoruz artık, bunu kabul etmek lazım. Fakat bu iç-içelik tek yönlü olmamalı. İnterneti verimli kullanmak, onu hayatımızın içine sokmaktan değil onunla birlikte yaşamaktan geçiyor. Ancak gerçekle örtüştüğü sürece sanallık bir anlam kazanabilir, yoksa para ödeyip karşısında vakit kaybettiğimiz bir oyuncaktan, aptal kutusundan farkı kalmaz intenetin. GaRaJ da işte bu amaçla kuruldu. İşe yarayan bir içerik yaratmak ve zevklerini gerçekleştirebilen mutlu azınlıkla toplumsal bir güç kazanabilmek için. Toplumsal güç fikrimizce mutlaka kanunlar, mevzuatlar, tüzüklerle olmaz. İnsanların tercihleri hepsinden önemli birer yaptırım gücüdür. Bu güce erişebilmek için de haberleşebilmeli, paylaşabilmeli ve yardımlaşabilmeliyiz.

GaRaJ'da kalın

Yorumlar

Taze haberler