Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

Nurkan Renda @ GRJ Performans Merkezi - 25 Kasım 2006

27 Kasım 2006 00:00
GaRaJ Performans Merkezi'ndeki Nurkan Renda Elektro Gitar Atölyesi izlenimleri

...Parça rock tonlarında yüksek ve düşük şekillerde çalınan bölümleri barındıran hoş bir çalışmaydı...

Kurulum








Özet Video



Herkese Selamlar,

25 Kasım 2006 günü saat 15:00 gibi yine GaRaJ Performans merkezindeydik. Serdar Öztop etkinliğindekine ek olarak sahneye bir perde ve projeksiyon makinası eklenmiş. Bir mekanın gelişimini bu şekilde izleyebilmek de oldukça ilginç aslında. İçeri girdiğimizde ekranda GaRaJ.org açıktı, fonda da GaRaJ demoları çalıyordu. Mekanın siteyle bu şekilde entegre olmaya çalışması bence doğru yolda olduklarını gösteriyor, ama sanırım biraz daha uğraş vermek gerekecek. Stüdyodaki ilgililerle yaptığımız görüşmelerde bu amaçla gündemde olan birkaç proje olduğunu da ayrıca ilettiler. GRJ'ın demolar, ilan panosu gibi bölümlerini stüdyolar ve performans merkeziyle bütünleşik bir halde görebilecekmişiz önümüzdeki günlerde.

Gitar Atölyesi Etkinliğinin 16:00'da başlayacağı ilan edilmişti. Saat 15:30'dan itibaren projeksiyonda Pink Floyd Live at Pompei DVD'si dönüyordu. Nurkan Renda geldiğinde başka bir konserden görüntüler eşliğinde sahne hazırlandı. Çok ekstra bir şey yoktu, POD XT Live efekt prosesörü, Mackie ses kartı, bir laptop, Cubase SX, ve performansın sonunda Nurkan'ın övgüyle bahsettiği Yamaha AES FG gitarı sahneye kurulduktan sonra, Renda, gecikme için nazikçe özür diledi sonra kısa bir dinlenme ve ısınma için bir 10 dakika istedi. Unutmadan bildirelim, önümüzdeki günlerde aynı mekanda bir atölye çalışması gerçekleştirecek olan Alen Konakoğlu da izleyiciler arasındaydı. Saat 16:30 civarında performans Nurkan Renda'nın prodüktörlüğünü üstlendiği GüldenJazz albümünden bir parçayı çalmasıyla başladı. Bu performans sırasında gitar hariç tüm enstrümanlar bilgisayardan alındı ve sahnedeki laptop'un görüntüsü perdeye nakledildi.

Muhabbet







Solo Gitar Kaydı



İlk parçadan sonra Nurkan Renda hayatı ve gitarla ilişkisini konu alan kısa bir konuşma yaptı, sonra da o günkü performans için hazırlamış olduğu bir altyapı üzerine kayıt yaptı. Önceden kaydedilmiş, canlı davul (Mehmet Demirdelen) ve bas gitar (Nurkan Renda) Cubase'de hazırdı. Bunların üzerine iki kanal ritm gitar kaydı ve bir solo kaydını bu şekilde izlemek oldukça keyifliydi açıkçası. Hem Nurkan Renda'nın gitar üzerindeki becerilerini hem de müziğe yaklaşımını net bir şekilde izleyebildik. Parça rock tonlarında yüksek ve düşük şekillerde çalınan bölümleri barındıran hoş bir çalışmaydı, soloların doğaçlama olması da işe ayrı bir tat kattı.

Bunların dışında sohbet esnasında geçen konulardan bir derleme yapacak olursak:

- Yaratıcı ve parçalara bir şeyler katan müzisyenler projelerde yer almaya devam ederler.

- Bazen bir günde dokuz parçanın kaydı bitebilir, bazen bir günde bir parça bile bitmez. Bu fark, projeye gösterilen özen, konsantrasyon, beklentiler, plan program, tecrübe gibi parametrelerin sonucu olarak karşımıza çıkar.

- Pink Floyd albümlerindeki malzemesizlik iddiaları şehir efsanesidir.

- Benzemek, benzetmek, taklit etmek, esinlenmek, tanımları bilinerek kullanılması gereken kavramlardır.

Performansın sohbet şeklinde geçen son bölümünün ardından Renda bir parça daha çaldı ve alkışlar arasında sahneden indi.

Yorumlar

Taze haberler