Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler

Omniround Show merkezi ve Zorlu Center - İstanbul

14 Temmuz 2014 08:38
Eğitim kurumu partnerlerimizden Galatasaray ITM, gerçekleştirdiği projelerden biri olan Omniround hakkında bir blog yazısını bizlerle paylaştı. Süden Pamir'e ayrıca teşekkür ediyoruz.

Tataristan, Kazan house doğu blokunun en büyük en eski tarihi şov merkezidir. Beş katlı dev tiyatro merkezine yıllar önce bir Rus danışmanlık firması tarafından 172 hoparlar lokasyonlu bir tasarım yapılmış, zamanın başbakanı ve cumhurbaşkanı tarafından onaylanan proje danışmanlık şirketinin anlaşmadan son anda çekilmesi sonucu sahipsiz kalmıştı.

Elinde yanlızca adet marka model listesi ve onay bulunan Tiyatro yönetimi çaresiz başka bir Rus şirket ardından da Alman birkaç şirketle olası tasarım ihtimallerini araştırdığı halde o yıllarda bu kadar çok hoparlör lokasyonu olamaz gerekçesiyle iptal noktasına gelmiş. Sonunda eski bir mezunum (Suat Hurşitağaoğlu) vasıtasıyla iş bize geldi.

Mezunum deyip geçmeyelim hoparlör teknik ve kapasitelerini iyi tanıyan tecrübeli bir teknik adamdır. Hoparlörleri doğru lokasyonlara yerleştirmek yarım saatimizi aldı, anladık ki amaç Kazan House'da çok merkezli bir surround sistem yaratmakmış. Öyle bir tasarım ki gerekirse bir kilise çan sesini en tepeden seyircilerin etrafından gezdirerek en alta ulaştırabilecek veya her bir balkonda bağımsız birer surround alan yaratabilecekmiş.

O zamanlar kullanılan masa ise türünün en pahalı ama en ileri örneği olan innovason olarak seçilmişti. O devirde tüm dünyada ancak iki örneği bulunan bu tasarımı kabul ettirmek dahi çok zordu.

Geçen gün Ses ve Görüntü Profesyonelleri derneği (SGProder) ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz PA miks yarışmasının son etabı için Zorlu Center da bir toplantıya gittim. Orası eski arkadaşım ve hocamız George Andreu danışmanlığında kurulmuştur. Birlikte mekanları gezdirdi, kapasiteyi gördük. Bir de baktım 2004 yılında Kazan House için tasarlanan projenin bir benzeri ama Dolby standartlarında Zorlu Center'da kurulmuş. Dolby standartları devreye girince çok daha küçük br mekan olduğu halde ana sistem hariç 260 hoparlör kullanılmış, hoparlör sistemi olarak d&b V serisi kullanılmış.

Yanlızca surround balkonlar değil, konserleri kayıt edebilecek bir studyo eş zamanlı edit imkanı sunan bir çalışma odası ve dünyadaki en önemli mikrofonların bulunduğu bir mikrofon parkı da müşterilerin hizmetine sunulmuş.

George her zaman ki sıcaklığıyla sistemi tek tek anlattı, bizzat gezdirdi ve tecrubelerini, ve yarattıkları eseri, dostça uyarılarla birlikte bizlerle paylaştı. Günde 18 saat çalıştığını anlattı, ve her zaman öğrencilerimize destek için hazır ve istekli olduğunu da :) Ben de birkaç fotoğrafla ortamı sizlerle paylaşmak istedim.

SÜDEN PAMİR
GALATASARAY İTM KURUCUSU
SES MÜHENDİSİ

Yorumlar

Taze haberler