Kapat
..yükleniyor..
Kapat
İşi müzik olanlar, işlerini GaRaJ'da tanıtıp, müzisyene ulaşıyorlar. GaRaJ rehberini inceleyin.
Müzik Haberler Blog

Genç Rapçi TEPKİ, MİLLİYET GAZETESİ Röportajı

28 Ocak 2005 00:00


Jöntürk’ün genç yetenekleri desteklemek, hiphop kültürünü geliştirmek için düzenlediği Türkiye Rap Yarışması-3’te birincilik elde eden 17 yaşındaki yetenekli rapçi TEPKİ’ye, 2 Ocak 2004 tarihli Milliyet Gazetesi oldukça geniş bir ayırdı. Şimdi, sizlere Milliyet Gazetesi’nin TEPKİ’yle yapılan bu röportajı sunuyoruz sizlere.


"BENİ ŞİMDİLİK MAHALLEDEKİLER TANIYOR"

Rap müzik dünyası yeni bir isme kavuştu: Tepki. Henüz 17 yaşında. Kadıköy'de geçtiğimiz ay yapılan Türkiye Rap Yarışması'nda birinci oldu. Tepki, şarkılarının sözlerini kendisi yazıyor, müzik kayıtlarını kendisi yapıyor

ÖZKAN GÜVEN

Üzerinde bol kıyafetler, boynundan sadece yatarken çıkardığı ve aksesuvar olarak kullandığı anahtarla İstiklal Caddesi'nin hemen her noktasında fotoğraflarını çekiyoruz. Sanki 40 yıldır müzik piyasasının içindeymiş, defalarca objektiflerin karşısında poz vermiş gibi duruyor. Rap müzik dünyasında "Tepki" adını kullanan Kerem Gürsoy 17 yaşında, Giresunlu. Hukuk fakültesine girmek için bir yandan üniversite sınavlarına hazırlanıyor, bir yandan da rap müzik çalışmaları yapıyor. İki yıldır profesyonel anlamda müzikle ilgileniyor. Kadıköy Belediyesi ve rap grubu Barikat'ın aralık ayında düzenlediği yarışmada birinci seçilen "Tepki", şansın böylece yüzüne güldüğünü düşünüyor. En büyük hayalinin bir albüm çıkarmak olduğunu söylemeye gerek yok.

"İsyanım rap piyasasına"
Sizin hikayeniz ne?
Ankara'da manevi bir ağabeyim vardı. Cartel dinliyordu. Ben de bu müziği onun sayesinde tanıdım. Ben diğerleri gibi büyük protestolar, büyük isyanlar için başlamadım rap müziğine. Sadece bana en yakın gelen müzik türüydü.

Hayatta isyan ettiğiniz hiçbir şey yok mu?
Elbette var. Yaşadığım toplumun sorunlarına karşı duyarlıyım. Ama en büyük isyanım rap müzik piyasasına karşı. Ben bir yere gelemediysem bunun bir nedeni de rap müzik piyasası. Bizden daha iyiler, büyükler bizi aşağı itmeye çalışıyor. Barikat gibi nadir gruplar bunun dışında kalıyor. Bu konuda fazla konuşmak istemiyorum ama bu piyasada kulağın boynuzdan çok korktuğunu gördüm.

"Kaynağım, mahallem"
Anneniz, babanız ne iş yapıyor?
Babam çiçekçi, annem ev kadını.

Onlar ne tür müzik dinliyor?
Annem müzikten pek hoşlanmıyor, babam Türk halk müziği ve Türk sanat müziği dinliyor. İki ablam var, biri hiç müzik dinlemez, diğeri pop müziğe bayılır.

Evde çalan rap müziğine de pek sıcak bakılmıyordur, değil mi?
Oğulları olduğum için evde benim şarkılarımı mecburiyetten dinliyorlar.
Ama son zamanlarda müziğimi beğenmeye başladılar galiba. Onların dışında beni şu an mahalledekiler tanıyor. Bu elbette bir gün değişecek ve tüm Türkiye beni tanıyacak.

Mahalledekiler ne diyor sizin bu müziğinize?
Türkiye'de Türkçe rap müziği genellikle zenci mahallelerin müziklerinden esinlenilerek yapılıyor. Ben zenci mahallelerini değil, kendi mahallemi örnek alıyorum. Yani kaynağım mahallem. Avcılar'da yaşıyorum. Beynimde yarattığım bir jüri var. Bu jüri, mahalledeki arkadaşlarım, ailem ve komşularımdan oluşuyor. Yaptığım müzikleri CD'lere kaydedip önce onlara dinletiyorum. Şu ana kadar beğendikleri 14 parçayı albüme koyacağım.

Söz, müzik ve kayıtları size ait tabii.
Evet. Yani her şeyiyle "Made in Tepki". Kayıtları evdeki bilgisayarımda yapıyorum. Ama bir gün bunu dışarıda yaptıracağım. Sponsor bulursam 19 parçadan oluşacak bir albüm çıkaracağım.

Albüm ne zaman çıkacak?
Aslında hâlâ bir çırpınıştayım. Albümün kayıtlarını bitirdim. Götürdüğüm firmalar kabul etmedi. Uzun süre bununla uğraştım. İnsanlar karşılarında 30 yaşında, takım elbiseli birini bekliyor. Biliyorum henüz çok gencim ama yıllarca bekleyemezdim.
Ve Kadıköy'deki yarışmaya katıldım. Birinci oldum.

Eğer çıkarsa albümünüzde ne tür parçalar olacak?
Türkçe rap müzikte "sound"a değil sözlere ağırlık veriliyor. Ben böyle yapmadım. İyi bir "sound" üstüne kaliteli sözler yazdım. Amerika'nın Irak'ı işgali, insanların sömürülmesi, eğitim sistemi üzerine parçalar yaptım.

"Yaşamadıklarına tepki gösteriyorlar"
Rap müziği yapanlar kendilerine neden "barikat", "sabotaj", "infilak" gibi isimler koyuyor?
(Gülüyor) Benim ismimi beğenmediyseniz değiştireyim! İsmim "Tepki". Ama bütün tepkiler karamsar olacak diye bir şey yok. Bu kelime olumlu anlamda da, olumsuz anlamda da kullanılabilir. Yani agresif değil. Ama piyasada, kendisine agresif isimler veren diğer insanlar için şunu söyleyebilirim: Maço tavırlar sergilemek, sert görünmek istiyorlar. Türkiye'de rap müziği yapanlar protestliği üzerlerinden atamadılar. Birçok rap'çi yaşamadıkları şeylere tepki gösteriyor. Tutup ırkçılıktan bahsediyorlar ama kendileri bunu hiç yaşamamış. Açıkçası ben bunu bir rol olarak görüyorum.

Türkiye'de yavaş yavaş birçok rap'çi artık tanınıyor. Sizin bunlar arasında örnek aldığınız bir isim var mı?
Kimseyi örnek almıyorum. Patlama noktasına gelen bir rap'çi yok bana göre. Benim şarkı sözlerim biraz karamsar ama müzikal alt yapısı iyimser.

Son bir soru. Rap'çiler neden bol elbiseler giyer?
Ben ağabeylerimden gördüm ve giymeye başladım. Ben çok estetik buluyorum bu giysileri. İki, üç jenerasyon büyüklerimizin hoşuna gitmiyor biliyorum. Ama ben beğeniyorum.


Yorumlar

Taze haberler