Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

Yeni Başlayanlar İçin Gitar Alma Rehberi Vol.1

25 Şubat 2013 01:26

Selamlar; 

Bugün ülke çapında kanayan bir yara olan ” bir gitar satın almak” temalı genelde trajikomedi olan konuyu açıklığa kavuşturacağım. Ama öncelikle şunu söylemek isterim ki gitar dünya çapında en popüler enstrumanlardan birisidir -ve evet enstrumanın popüleri olur. Bunun temel sebebi elektro gitarın ses dalgasının değiştirilebilmesidir. Bu sayede distortion, overdrive, reverb, chorus vs vs diye çok geniş bir yelpazede değişik tonlar elde edilebilir. Bu da elektro gitara, icad edildiği ilk dönemlerde, devrimci bir özellik kattı ve modern müziğin temelini oluşturdu. 

image

Şimdi günümüze gelirsek “gitar” eski popülaritesini yitirmiş olsa da hala dünya çapında en çok satılan enstrumandır. Özellikle uzak doğunun gitar üretimini devralması ile her bütçeye hitap eden ve oldukça çeşitli yelpazelerde gitarlar üretiliyor. Onlarca markanın onlarca modeli arasında boğulmadan önce bir “potansiyel gitar öğrencisi”nin temelde ne istediğine karar vermesi en önemli durumdur. Çünkü müzik enstrumanları karakteri olan aletlerdir; yani, ney ile black metal yapamazsınız ama bir telecaster kasalı elektro gitar ile de yapamazsınız. 

Ozaman 1. adıma geçebiliriz. Potansiyel gitar öğrencisi ilk önce kendisine şu soruyu sormalıdır; Ne tarz müzik yapmak istiyorum?  Bu sorunun cevabına göre alacağı gitarın klasik, akustik ya da elektro olmasına karar verebilir. Zaten mantıken thrash metal yapmak isteyen bir insan gidip klasik gitar alması saçma görünecektir. Ve nasıl ki ney çalmak için işe blok flüt ile başlamak gibi bir şey yoksa elektro gitar çalmak için klasik ya da akustik gitar ile başlamaya hiç bir gerek yoktur. Aksine, öyle bir davranış öğrenciyi yapmak istediği müziğe ulaşmaktan alıkoyacak ve soğutacaktır. 

image

Daha önce de belirttiğim gibi elektro gitarı elektro gitar yapan şey modülasyon efektleridir. Bunlar elektro gitarın karakteristik sesini oluşturan şeylerdir ama ne çok karmaşık ne de bulunması imkansız olan şeylerdir. Hatta ve hatta temelde ihtiyacınız olan tek şey bir elektro gitar ve bir elektro gitar amfisinden daha fazlası değildir. Amfi doğalı gereği bir yükselticidir ve ses dalgası üzerinde iyi kötü bir oynama yapacaktır. Bu da size yetecektir.

Eğer yeni başlayan birisi iseniz ilk yapmanız gereken şey gitarınızı akort etmeyi öğrenmektir. Garip amfi elektro gitar kombinasyonları ya da yan yana dizilmiş 100$lık efekt pedallarıyla bir işiniz henüz yoktur. Hatta pratik ve çalışmak için gitarınızı amfiye bağlamanıza bile gerek yoktur çünkü amfiden aldığınız yüksek ses sizi -muhtemelen- yanıltacaktır.

image

Yorumlar

Taze haberler