Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

Yeni Başlayanlar İçin Trip Hop

2 Ocak 2013 16:27
Trip-Hop türünün özellikle 90'lar itibariyle elde ettiği popülarite malumunuz. GaRaJ olarak bu haberle sizlere ulaştırmak istediğimiz esas unsursa; son 20 yılda bu türün en iyi örneklerini veren sanatçılarla giriş rehberi sunmak.

Trip-Hop en basit tanımıyla düşük tempolu elektronik müzik olarak açıklanmıştır. Hip-Hop ve elektronik müziğin karışımı olarak bilinen bu türün bu kadar geniş bir kitleye hitap etmesinin en önemli nedenlerinden biri olarak caz, Funk ve Soul müzik ile içli dışlı bir yapıda olması gösterilebilir.

Smoke City
İngiliz çıkışlı müzik grubu 'Smoke City', özellikle Brezilya müziğinden etkileniyor. Bossa Nova ve Samba ritmler üzerine yaptığı kayıtlarla önemli bir hayran kitlesine sahip grubun, Trip-Hop'ın da özellikle Acid Jazz etkilerini duymak mümkün.



Crustation
İngiliz kökenli Trip-Hop gruplarının diğer örneklerinden biri ise Crustation. Bronagh Slevin'in vokalleriyle hayat bulan grup, 1994 yılında çıkardıkları EP ile hayranlarına ulaştı, 1997 yılında çıkan tek albümleri Bloom sonrasında uzun bir sessizliğe gömüldü.



Airlock
Airlock'ı diğer Trip Hop gruplarından ayıran en önemli özelliği, türevlerinin aksine farklı bir ülke (Belçika) ve şarkı aralarında farklı bir dil kullanması. Özellikle bu müzik türünde pek rastlayamadığımız akustik gitar temalı şarkıları Air için listemize aldığımız grubun 4 stüdyo albümü bulunuyor.



Zero 7
Zero 7, İngiliz kökenli Trip-Hop gruplarının iyi örneklerinden bir diğeri. Müzik kariyerlerine ses mühendisi olarak başlayan grup üyeleri Henry Binns ve Sam Hardaker , 1997 yılında kurdukları Zero 7 ile büyük başarı yakaladılar ve halen aktif olarak yaptıkları işe devam etmeler. 4 stüdyo albümüne sahip grubun çıkardıkları en iyi albüm olarak lanse edilen 'When It Falls'dan Home isimli şarkıya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.



Sneaker Pimps
Sneaker Pimps 1994-2005 yılları arasında çıkardıkları 4 albümle başarıya ulaşmış İngiliz gruplardan bir diğeri. Grubun 5. stüdyo albümü 'SP4' ise farklı bir hikayeye sahip. Grup dağıldıktan sonra Chris Corner'in bireysel girişimleriyle yayımlanabilen albüm, yine aynı ismin IAMX projesine ekleniyor.



Bonobo
Simon Green'in sahne adı olarak kullandığı Bonobo 2000'lerin en önemli isimlerinden. İngiliz kökenli sanatçının özellikle Silver isimli eseri dinlemeye değer.



Portishead
Trip*Hop denilince akla gelecek ilk gruplardan olan Portishead 3 stüdyo albümüne sahip. 1991 yılından itibaren yaptıkları şarkı ve albümlerle geniş bir kitleye Trip-Hop'ı sevdiren grup, bu müzik türünün tanıtımı ve yayılmasında öncü rol oynuyor. Portishead'in bu kadar çok sevilmesinin başlıca nedeni olarak Beth Gibbons'ın büyüleyici sesi gösterilebilir.

Aşağıdaki bağlantı ile izleyebileceğiniz Glory Box canlı performansı dışında Roads, ve Sour Times isimli eserler bu müzik türünün mihenk taşlarından.



Massive Attack
Massive Attack, Trip-Hop'ın kurucularından kabul edilebilir. Grup 80'li yılların sonu itibariyle başlattıkları akımı, en iyi şekilde temsil edenlerden. Özellikle çıkardıkları 5 albüm; 'Paradise Circus', 'Teardrop', 'Angel', 'Karmacoma' ve 'Inertia Creeps' grubun kalitesinin kanıtı olarak gösterilebilir. Inertia Creeps şarkısını aşağıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.



İngiliz kökenli grupların elinde tuttuğu Trip-Hop, özellikle Bristol şehrinin müziği olarak kabul görüyor.

Trip-Hop rehberimize katkıda bulunmak isterseniz, aşağıdaki panelden yorumlarınızı, farklı grup ya da şarkıları tüm okurlarımızla paylaşabilirsiniz.

Yazar: Sercan Saka

Yorumlar

Taze haberler