Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

Winning Eleven :: Amplifikatör Simülatörü - Eleven (Digidesign)

1 Şubat 2009 00:00
Digidesign firmasının gitaristlerin kullanımına sunduğu, lambalı amplifikatör simülatörü Eleven plugin'i ile ilgili tanıtıcı bir inceleme yazısı.

...bu "plug-in" ile yaptığım kayıtları, daha önce çeşitli albümlerde kaydettiğimiz gitar tonlarıyla karşılastırınca, sonuçların ne kadar yakın olduğunu hayretler içinde gördüm...

Giriş

Temel olarak Digidesign ELEVEN, klasikleşmiş bazı gitar amplifikatorü, kabin ve mikrofon modellemeleri sunan bir "plug-in" yazılımı. Alıcı gözle incelemeden önce, sevgili grup arkadaşlarım Metin Türkcan ve Hakan Utangaç`tan bazı hazır ayarları ayaküstü denemelerini istedim ve Eleven'a ikisi de çok hayran kalmadı. Bu yüzden biraz düsük beklentiyle işe başlaşam da, EMG manyetikli bir Les Paul ile üşenmeden bütün olasılıkları zorladım. Çalarken, gerçek amplifikatörlerin ortalığı sallayan gücünü hissetmek ne yazık ki mümkün olmuyor. Pena vuruşlarına verdiği tepki de çok doğal gelmedi bana. Fakat bu "plug-in" ile yaptığım kayıtları, daha önce çeşitli albümlerde kaydettiğimiz gitar tonlarıyla karşılastırınca, sonuçların ne kadar yakın olduğunu hayretler içinde gördüm. Öyle anlaşılıyor ki bu zamazingo aslında "lambalı amplifikatörleri" değil, "bu amplifikatörlerden geçen sesin kaydedilmiş halini" modellemek üzere tasarlanmış. Yani gitaristlerden ziyade ses teknisyenlerinin takdir edebileceği bir mantıkla çalışıyor. Bu yaklaşımla kullanıldığında ELEVEN, reklam cingılları ve demo kayıtları yanı sıra, gitar sesinin başrolde olmadığı herhangi bir profesyonel yapım için de son derece yeterli duyuluyor. Hatta cayır cayır bir Rock/Metal albümünde bile yer yer işe yarayabilir diye düşünüyorum. Örneğin, gerçek amfi ile kaydedilmiş bir partisyonu dublelerken, veya yerine göre hammond, synthesizer, bas gitar, vokal vb. kanallar için kullanılabilir.

"...aslında lambalı amfileri değil, bu amfilerden geçen sesin kaydedilmiş halini modelliyor."

ELEVEN'ın üzerindeki amfilerde "drive" arttıkca ton güzelleşiyor. En beğendiklerim Soldano, Mesa Boogie Mark II ve Dual Rectifier. DC Modern Overdrive, bu üç modelin bazı özelliklerini bir arada toplamış, o da basarılı. Marshall modelleri de tamamdır. Mesela Super Lead, Jimi Hendrix hissini kesinlikle çağrıştırıyor. Fakat 'drive' azaldıkça artikülasyonların önemi artıyor ve bu noktada modelleme ile gerçeği arasındaki farklar belirginleşiyor. "Vintage"lar arasında VOX, Fender`lere göre bence daha iyi. AC30`un ünlü kendine has "Vibrato"su da atlanmamış. Bu eski modeller, önüne takılmış "Ibanez Tube Screamer" veya "MXR Distortion" vb. bir pedalla daha kullanışlı olabilir.

"...'drive' azaldıkça ve artikülasyonların önemi arttıkça, modelleme ile gerçeği arasındaki farklar da belirginleşiyor."

Seçtiğiniz amplifikatör, kendisine en uygun kabin tercihi ile birlikte açılıyor. "Master Volume" ayarını sabit tutarsanız, amfilerin ön panelindeki ayarlarla oynarken veya alternatif kafa-kabin eşlemeleri yaparken seviye sorunu yaşanmıyor. Başka "emulator"larda bulunmayan "Speaker Breakup" özelliği, gerçek amfilerde sesi açtıkca ortaya çıkan kabin titreşimini ve vidaların zıngırdaması gibi dip gürültülerini taklit ediyor. Bir ayar çubuğuyla zevke göre ekleyip çıkarabildiğiniz bu defo sesler duruma göre gitar tonuna karakter ve gerçeklik kazandırıyor.

Gelişme

"Baska “emulator”larda bulunmayan "Speaker Breakup" özelliği, gitar tonuna karakter ve gerçeklik kazandırıyor."

Mikrofon seçenekleri de, orjinallerinin renklerine cok yakın. Ribbon, U67, 409 ve 421 benim favorilerim. Dik açı(on axis) ve 45 derece (off axis) olmak üzere iki plasman seçeneği var. Uzaklık ayarı yok ve "condenser"lar dahil, bütün mikrofonlar kabine yakın yerleştirilmiş. Oda ambiyansının sonradan eklenebileceği düşünülmüş herhalde. Zaten bu sürümde fazladan efekt ünitesi, pedal kutusu, akort aleti vb. zımbırtılara hiç girilmemiş. Sadece fena olmayan bir "Noise Gate" var. Ayrıca, yakın mikrofonlama durumunda problem olan bazı üst mid frekanslar hali hazırda filtrelenmiş gibi duyuluyor. Bu da hoş bir kolaylık olmuş.

"...fazladan efekt ünitesi, pedal kutusu, akort aleti vb. özellikleri yok."

