Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

Şarkıların Hikayeleri

8 Nisan 2009 00:00
"Her Yaptığım Şey Senin İçin"

Robin Hood filmi için yapılan ama pek beğenilmediği için filmin sonuna yerleştirilen bir parça… İşte Bryan Adams’ın beklenmeyen başarılara imza atan şarkısı: (Everything I Do) I Do It For You…

Her Yaptığım Şey Senin İçin



"Robin Hood filmi için yapılan ama pek beğenilmediği için filmin sonuna yerleştirilen bir parça… İşte Bryan Adams’ın beklenmeyen başarılara imza atan şarkısı: (Everything I Do) I Do It For You…"



Sene 1991… Başrolünde Kevin Costner’in oynadığı “Robin Hood: Prince Of Thieves (Hırsızlar Prensi)” filminin müziklerini yapmakla görevli Michael Kamen, artık çekiminin son aşamalarına gelmiş olan filmde Maid Marian’ın Robin Hood’a söylemesini istediği bir şarkı için arayışlarda bulunmaktadır. Kate Bush, Annie Lennox ve Lisa Stansfield’e götürdüğü teklifler hep reddedilmiştir. Diğer bir alternatif olarak görülen Peter Cetera ile Julia Fordham’ın da olmaması üzerine, Morgan Creek Plakçılık’tan David Kerschenbaum, 1980’lerde çalıştığı Bryan Adams’ı davet ederek şarkıyı yazmasını ister: "(Everything I Do) I Do It For You"…

Aslında Adams’ın yazdığı şarkıyı başka şarkıcı seslendirecektir. Ama, aynı zamanda parçanın prodüktörü olan Mutt Lange ile birlikte tamamladıkları şarkıyı, erkek vokal olmasına rağmen, karar değiştirilip ondan seslendirmesi istenir. Adams ve Lange şarkıyı Londra’daki Mayfair Stüdyoları’nda kaydeder. Son derece klişe sözlerden ve sıradan bir melodiden meydana geldiğini düşündükleri parçadan Kamen da film şirketi de memnun olmaz ve Adams’dan tamamen farklı bir melodi bulmasını ister. Adams ikna olmaz. Neticede şarkı ancak filmin en sonunda yazılar akarken duyulacak şekilde yer bulur.

Beklenmeyen Başarı



Tüm olumsuzluklara rağmen şarkı tüm dünyada listelere 1 numaradan girmeye başlar. Başlangıçta şarkının filmin soundtrack albümünde yer almasını istemeyen ve bu yüzden Morgan Creek etiketiyle yayınlayan A&M Plakçılık, karşılaşılan ilgiden şaşkındır. Elde edilen büyük başarı, sözü geçen her iki şirketin de büyük fayda görmesini sağlar.


Şarkıyı yazanlar olarak Adams, Lange ve Kamen lanse edilir. Prodüktör Mutt Lange, Def Leppard, AC/DC ve The Cars ile de çalışmış birisidir. Parça, Adams’ın “Waking Up The Neighbours” albümüne eklenen son şarkı olmasına rağmen çıkarılan single’ın başarısı, aslında pek rağbet görmeyecek olan albüme de yansır. Single, 30 ülkede birden 1 numaraya yükselir ve 1991’in en çok satan şarkısı olur. ABD’de 7 hafta boyunca Billboard Hot 100 listesinde 1 numarada kalarak 3 milyon satar. 17 hafta boyunca en çok satan single olarak görülen şarkı, yılı da bu bakımdan ikinci olarak kapatır. Plak İngiltere’de de tüm zamanların en başarılı single’larından biri olur. 1.5 milyondan çok satarak 16 hafta boyunca 1 numarada kalır. Bunun İngiltere’deki en uzun süre olduğu söylense de, aslında bu rekor 1953’te “I Believe” şarkısıyla 18 hafta kesintisiz 1 numarada kalan Frankie Lane’e aittir. Single sayesinde albüm de 200 000 sipariş alır.

9 hafta da Kanada’da 1 numarada kalan şarkı, İngiltere yanında diğer Avrupa ülkelerinde de büyük başarılara imza atar. Parça, Almanya, Fransa, Avusturya, İsviçre, Hollanda, Belçika, Finlandiya, Norveç, İsveç ve Danimarka’da da 1 numara olur. Single’ın Avrupa’daki başarısı albümün de bu kıtada 1 milyon sipariş almasına neden olur. Uluslararası bir hit haline gelen şarkının tüm dünyadaki satışlarının 15 milyona ulaştığı tahmin edilmektedir. "(Everything I Do) I Do It For You", 1992’de “Bir Film veya Televizyon için Yazılmış En İyi Şarkı” dalında Grammy ödülünü kazanır. “En İyi Şarkı” dalında da Oscar’a aday gösterilir. Adams’ın bir sonraki single’ı “Can’t Stop This Thing We Started”ın B yüzü olarak şarkının daha uzun bir versiyonunun kullanıldığı görülür.

Kanada’nın Gururu



1959 doğumlu Kanadalı şarkıcı ve besteci Bryan Adams, müzik adamlığı yanında fotoğrafçı olarak da dikkat çeker. 65 milyonluk plak satışıyla Kanada’nın yetiştirdiği en ünlü sanatçılardan biri olan Adams, büyük bir hayran kitlesi kazandığı "(Everything I Do) I Do It For You”dan sonra yine filmler için baladlar söylemeye devam eder. 1993’teki Üç Silahşörler filmi için Rod Stewart ve Sting ile seslendirdiği “All For Love” ve 1995’te Don Juan DeMarco filmi için söylediği “Have You Ever Really Loved A Woman?” ile başarısını perçinlese de, onu rock müziği dolayısıyla seven eski hayranlarının da biraz soğumasına yol açtığı söylenmektedir.

Geçen yıllarla birlikte parçanın pek çok sanatçı ve grup tarafından cover’landığı görülür. James Last ve Richard Clayderman’ın yaptığı gibi enstrümantel versiyonların yanında, Roger Whittaker, Engelbert Humperdinck, Cliff Richard gibi şarkıcılar da kendi yorumlarını ortaya koyar. En çok ses getiren cover, 1999’da çıkan Brandy’nin single’ı olur. Sanatçı single’dan bir sene önce çıkan “Never Say Yes” isimli albümünde de parçaya yer verir. Robin Hood denilince artık hemen akla gelen "(Everything I Do) I Do It For You” unutulmayacak şarkılar arasına girmiş görünüyor.



(Everything I Do) I Do It For You (Adams/Kamen/Lange)



Look into my eyes

you will see

What you mean to me

Search your heart

search your soul

And when you find me there you'll search no more

Don't tell me it's not worth trying for

You can't tell me it's not worth dying for

You know it's true

Everything I do

I do it for you



Look into my heart

you will find

There's nothing there to hide

Take me as I am

take my life

I would give it all I would sacrifice

Don't tell me it's not worth fighting for

I can't help it there's nothing I want more

You know it's true

Everything I do

I do it for you



There's no love

like your love

And no other

could give more love

There's nowhere

unless you're there

All the time

all the way



Don't tell me it's not worth trying for

I can't help it there's nothing I want more

I would fight for you

I'd lie for you

Walk the wire for you

Yeah I'd die for you



You know it's true

Everything I do

I do it for you

Yorumlar

Taze haberler