Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

VU :: Lou Reed Hadisesi

1 Aralık 2002 00:00
Tanıtım :: Velvet Underground ve Lou Reed hakkında bilgilendirici bir yazı

Yahudi asıllıdır ama hiçbir zaman dine ilgi duymaz. Aslında Reed, junky'lerin, homeless'ların, loser'ların efsanesi olmuş bir müzisyendir.

Andy Warhol | Lou Reed

Andy Warhol | Lou Reed




Aslında Velvet Underground'u ve Lou Reed'i uzun uzun anlatmak mümkün. Çünkü Lou Reed ve tayfası müzikte oldukça başarılı işler yapmıştır. Bu adam, gerçekten arızalıdır. Herşeyden önce iyi bir şair ve müzisyendir.

New York doğumlu olan Reed, bu şehre aşıktır ve bu aşkını her şekilde dile getirir. Hatta '89 tarihli albümüne "New York" adını verir. Yahudi asıllıdır ama hiçbir zaman dine ilgi duymaz. Aslında Reed, junky'lerin, homeless'ların, loser'ların efsanesi olmuş bir müzisyendir.


1970'lere damgasını vuran Reed, Andy Warhol ile çok sıkı dostluk kurar. Andy, maddi & manevi hiçbir zaman desteğini eksik etmez. Lou Reed, grubu Velvet Underground ile beraber 1963'te Warhol'un bir gösterisinde sahne alır. Önce Warhol'un resim sergisi, arkada Lou Reed'in muhteşem müziği insanları büyüler. Aslında bu gösteri onlar için iyi bir reklam olur. Warhol sayesinde ilk plakları için kapıyı aralamış olurlar. Warhol, Lou Reed ve tayfasını pek çok gruba sokar, birçok önemli müzik adamı ile tanıştırır, onlar için 70 dakikalık bir film bile çeker. Ancak The Doors gibi, Velvet Underground da "tehlikeli" kategorisine girmekte ve mutaassıpların tepkisini çekmektedir. Otorite olduklarını iddia eden bir grup insan, Lou Reed'in müziğini insanlık için zararlı olarak görür. Hatta radyolar şarkılarını çalmaz. Şarkı sözlerinde sınırsızlık, hayatla yabancılaşma ve kaybedişler, cinsel fanteziler, son derece umutsuzca dile getirilmektedir.

Albümler, Ayrılıklar

Albümler, Ayrılıklar




1967'de ilk plaklarını yaparlar. Vokalde Alman hatun Nico vardır. Andy Warhol, plağın prodüktörlüğünü ve tanıtımını üstlenir. Gürültülü bir albümdür. Uyuşturucunun etkisi şarkılarda da göze çarpar. "Heroin" buna en güzel örnektir. Önemli bir müzik dehası olan John Cale ile çalışırlar. 1968'de "White Light-White Head" çıkar. Bu albüm çıkar çıkmaz John Cale apar topar gruptan ayrılır. Gitar ve kemanda Doug Yule'ın yer alması ile grubun sound'unda bir farklılaşım göze çarpar. Velvet Underground, derin müziği ve lirikleriyle tüm müzik eserlerini alt üst etmiş ve bambaşka bir ekol yaratmıştır.


Kendi adlarını taşıyan albümleri 1969'da çıkar ancak Velvet'in tanınmasında 1970 tarihli çalışmaları "Loaded" ın büyük katkısı olur. "Rock'n'Roll" ve "Sweet Jane", konserlerde en çok istek alan parçalar olur. 1970'de Lou Reed, grubu konser sırasında bırakır gider. Velvet Underground dağılır. Eski parçalar toplanır ve "1969, Velvet Underground-Live" ve "Squeeze" adlı 2 plak piyasaya sürülür.


Lou Reed, solo çalışmalarına devam eder. 1972'de kendi adını taşıyan melankolik albümünü çıkarır. İkinci albüm "Transformer" de yine 1972'de çıkar. David Bowie'nin ismi göze çarpar. Hepimizin bildiği "Perfect Day" bu albümden çıkan en nadide şarkılardan biridir. Ayrıca yine unutulmazlar arasına giren "Walk on the wild Side" da önemli bir çalışmadır.

1973'de "Berlin" albümü piyasadadır ancak fazla tutunamaz. İçinde "Transformer" daki kadar hit parça barındırmaz. Ardından diğer albümler ve plaklar gelir. 1974'de "Sally Can't Dance" ve "Rock'n Roll Animal"; 1975'de "Lou Reed-Live" ve "Metal Machine Music"; 1976'da "Rock'n Roll Heart" ve "Coney Island Baby" isimli plaklar sayılabilir.

Toparlante

Toparlante




Uzun süre sessiz kalan Lou Reed, 1978 senesinde "Street Hassle" adlı çalışması ile biraz olsun toparlanır. Yine 1978'de live LP çıkarır. (Take No Prisoners - Live). 1979'da "The Bells" ve 1980'de "Growing up in Public" onu izler fakat hiçbiri onun kadar iyi olmaz. 1982'de "The Blue Mask", 1983'de "Legendary Hearts" piyasadadır. Bundan sonra çıkan albümler oldukça monotondur. 1984 "New Sensations" ve "Live in Italy", 1986 "Minstral". 1989 albümü "New York" ise sanki bir tür silkiniş gibidir. 1990'da John Cale ile beraber Andy Warhol'un anısına "Song for Drealla"yı yaparlar. 1992'de de "Magic and Loss"'u çıkarır.

Lou Reed'in Velvet Underground ile yaptığı çalışmalar dışında en iz bırakan albümü Transformer olur. Şarkı sözlerinde hiçbirşeyden çekinmemiş ve hislerini büyük bir yüreklilikle haykırmıştır. Velvet ile beraber ya da Velvet'siz, her ne olursa olsun Lou Reed çok büyük bir müzisyendir.


Aşağıdaki linklerden çok sözü edilen "Perfect Day" ve "Walk On The Wild Side" ın şarkı sözlerine erişebilirsiniz. Eğer GaRaJ'da Lou Reed ve Velvet Underground ile ilgili aramalar yaparak ilgili linklere, albümlere ulaşmak isterseniz en alttaki linkleri kullanabilirsiniz.



Walk On The Wild Side

Perfect Day




GRJ :: Lou Reed

GRJ :: Velvet Underground

Yorumlar

Taze haberler