Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

Slide Gitar Teknikleri

22 Ocak 2005 00:00
Eğitim :: Slide gitar teknikleri

... Çalarken elinizdeki gitarı sesinizin bir uzantısı olarak düşünün...

Giriş

Slide Nedir?



Slide,cam ya da metalden yapılıp sol elin 5. ya da 4. parmaklarından birine takılır. Sağ el içinse özellikle delta bluesda "fingerpicking" tercih edilir, yok arkadaşım diyenlerse penayla çalabilirler tabi. Bu stilde gitarla uzun uzun hararetli cümleler kurmaktansa daha sade cümleler kurmak tercih edilir. Gitar seçimi konusunda herhangi bir akustik ya da sıradan bir elektro işinizi görmeye yeter (türkçesi ben blues yapıcam diye bi dünya para dökmeniz yazıktır, günahtır. Zaten blues'u bu noktalara getirenlerin hiç birinin bir gitar için yüzlerce dolar verecek hali yoktu!). Gitar konusunda önemli olan gereksiz cızlamaları önlemek için eşiğin mümkün olabildiği kadar yüksek olması gerektiğidir. Eğer yeni bir gitar alıp sırf bu işe ayıracaksanız yeni gitarınızla sap ayarı vs gibi dertleriniz hiç olmayacak, ama eski gitarınızı kullanacaksanız ilerde tavsiye edeceğim şekilde akort etmenizi öneririm.

Nasıl?

Bu meret bu şekilde nasıl çalınır ki?



Önce akort kısmından biraz bahsetmem gerekli. Gitarınızı standart akortla ya da "open tuning" denilen ve gitarın hiçbir teline basmadan vurduğunuzda size ayarladığınız akoru (x major,minör ya da yedili vs. gibi) veren bir akort sistemiyle çalabilirsiniz. Standardın avantajı haliyle istediğiniz zaman normal şekilde çalmaya dönebilmenize olanak vermesidir. Açık akort konusunda ise size önerim gitarınızı açık re majör (d-a-d-f#-a-d şeklinde) akortlamanız yönündedir. Bunun sebebi ise eğer açık mi olarak akort ederseniz telleri daha fazla gerip sap ayarınızı olumsuz etkilersiniz fakat açık re ye ulaşmak için telleri gevşetirsiniz. Bu da nispeten germeye göre daha olumlu kabul edilebilir. Açık akortta çalmanın avantajı, çalarken çaldığınız notanın ilgili seslerini çok daha kolay verebilmeniz ve çaldığınızın kulağa daha dolgun gelmesidir (delta blues gibi) ayrıca açık akort sayesinde tek başınıza şarkı söylerken gitarla daha rahat eşlik edebilirsiniz.

Çalarken doğru sesi almak için sol elinizdeki slide'ı, almak istediğiniz notanın olduğu perdenin sağ tarafındaki perde demirinin ("fret") üzerine getirin (mesela mi telinde la çalmak istiyorsunuz, slide'ı 5.perdede her zaman bastığınız yerin sağındaki demirin üzerine getirin) bunu yaparken slide'ı perde demirinin üzerine bastırmayın. Slide hep tellerin üzerinde olmalı ve bastırmadan tellerin üzerinde kaydırılarak kullanılmalıdır. Slide kullanmanın mantığı temel olarak budur ve her düzen akortta böyle kullanılır.


Slide'ı demirin üzerine değil de başka yerlerin üzerine kaydırırsak ne olur?


Bu durumda aralardaki komalı vs. sesleri de almış ve gitarınızdan perdesiz enstürmanlardan (mesela ud gibi) çıkabilecek sesleri çıkartmış olursunuz. Açık akortta çalarken bu gibi şeyler doğru kullanıldığında müziğinizi zenginleştirir.

Açık akortla çalmak!



Açık akortla çalarken benim önerim sağ el tekniği olarak fingerpicking'i tercih etmenizdir. Bu sayede iki ve üstü sesleri aynı anda çekebilir, diad ve triadlar kurarak daha zengin cümleler kurabilirsiniz. Benim kullandığım teknik fingerpicking'in kendi bulduğum kolay bir versiyonu:

Çalarken sağ elinizin baş ve işaret parmağını kullanarak telleri çalın, diğer üç parmağınızın uçlarını ise gitarın deliğinin oraya bir yere sabitleyin. Baş parmağınızla üstteki üç teli, işaret parmağınızlaysa alttaki üç teli çekin.

Son Söz...

Son söz



Gerçek ustaları ve mp3.com gibi sitelerdeki lokal delta blues vs. sanatçılarını dinleyin. Çalarken elinizdeki gitarı sesinizin bir uzantısı olarak düşünün. Gitarla kurduğunuz cümleler anlattığınız şeyleri desteklemeli ve kuvvetlendirmelidir. Söylediğiniz şeyleri aynı anda gitarla da çalmaya çalışın. Böylece gitarınızla anlattıklarınız pekişecek ve tekniğinizi oldukça güçlendirecektir. Blues'un amacının insanlara hikayenizi anlatmak ve duygularınızı paylaşmak olduğunu her zaman göz önünde bulundurun.


Kutay Yavuz


Slide gitar konusuyla ilgili Amazon.co.uk'de bir araştırma yapmak için, buraya tıklayın

Yorumlar

Taze haberler