ELEVEN`in en olumlu tarafı, kafa-kabin-mikrofon kombinasyonlarının zenginliği diyebiliriz. Ünlüler geçidi listedeki bütün modeller birbiri ile son derece uyumlu işliyor. Küçük bir ayrıntı; amfi ve kabin katlarının ayrı "bypass" butonları olması. Böylelikle, farklı "plug-in" veya gerçek amfi seçeneklerini de bu kombinasyonlara ekleyip, renk paletini daha da genişletmek mümkün oluyor. Mesela, eldeki delikanlı bir "preamp" ile kayıt yapıp, yazılımın sadece kabin ve mikrofon simülatörleri kullanılabilir. Aynı anda birden fazla kabin ve mikrofon seçme opsiyonu maalesef yok. Ancak, gitar kanalındaki "plug-in" üzerinden kabin katını 'bypass' yapıp, sonra iki "aux input" yaratarak, bu "aux"lara da farklı kabin ve mikrofon ayarları atayarak bu konu çözülebiliyor.

"...en olumlu tarafı, kafa-kabin-mikrofon kombinasyonlarının zenginliği."

Yazılımın önemli bir zaafı, CPU canavarı olması. Çok dubleli kayıtlarda bilgisayarınızı mutlaka zorlayacaktır. Gecikme sorunu yok denecek kadar az ama sahnede kullanmak bence fazla macera olur. Monitörünüzde veya bilgisayarınızda yaşanacak en küçük aksilikte yaya kalma ihtimaliniz yüksek. Sadece Pro Tools ve Avid yazılımları ile çalışıyor olması da ciddi dezavantaj. Ton kalitesi ve fonksonları açısından mevcut rakiplerinden farklı özellikleri var, fakat bu alanda büyük devrim yarattığı bence söylenemez. Bu yüzden, Pro Tools kullanıcıları için cazip bir ürün olsa da; Logic, Cubase, Nuendo vb. programlarla çalışan bir müzisyenin, sırf ELEVEN hatırına bütün kurgusunu değiştirmek isteyeceğini zannetmiyorum.

"Hali hazırda Pro Tools kullananlar için cazip bir ürün"...

Modellenmiş Cihazların Listesi

Amplifikatörler


  • `59 Fender Deluxe

    Neil Young, Billy Gibbons (ZZ Top)

  • `59 Fender Bassman

    50 ve 60`larda birçok folk, rock ve blues gitaristi, bas amfisii olarak üretilen bu modeli gitar icin kullandı.

  • `64 Fender Deluxe Reverb

    bkz: Toto, Hold The Line parçasındaki Steve Lukather solo.

  • `66 Vox AC30

    Beatles, REM, Radiohead, U2, Brian May, bkz: Queen, Bohemian Rhapsody

  • `67 Fender Twin Reverb

    BB King, David Gilmour, Carlos Santana, bkz: Beatles, The White Album

  • `69 Marshall Super Lead

    Eric Clapton, Pete Townsend (The Who), Jimi Hendrix, Van Halen

  • `82 Marshall JCM800

    80`lerde; Judas Priest, Iron Maiden, Slayer
    90`larda; Dave Navarro (Jane’s Addiction), Tom Morello (Rage Against The Machine)

  • `85 Mesa/Boogie Mark II

    John Petrucci (Dream Theater), James Hetfield, bkz: Metallica, Master Of Puppets

  • `92 Mesa/Boogie Dual Rectifier

    Korn, Limp Bizkit, and Linkin Park, Creed, Foo Fighters

  • `89 Soldano SLO

    Mark Knopfler, Steve Lukather, Lou Reed, Steve Stevens (Billy Idol), Brad Whitford (Aerosmith)



Bunlara ek olarak Degidesign tarafından yaratılmıs "DC Modern Overdrive" ve "DC Vintage Crunch" olmak üzere iki sanal amfi var.



Kabinler


  • ’59 Fender Bassman 4x10” kabin ve Jensen P10Q hoparlör

  • ’59 Fender Tweed Deluxe 1x12” kabin, Jensen P12Q hoparlör

  • ’64 Fender Black Face Deluxe Reverb 1x12” kabin, Jensen P12N hoparlör

  • ’66 VOX AC30 2x12” kabin, Celestion Alnico Blue hoparlör

  • ’67 Fender Black Face Twin Reverb 2x12” kabin, Jensen C12N hoparlör

  • ’68 Marshall 1960A 4x12” kabin, Celestion G12H “Greenback” hoparlör

  • ’06 Marshall 1960AV 4x12” kabin, Celestion Vintage 30 hoparlör





Mikrofonlar

  • Shure SM7 (Dynamic)

  • Shure SM57 Unidyne III (Dynamic)

  • Sennheiser MD 409 (Dynamic)

  • Sennheiser MD 421 (Dynamic)

  • Neumann U67 (Condenser)

  • Neumann U87 (Condenser)

  • AKG C 414 EB (Condenser)

  • Royer 121 (Ribbon)

Sistem Gereklilikleri

Digidesign: Pro Tools-HD Accel, Pro Tools LE veya Pro Tools M-Powered sistem, Pro Tools 7.1 veya üstü yazılım.



Avid Xpress, Avid Xpress DV veya Avid DNA sistem.



Digidesign VENUE sistem, D-Show 2.0 veya üstü yazılım.



iLok USB Smart Key (paketten çıkmıyor), İnternet bağlantısı ve iLok.com hesabı (ücretsiz)



Macintosh OS X: TDM HD Accel, RTAS arabirim, Windows XP: TDM HD Accel, TDM VENUE, RTAS arabirim

Yazan:Tarkan Gözübüyük

Yorumlar

Taze haberler