Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

'Bunlar darbe sesleri'

5 Ocak 2005 00:00


Filistin lideri Arafat, ikinci kez geri adım attı. Güvenlik yetkisini Başbakan'a vermeye razı oldu Filistinli kaynaklar "Reform talepleri bahane . Militanların amacı yönetimi ele geçirmek" dedi.

Kaçırma eylemleri, üst üste gelen istifalar ve adamlarının kendisine karşı ayaklanmasıyla hayatının en zor günlerini yaşayan Filistin lideri Yaser Arafat'tan bir haftada "ikinci geri adım"... Ayaklanan adamlarını bastırmak için istihbarat birimlerinin başına getirdiği yeğeni Musa Arafat'ı 48 saat içinde görevden alan Filistin lideri, Başbakan Ahmed Kurey'e güvenlik güçleri konusunda tam yetki vermeyi kabul etti. Filistin Yasama Konseyi üyesi İmad Felluci'nin verdiği bilgiye göre Arafat, Kurey'in istifadan vazgeçmek için şart koştuğu güvenlik yetkisinin devri konusunda hazır.

YİNE ADAM KAÇIRMA
Bu karar hayata geçirildiği takdirde artık Bakanlar Kurulu'nda değişiklik yapma ve iç güvenlik konusundaki tam yetki Başbakan Kurey'de olacak. Arafat, geçmişte de buna benzer sözler vermiş ancak bunları hayata geçirmemişti. Kurey, dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Arafat'a, başta güvenlik servisleri olmak üzere hükümetinin gerçek bir yetkiye sahip olması gerektiğini söylemişti. Arafat, düne kadar Kurey'in bu isteğini gözardı ediyordu. Ancak dün, Batı Şeria'daki Nablus kentinden silahlı ve maskeli kişilerin yine Filistinli bir yetkiliyi kaçırdığı haberi geldi. Kaçırılan kişi, Nablus'taki köylerden sorumlu Fadıl Açuli'ydi. Eylemi yine Arafat'a bağlı El Fetih örgütünün askeri kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı üstlendi. Bu olay, Filistin topraklarında güvenlik ortamının giderek kaosa dönüştüğü yorumlarına neden oldu. Güvenlik güçleri konusundaki tam yetkiyi Kurey'e veren Arafat, güvenlik birimleriyle ilgili birtakım düzenlemeler de yaptı. Bir düzineyi bulan silahlı ve "bağımsız" güvenlik biriminin ulusal güvenlik, genel ve iç güvenlik ile istihbarat olmak üzere 3 kurumda toplanması konusunda bir kararname yayınladı. Reformların yapılması ve "tek yumruk" halinde elinde bulundurduğu yetkileri siyasi kurumlara devretmesi için gerek Filistinliler, gerekse ABD ve BM tarafından Arafat'a uzun süredir baskı yapılıyordu.

"DARBE OLACAK" İDDİALARI
Filistinli üst düzey bir yetkili ise tüm bu reform taleplerinin sadece bir bahane olduğunu ve militanların amaçlarının Filistin yönetimini ele geçirmek olduğunu öne sürdü. Filistin'deki iç karışıklık, 2 güvenlik yetkilisi ile 4 Fransız'ın kaçırılmasıyla patlak verdi. Güvenlik krizinin ardından Başbakan Kurey, istifa etti. Yeni güvenlik şefi olarak kuzenini ataması krizin daha da büyümesine neden oldu. Kuzenini görevden alan Arafat, son olarak kaos ortamını bastırmak için güvenlik birimlerinin kontrolünü Kurey'e teslim etmek zorunda kaldı. Filistinli meclis üyeleri, Arafat'ı taleplerini kabul etmeye zorlamak için bir ay sürecek bir grev ya da bir haftalık oturma eylemi kararı almak için dün toplanacaklarını açıklamışlardı. Ancak Arafat'ın "yetki devri" konusunda geri adım atması üzerine planlar "ertelendi"...

Yorumlar

Taze haberler