Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

Nu-Punk :: Therapy?

27 Şubat 2004 00:00
Bayan Arıza'nın Nu-Punk'tan Siyabend Süvari ile Therapy? konseri öncesi röportajı

Therapy İzmir ve İstanbul'u yıkıp geçecek!!! Son zamanlarda izleme imkanı bulamadığımız derecede enerji ile dolu bir performans izleyeceğiz!!!

Therapy? Evet Therapy



Bayan Arıza Nu Punk'tan Siyabend Süvari ile Therapy konseri ve müzik üzerine konuştu.




BY: Merhabalar, zaman ayırdığınız için sağolun öncelikle. Bize Nu Punk oluşumundan biraz bahsedebilir misiniz? Son günlerde isminizi sıkça duymaya başladık, nedir Nu Punk?



Siyabend Süvari: Nu Punk = Yeni Punk, hayata "punky" bakmayı seven ve müziksiz yaşayamayan bir kaç kişilik bir oluşum. Hayata punk bir bakış açımız var ama bunu ne geçmişteki punk kitlesinin ne de cyber-punk kitlesinin bakış açısına benzetemediğimiz için bu kelimeyi "uydurduk".



BY: Uydurdunuz demek, bu da güzel. Nu Punk'ın amacı ne peki?



Siyabend Süvari: Müziği begendigimiz sürece, kategorilere ayırmadan, gereksiz eleştirilere kapılmadan dinlemek ve dinletmek tek amacımız.



BY: Biraz açar mısınız biraz bu konuyu?



Siyabend Süvari: Bu şu demek aslında. Rock, Punk, Elektronika, Jazz, Blues, Arabesk... Ayrım yapmadan her türlü müzigi dinleriz aynı zamanda dinletmeyi de kendimize görev biliriz. Zaten kategorilendirme sistemin bize sundugu bir durum, her müzigin ayri dinleyici kitlesi olursa ve sayıları rahatlikla biliniyorsa daha rahat kar planları, yıllık bütçeler yapılır. Biz kar planları yapmıyoruz her türlü insana her türlü müziği dinletmek istiyoruz, punk tarafımız biraz da buradan, bu sisteme karşı durmamızdan geliyor.



BY: Peki nasıl olacak bu, yani nasıl ulaşacaksınız kitlelere?



Siyabend Süvari: Bunun için seçtiğimiz yol ağırlıklı olarak "canlı" müzik. Kayıt süreci ve plak sirketi süreci müziğin ruhunu biraz öldürüyor bence... Müzik seyircilerle beraber, sahnede gerçek müzisyenlerle (bilgisayara karşı değilim ama taraf da değilim) ve mümkün olan en iyi ses ve ışık tertibatı ile dinlenmelidir bence.



BY: Peki ya mp3 teknolojisi? O halde mp3'lere de karşı değilsiniz sanırım.



Siyabend Süvari: Evet, bu yüzden mp3'e karşı değilim, insanlara konsere gidecek parayı saklamaları için imkan sunuyor (album almayınca).



BY: 20 Mart'ta daha önce izlediğimiz, özellikle Nurse, Troublegum ya da Infernal Love gibi güzel albümlerle sevdiğimiz Therapy?'yi izleyeceğiz. Daha önce izlemiştik. Neden yine Therapy'yi seçtiniz?



Siyabend Süvari: Aslinda Therapy?'den önce bir çok işe parmağımızı soktuk ama kendi ismimizi ilk defa tamamen altına koyuyoruz, bu tamamen rastlantısal bir durum, Therapy? diğer projelerimiz ile eşzamanli yürüttüğümüz bir proje.




BY: Anlıyorum. Ama ya gerçek sebep?



Siyabend Süvari: Ana sebebi sorarsanız: Therapy?'yi canlı izleme şansım olmadı şu ana kadar. Başa dönüyoruz yani: Sevdiğim müziği canlı dinleme isteği; Ayrıca Therapy?'nin Türkiye'de çok ciddi bir fan kitlesi var, bize sürekli grubun getirilmesi ile ilgili istekler geliyordu, bu da ikinci sebebimiz olabilir pekala. İlk iki sebep birleşince grup ile görüşmeler başladı ve grubun Türkiye'yi cok sevdiğini öğrendik, Therapy? dinlemek için daha iyi bir fırsat olamaz diye düşündük ve 19 Mart - İzmir / 20 Mart - İstanbul konserleri için kollarımızı sıvadık. Bugun İzmir'den geldim ve ne kadar doğru bir seçim yaptığımızı farkettim, inanilmaz bir ilgi var konsere ve insanlar çok mutlu.



BY: Harika, zaten İzmir seyircisi de aç konsere. Biz İstanbullular şanslıyız biraz. Onlar için de çok iyi oldu değil mi?



Siyabend Süvari: Evet tabii.. Bu arada Therapy?'nin en son albümü "High Anxiety"yi herkese tavsiye ediyorum, Evil Elvis'ler (fanlari gruba bu ismi takmayi uygun gormusler, elvis in seytan versiyonlari :) "biz Therapy?'yiz, trend falan dinlemeyiz, super muzik yapmaya devam ederiz!!!" dercesine bir album kaydetmisler, başından sonuna zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. (Komik ama bu durumu ilk defa "troublegum" albümünde yaşamıştım.)



