Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

Yeni Başlayanlar İçin Gitar Alma Rehberi Vol.2

26 Şubat 2013 10:00

Selamlar;

Bugün kısaca elektro gitarlar hakkında daha ince detaylardan bahsedeceğim. Öncelikle yapmak istediğiniz tarza istinaden bir gitar almanız önemli bir durum fakat işe yeni başlarken çok profesyonel ekipmanlara da ihtiyacınız yoktur. Yani blues çalmak istiyorsanız başlangıç seviyesi bir stratocaster tarzı gitar size uzun bir süre yetecektir. Ayrıca alt seviye enstrumanlar ile başlamak, ileride daha profesyonel aletleriniz olunca değer, kıymet bilmeniz açısından çok faydalı olacaktır. 

 

image

Elektro gitar konusunu bir açalım; 

1. Gövde ve gövde şekilleri - Body:

Gövde şekli gitarın karakteristiğini ve tonunu önemli ölçüde etkiler. En bilindik gövde şekli olan stratocaster genel olarak pek çok tarza uyum sağlar. Telecaster gövdeli gitarlar ise soft rock ve blues türlerine daha uygundur, distortiona pek tepki vermez. Yine bilinen bir şekil olan les paul vs sg modelleri de rock ve blues için oldukça uygundur. Fakat superstrat diye tabir edilen stratocasterdan daha ince ve keskin hatlara sahip olan gitarlar daha çok metal türevlerine yatkındır. Alternatif şekilli gövdeler ise (ör: warlock, flying v) yine metal türevleri için daha uygun gitarlardır. Hollow body olarak tabir edilen içi yarı boş olan gitarlar ise jazz için daha uygundur.

Gövdede kullanılan ağaç ise gitarın kalitesini belirler. Genel olarak alder (akçağaç), ash (dişbudak) ve basswoodun (ıhlamur) kaliteli maun ve agathisin daha alt seviyede olduğu söylenebilir.

image

2. Manyetikler - Pickups: 

Gitarın ses dalgalarını alıp amfiye ileten bir ve ya birden fazla mıknatısın etrafına tel bobin sarılması ile oluşan güç dönüştürücülerdir. Manyetikler çoğunlukla gitardan aldığınız sesin karakteristiğini belirler bu yüzden gitar seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ama çok problemli bir durum sayılmaz zira alacağınız gitarda bir manyetik seti hali hazırda vardır. Genellikle 3 adet manyetik yeri bulunur. Bunlar sap (neck), gövde (middle) ve köprüdedir(bridge). Eğer blues, jazz ve soft rock yapmak istiyorsanız tekli manyetik yani single coil yeterli olacaktır. Fakat distortion efekti kullanmak istiyorsanız kesinlikle en az bir tane humbucker yani çoklu manyetiğe ihtiyaç duyacaksınız. 

3. Sap/Klavye - Neck/Fretboard: 

Gitar sapı temel olarak 2 parçadan oluşur. Birisi sapın kendisi diğeri de klavye. Klavye yapımında genel olarak 2 çeşit ağaç kullanılıyor. Bunlardan birisi siyah/kahverengi olan rosewood diğeri de sarı renkte olan maple. Maple daha dolgun ve parlak bir ton veren yapıya sahip. Rosewood daha koyu olmakla birlikte metal ve hard rock için uygundur. Blues için ise maple tercih olmak ile birlikte tavsiye edilen bir ağaçtır. Ayrıca maple sapın daha rahat kaydığı söylenebilir. Size en uygunu belirlemek için denemeniz gerekmektedir.

image

4. Köprü - Tremolo: 

Gitar köprüsü için temelde 2 çeşit sistem kullanılır. Floyd rose sistem ve diğerleri. Floyd Rose bir çeşit telleri kilitleme sistemidir ve bu sayede gitarınız akort kaçırmaz. Fakat Floyd Rose sistemde tel değiştirmek uzun bir zaman almakta ve bend tekniğini kullanmayı zorlaştırmaktadır. Geleneksel sistemde ise sürekli akort kontrolü yapmak gibi problemler ile karşılaşabilirsiniz ama yeni başlıyorsanız geleneksel bir köprü sistemi sizin için daha kolay ve rahat olacaktır. 

image

Tüm bu seçimleri doğru yaparsanız uzun süre kullanacağınız bir gitar satın alabilirsiniz. 

image

Yorumlar

Taze haberler