Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

Boss Ds-1 Vs Boss Ds-1; Gerçek Kara Murat benim!

30 Ocak 2013 01:56

O bir efsaneydi ama kestaneye dönüşmek istedi 

O -belkide bütün sorunlarımızın çözümü olacaktı 

                                                                         ama

bir sorunlar yumağı olmayı tercih etti 

                                                       ve

                                                            gönlümüzde 

bir ukte olarak var olmaya devam etti.

Selamlar, adına şiirler yazılacak bir aletten kendi çapımda ve kısaca bahsedeceğim. Bu tatlı aleti ele ayağa düşüren Boss firmasına da sitemimi açıkca göstereceğim arkadaşlar kimse kusura bakmasın. Daha önce belirttiğim gibi üretim yeri bu tip aletler için çok fark etmiyor gibi gözükse de aslında DS-1 bu durumun tipik örneğidir. Fakat işte Boss sadece üretim yerini değil aletin içindekileri değiştirince ortaya bambaşka bir sonuç çıktı. 

Analog ortamına yeni giren bir arkadaş -mantıken- ilk olarak kendine bir distortion/overdrive tonu dolayısıyla bir distortion/overdrive kaynağı seçer. Bu pedal olabilir amfi kafası olabilir vs. vs. Ama bu analog dünyasında araştırma yaparken Boss DS-1 e denk gelirseniz bu aletin kullanıcı listesinde şu kişileri görürsünüz; Joe Satriani, Steve Vai, Mike Stern, Kurt Cobain, Dave Grohl, John Frusciante… Yeni başlayan  arkadaşımız bu isimleri görünce direk atlar, kesin bu aleti almalıyım, diye ama bi an düşünmeden edemez, kesin çok pahalıdır bu alet.. Ve bi bakar ki o da ne o ünlüler ünlüsü adamların kullandığı bu alet sadece 70$!!! Hemde peşin fiyatına 6 taksit! Hemen koşa koşa gider bir müzik mağazasından DS-1’ini alır evine gelir amfiye takar ve… Bum! Yeni “buzz” makinanız hayırlı olsun.

 

Aslında çok da hakkını yememek gerek, bir yandan sürekli John Frusciante’nin kullandığı pedal olduğunu sürekli düşününce kendi aldığınız DS-1’in sanki Frusciante tonu verdiğini hissedebilirsiniz! Ama dış dünyaya açılınca durum pek de öyle olmuyor. Stok olarak gelen Boss DS-1 ucuz bir distortion tonu ve gereksiz bir buzz sesi sunuyor. Gürültü ve bypass problemleri de cabası. Ton olarak ise oldukça cılız ve sürekli sırıtan bir hali var. Böyle bir aletten Satriani de kendi orjinal tonunu alamaz arkadaşlar kendinizi karamsarlığa itmeyin. 

Japonya üretimi Boss DS-1

Boss DS-1’in üretimine başlanma tarihi 1978 olarak görünüyor. 78’den 90’lara kadar DS-1 Japonya’da üretildi fakat 90’ların başından itibaren, radikal bir şekilde, hem üretim Tayvan‘a kaydırıldı hem de DS-1’in içindeki önemli bir parça olan Toshiba TA7136AP op-amp değiştirildi. Aletin o dönemli en ünlü kullanıcılarından biri olan Kurt Cobain dahil olmak üzere herkes bu durumdan muzdarip oldu. Ki şöyle bir hikaye vardır, Kurt’,ün DS-1’i kırılır ve yenisini alması için gitar teknisyenini gönderir müzik mağazasına. O dönem DS-1’in üretiminin bittiği bir dönemdir ve Boss firması DS-1 yerine DS-2‘yi piyasaya sürer. Teknisyende mecburen DS-2 alıp Kurt’ün yanına gider. Kurt DS-2’yi görünce epey sinirlenir fakat yine de bi dener. İlk başta nefret etse de sonradan sevmeye başlar. Ama 1993’e doğru DS-2’den de vazgeçip temel distortion tonunu Sansamp Classic‘ten almaya başlar. Eğer Kurt bugüne kadar yaşasaydı o da muhtemelen yıllarca distortion tonu konusunda oraya buraya yalpanalırdı. 

Neyse sonuç olarak DS-1’in içindeki ve dışındaki bu değişim seri üretimin kutsallaştığı bir dönemde sürümden kazanma politikasının “başarılı” bir örneğidir. 1990’a kadar olan DS-1’ler oldukça kaliteli ve başarılı bir pedal iken 90dan itibaren 70$’lık bir oyuncağa dönüşüyor ki başlangıç seviyesindeki gitaristler alsın bununla oynasın.. Aslında verilen mesaj şu; ne kadar para o kadar ton! 70$’a bundan iyisi şamda kayısı. Belki gerçekten öyle evet ama parası neyse verelim hakiki DS-1 tonu alalım derseniz gideceğiniz yer yine Boss değil. Kendi ürettiği ürünü bu hale sokmak farklı bir şirket yönetimi becerisidir sanırım. 

Ama üzülmeyin bi 70$ daha verip kendi DS-1’inizi modlayabilirsiniz. Alacağınız sonuç aleti modlayan ustaya göre değişir. Türkiye’de son dönem gayet başarılı yerel pedal üreticileri var. Ama dünyaca ünlü olan Keeley gibi DS-1 moduyla ünlü olmuş ustalar da var. Benim kendi açımdan bakarsam modlanmış DS-1’lere pek ısınamadım. Özellikle Keeley modu bana aşırı sert ve gürültülü geldi. Benim favorim 1980 civarı üretimi tamamen orjinal ve gerçek bir Boss DS-1. Bu alet bir rüya gibi. Ve sağolsun Boss firması gerçek DS-1’i bizim için bir rüya haline getirmiş durumda. Sitem ediyorum ve kızıyorum. Ayrıca tavsiye ediyorum DS-1’inizi ya modlayın ya da eski üretim bi alet bulunca kaçırmayın. Çünkü o ünlü gitaristler de öyle yapıyor..!

Mod demişken çok da abartmaya gerek yok tabi..

Yorumlar

Taze haberler