Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.

Bekçi Öneriyor: Beton Orman 5.Yıl Partisi

29 Nisan 2013 21:28
Beton Orman kuruluşunun 5. yılını büyük bir partiyle kutluyor. 11 Mayıs Cumartesi Favela İstanbul'da gerçekleşecek etkinlik ile şehrin beton yüzünü yıkmaya karar veren Beton Orman silah olarak alternatif müziği kullanacak.

Reggae, Dub, Ska türünde müzik yapan bir çok grup ve sürpriz isimlerle katılımcılarını ağırlayacak bu mini festivalin tüm detayları GaRaJanda'da!

Etkinliğe katılan gruplar ve açıklamaları;

ONE DROP FORWARD (GR/Selanik)

One Drop Forward Yunanistan’daki en iyi roots, reggae ve ska grubu olarak nitelendirilmektedir. Grup, Yunanistan - Selanik’te yeraltı müzik ortamına aktif olarak katılan müzisyenler tarafından 1991’de kuruldu. Yıllar boyunca müzik yapılabilecek her sahne ve mekanda çaldılar. Küçük mekanlarda, barlarda, bağımsız müzik sahnelerinde başladılar ancak kısa sürede ülkedeki en iyi reggae gruplarından biri olarak ünleri perçinlendi. Başlangıçlarından beri, içinde efsanevi Rastavibes olmak üzere; Yunanistan’da etnik ve reggae müziği destekleyen; ırkçılık, savaş ve kapitalizm karşıtı birçok festivalde çaldılar. Yunanistan’da biletlerin tamamen tükendiği ve headliner oldukları konserlerden sonra, 2004’te İspanya ve İtalya’yı, Barcelona, Zaragoza, Ancona, Llaudio ve daha birçok şehri kapsayan bir turla uluslararası tanınır bir grup haline geldirler. Groundation, Alpha Blondy, Majek Fajek, Dub Inc, Max Romeo, Dennis Alcapone, Mad Professor, Lee Perry gibi Yunanistan’da konserler vermiş bir çok ünlü isme de ön grup olarak destek verdiler.

Bugüne kadar bağımsız olarak iki albüm yayınladılar. Bunlardan sonuncusu 2011’de yayınlanan We Need Knowledge (Bilgiye İhtiyacımız Var) albümüydü. Bu süreçte kendilerine daha ticari yönelimlere girmelerini tavsiye eden ve tekliflerini bu doğrultuda şekillendiren büyük plak şirketlerinden bilinçli olarak uzak duruyorlardı. ODF ana akım medyadan uzak durmuş olsa da, müzikleri Yunan gençliği arasında yaygın olarak bilinmektedir; bunlar özellikle ‘Knowledge’, ‘Only Jah know’, ‘Life Is Real’, ‘Come One Day’ ve en bilineni de uluslararası alanda büyük ses getiren, Youtube’ta 4 milyon hit’e ulaşarak fenomen olmuş ‘Take Me Ganja’ şarkılarıdır.

2012 ODF’nin 60’larda ve 80’lerde doğmuş üyelerinin varlığıyla her zamankinden daha güçlü olduğu bir yıl olmuştur; şimdiyi yaşayan grup, değişen dünyada, uyanık kalarak evrimleşmeye devam etmektedir.


ENTU

Karadeniz müziğine ait olan o ince ayrıntıların bazen funk, zaman zaman ska, çoğu zaman reggae ve belki de biraz rock öğeleri ile nasıl iç içe geçtiğini ve en önemlisi bu coğrafyanın çok önemli bir bölgesine ait olan o değerli müzik öğelerinin dünya müziğine nasıl işlendiğini ve bunun kalıplara bağlı kalmadan nasıl yapıldığını, özellikle de temel batı enstrümanlarına yabancı ve uyumsuz olarak görülen-düşünülen- tulumun nasıl diğer müzik formlarında yükselebileceğini, Türkiye’nin, temelde "Karadeniz" müziği yapan ama en önemlisi bu küme altından sıyrılarak işini sığ ve dar kalıplarının dışına çıkartmak gayretinde olan, yaratıcı unsurlarla ve sahne enerjisiyle müziğini şekillendiren Türkiye’nin şahsına münhasır müzikal oluşumu ENTU'dan dinleyin !...


