Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

Twisted Sister Tarihçesi

10 Şubat 2005 00:00
Twisted Sister grubunun gelmişini geçmişini açıklayan bir makale

Bu albüm içerisinde bulunan
bir çok parça zaten rock dünyasının unutulmazları içine girmiş durumda.
"I wanna rock", "The Price" ve "Burn in Hell" bunlardan bir
kaçı. Hatta şunu söylemezsem olmaz Dimmu Borgir adında bir metal grubu
"Puritanical euphor

Glam mi hid mi?

Onlar rock dünyasının cilvenazları, onlar bizim ağır ablalarımız ve efsanevi kırıtkan grup Twisted Sister... Onlar için o kadar çok söylenecek şey var ki, kendilerine has tarzları, müzikleri, ideolojilei vs vs.

Grubun ismi her ne kadar kendi anlamını ortaya koysa da hala bazı ortamlarda bu ismin anlamında "bir rahibeyi blender'a atarsan ne olur?" sorusu yatar. Twisted dinleyicileri tarafından yıllardır glam rock çerçevesi içerisine sokuldu ve bu yakıştırma en sonunda grubun vocali Dee Snider'i çileden çıkartmış olmalı ki "Bizi glam olarak adlandırıyorlar, bu sözcük glamour (cazibe, çekicilik) sözcüğünü çağrıştırıyor. Oysa biz glamourous (çekici) değiliz, bizi 'hid' olarak adlandırmak daha doğru olurdu, çünkü biz hideous'uz (itici, çirkin)" cümlelerini her yerde tekrar tekrar dile getirdi ki zaten glam rock tarzından ziyade hair metal tarzında şarkılar yapmış ve bu akımın ağır ablaları olarak beyinlere kazınmıştır.

Grubun vocali Snider ise bir aktörlük ve görüntü yönetmenliği deneyimine soyundu. Snider'ın senaryosu, 'Strange Land', kurbanlarını internet üzerinden ve genç ve dişi insanlardan seçen bir seri katili anlatıyor. Kevin Gage ('G.I. Jane') kendi kızının da bu katil tarafından cezbedildiğini öğrenen bir polisi canlandırıyor. Polisin kızı da Snider'ın kendisi olacak. Ayrıca Elizabeth Pena ve Brett Harrelson'ada ev sahipliği yapan filmin yönetmeni ilk yönetmenlik denemesini bu filmle gerçekleştirecek olan John Pieplow olacak diye biliyorum fakat ülkemizde böyle şeyler geç duyuldugundan film çekildi mi haberim yok.

İlk albüm, büyük başarı

Her neyse grup hakkında şöyle ufak bir ön konuşma yaptıktan sonra biraz geçmişe dönelim.. Senelerden 1976 yer New York tenhaları, vokalde Dee Snider, gitarlarda Eddie Ojeda ve Jay Jay French, basta Mark "The Animal" Mendoza ve davulda da Tony Petri'den oluşan grup 70'li yıllarda esmeye başlayan ve bir çok kitleyi peşinden koşturan "Disco" adına sahip müzik tarzından o kadar çok nefret ediyorlarmış ki bu müzik tarzının karşısına dikilmeyi hedef bilmişler. Müzik stili olarak rock and roll, hard rock ve pop metal stillerini bir araya getiren grup o yılların en ünlü grupları olan Kiss, Alice Cooper, New York Dolls gibi gruplardanda görsel olarak etkilenmişler.

Grup kuruldultan sonra yaklaşık 5-6 sene bar grubu olmaktan ileriye gidemeyen Twisted Sister tarih 1982'yi gösterdiğinde grupta bir değişiklik yaşadı ve grubun davulcusu Tony Petri gruptan ayrıldı onun yerine A.J. Pero davulu üslendi. Grup bu küçük değişiklikten sonra "Under The Blade" isimli ilk albümünü çıkardı. Albüm küçük bir müzik şirketinden çıkmasına rağmen büyük bir başarı elde etti ve önce Reading Festivali'nde, daha sonra da "The Tube" isimli televizyon programında yer aldılar, artık bir çok kitle Twisted Sister'i tanıyor ve grup hayran kitlesini oluşturmaya başlıyordu..

Aynı sene içerisinde Ruff Cutts ve tam bir sene sonra "You can't stop rock'n roll" albümlerini piyasaya sürdüler. 1984 yılına geldiğimizde ise "Stay Hungry" adında bir albüm çıkardılar ve grup tarihindeki en büyük başarısını elde etti. Bu albüm içerisinde bulunan bir çok parça zaten rock dünyasının unutulmazları içine girmiş durumda. "I wanna rock", "The Price" ve "Burn in Hell" bunlardan bir kaçı.

Hatta şunu söylemezsem olmaz Dimmu Borgir adında bir metal grubu "Puritanical euphoric misantrophia" albümünde Twisted'in muhteşem şarkısı Burn in hell'i coverladılar.

Davulu sabitleyemedik bir türlü

Her neyse, grup rock'n roll müziğin etkisiyle özellikle Amerika'da çok büyük bir hayran kitlesi oluşturdu. Şarkı sözlerinde aile, din, okul ve öğretmenler gibi bir çok konuda ağır dille eleştiriler yapan alaycı usluplarıyla Amerika'da sansürlerle ve muhafazakar sivil toplum örgütleriyle büyük bir mücadele vermeye başladı. Sürekli mahkemeye verilen, plaklarına uyarıcı etiketler yapıştırılan grup, basın tarafından "Annelerin kabusu" olarak adlandırıldı.

1985 yılına geldiğimizde ise Come Out And Play albümünü piyasaya sürdüler ve sürekli davulda değişiklik yaşayan grup yine davulda bir değişiklik yaptı ve davulda Pero'nun yerini Joey Franco aldı. Yeni kadrosu ile 1987 yılında "Love is for suckers" adında bir albüm çıkardılar fakat beklenen başarıyı elde edemeyince grubun bağlı oldugu plak şirketi Atlantic Records Twisted Sister ile olan tüm anlaşmalarını fes etti. Grubun bu şansızlığı Twisted Sister efsanesinin dağılmasına yol açtı sonrasında vocal Dee Snider yeni bir grup olan Desperado'yu kurdu ve Twisted Sister dağıldı.

Uzun yıllar sonra 2002/2003 yıllarına geldiğimizde bizleri çok büyük bir sürpriz bekliyordu, bir open air festivalinde head liner olarak sahneye Twisted Sister çıktı. Ağır ablalarımız hiç teyze olmamışçasına hayranlarıyla özlem giderdi ve enfes bir konser verdi. Şu sıralarda ise albüm hazırlıgında olan grup 70'lerin ve 80'lerin Twisted'ine yetişememiş olan biz hayranlarına muhtesem bir albüm hazırlıyor.

Görüşmek üzere..

Yorumlar

Taze haberler