BY: Herşey iyi görünüyor o halde. İlgi de var dediniz, peki ama siz ne bekliyorsunuz konserden?



Siyabend Süvari: Therapy İzmir ve İstanbul'u yıkıp geçecek!!! Son zamanlarda izleme imkanı bulamadığımız derecede enerji ile dolu bir performans izleyeceğiz!!!

Gelmeyecekler asla



BY: Eyvallah. Biz müzikseverler de sabırsızlanıyoruz doğrusu. Peki Therapy? konseri sonrası neler yapacak Nu Punk?



Siyabend Süvari: Bundan sonraki ilk projemizde rock'ın bambaşka bir ucuna gidiyoruz. İlk defa buradan duyuruyoruz ama yüksek ihtimalle Anathema Nisan ayı sonu ya da Mayıs ayı başı gibi bizlerle olacak (bir aksilik olmaz ise).




BY: Anathema mı?



Siyabend Süvari: Evet evet.



BY: Oldukça hayranı var bildiğim kadarıyla Anathema'nın. Peki başka neler var?



Siyabend Süvari: Mayıs sonuna dogru bir Jazz / Elektronika grubu, Temmuz'da bir efsane isim... Ve daha bir çok irili ufakli proje...



BY: Efsane isim mi? İpucu alabilir miyim sizden?



Siyabend Süvari: Sürpriz olsun. Bekleyin ve görün.



BY: Eh peki, şimdi başka bir soru sormak istiyorum size. Neden çok istediğimiz halde bazı grupları burada izleyemedik? Örneğin üniversite döneminde çok net hatırladığım "Pink Floyd gelsin" durumları vardı. Bazı grupları bir kaç kez izledik ama ya diğerleri? Mesela Radiohead... Gelmeme sebepleri neler olabilir sizce?



Siyabend Süvari: Gruplarin ülke hakkindakı politik düşünceleri, sponsorluk hakkındaki düşünceleri... Bunlar en çok bilinen sebeplerdir. Ama daha önemli sebepler de var, mesela grupların tur rotalarının içinde Türkiye'nin bulunmaması. Buna bir örnek vererek açıklama getireyim, mesela RHCP 2003 senesinde Avrupa'da 30 konser verecekse noktalar belirlenirken hep birbirine yakın noktalardan geçişler ayarlanır ki maliyetler düşük olsun, genelde Türkiye biraz uzak olduğu için o noktalardan biri olmuyor. Yunanistan ya da Romanya civarinda başka bir konser olunca gelebiliyorlar ancak. Bir başka sebep de albüm satışları, gruplar 5.000-6.000 albüm sattıkları yeri bir pazar olarak görmüyorlar ve gelmek istemiyorlar.



BY: Aslında olayın ticari boyutu can sıkıyor gibi...



Siyabend Süvari: Buna ticari bir bakış açısı olarak bakmayın, şöyle düşünün: RHCP Yunanistan'da 80.000 satıyor (attım bu rakamı) ve burada 10.000 satıyor, ve Avrupa için sadece 1 konser için tarihleri kaldı, doğal olarak daha çok fanı olan ülkeyi seçiyor grup.



Bize de ancak albüm çıktıktan 3 sene sonra uzattıkları turnelerde, grubun ünü azaldığında, paraya ihtiyacı olduğunda ya da çok şanslıysak gerçekten turne rotasına alınmış olduğumuzda geliyorlar.



Bu ve bunlar gibi bir çok sebep (savaş, bilet fiyatları, grupların çok pahalı olması, sponsor bulunamaması) işleri zorlaştırıyor.




BY: Bunlar aslında çok üzücü. Neticede konsere açız. Yurtdışında yaşayanlar için sorun yok. İstedikleri zaman diledikleri grup ayaklarına kadar geliyor. Ancak onlar böylesi bir güzelliği çoğu zaman farkedemiyorlar. Dolayısıyla bizim gibiler için konser izlemek bambaşka bir şey oluyor. Sizce daha iyi olacak mı? Yani daha çok grubu canlı kanlı izleme şansına erişebilecek miyiz?



Siyabend Süvari: Kulaklarımıza gelen haberlere göre olaylar biraz değişiyor sanırım, çünkü bu yaz en az 6-7 büyük isim ülkemize gelecek ya da gelmeyi planlıyor ve yurtdışı ile yazışmalarımız bir sene öncesine göre daha bir rahatladı, sanırım artık biz de dışarıdan farkedilmeye başlandık. Bu da demektir ki Radiohead'i tahmin ettiğimizden daha kısa bir süre içinde izleyebileceğiz.



BY: Aman efendim, "Radiohead" dediniz, yüreğimize su serptiniz. Zaman ayırdığınız için GaRaJ okurları adına teşekkür ederiz. Tüm müzikseverler olarak sizden beklentimiz daha çok grubu bizimle buluşturmanız olacaktır.



Siyabend Süvari: Ben de teşekkür ederim size, elimizden geleni yapacağız.





Bayan ARIZA

27.02.2004

Arızalılar Kulübü



Nu-Punk web sitesi

Therapy? web sitesi

GRJ :: Therapy




Yorumlar

Taze haberler