YOLDA

2009 Yılında ev stüdyolarında kaydettikleri İlk albümleri Orman Cini ile isimlerini duyuran grup 2011 yılnda yine kendi ev stüdyosundan çıkan Deniz albümünü dinleyicileri ile paylaştı. Her iki albümü de ücretsiz indirilebilir şekilde internet sayfalarında yayınladıktan kısa zaman sonra şarkıları dillere dolanmaya başlamıştı bile. Şarkılarında denizden, hayatlarına giren kedilerden ve bir yağmur sonrası kendini gösteren gökkuşağı altında yaşanan aşklardan bahseden YOLDA, dinleyicilerini farklı diyarlarda geçen hikayelerine konuk ediyor. Kimi zaman Karayiplerde reggae, ska nağmeleri ile salınırken bir başka hikayede Balkanlarda rakınızı yudumlayabilirsiniz. Doğuya doğru giderken bir de bakarsınız ki kendinizi okyanusun öbür tarafında bulmuşsunuz. Sahnede çok uluslu konuklarını ağırlamayı seven grup, performanslarında dinleyicileri ile oldukça samimi bir ilişki kuruyor.


ENZO IKAH

İstanbul’da bir Kongo aslanı!

Sevgi ve barış temalı şarkılarını ülkesi Kongo ve tüm dünyada yaşanan savaşlara, sosyal adaletsizliğe, ırk ve din ayrımcılığına karşı söylüyor Enzo Ikah.

2007 yılı sonlarından bu yana Türkiye’de yaşayan Afrikalı müzisyen, geçtiğimiz yıllarda yayınladığı Red, Black and White 2010 ve Rainbow 2011 albümlerinin ardından 2013 yılında Welcome to Istanbul isimli üçüncü albümünü kaydetti. Aradan geçen süre içerisinde Türkçesini oldukça geliştiren Enzo, son albümünde Çanakkale Savaşı sırasında genç yaşta orduya alınıp geri dönemeyenlere adanmış anonim bir Tokat türküsü olan Hey Onbeşli’ nin reggae uyarlaması ile SanaNe olmak üzere iki de Türkçe parça seslendiriyor.

Şarkılarını Türkçe, İngilizce, Fransızca ve ülkesi Kongo’da konuşulan Lingala dillerinde söyleyen müzisyen, her konser için özel olarak hazırladığı çalma listesindeki parçaları kendine has enerjik bir reggae stili ile icra ediyor. Kolay anlaşılan nakaratları ve vurucu sözleri ile dinleyicilerini performansına katılmaya davet eden Enzo’nun Rainbow, Just Be You ve Red, Black and White gibi şarkıları da zaman içinde dinleyicileri tarafından ezberlenerek eşlik edilen şarkılar haline gelmiştir. Enzo Ikah neşeli kişiliği, duygusu yüksek şarkılarla örülü enerjik sahne şovu ve seyircisiyle kurduğu samimi diyalog sayesinde bu türleri ilk defa dinliyor olsalar dahi konserine gelen herkesi müziğin içine çekmeyi başarıyor.

2009 yılında İstanbul’da ilk sahneye çıktığı günden bu yana birçok büyük sahnede şarkılarını söyleyen Enzo şimdiye kadar Türkiye’nin birçok şehrinde konserler verdi, televizyon programlarına konuk oldu, dayanışma gecelerinde sahne aldı, festivallere katıldı ve mesajını okurlarına iletmeleri için gazetelere röportajlar verdi. Genel olarak şarkılarına hakim olan kuvvetli sevgi ve barış vurgusunu sahnesinde de aynı şekilde devam ettiren Enzo, dinleyicilerine mesajını iletirken şunu söylüyor; "Nefrete hayır, sevgiye evet diyebilmemiz gerekiyor! Ben şarkılarımda bunu yapıyorum."

Yorumlar

Taze haberler